loading...
Předmět Autor Datum
Díky za upozornění. Tady je nejspíše originální článek: http://www.nature.com/nature/journal/v523/n7…
navay 05.07.2015 18:47
navay
Mě ten lánek zaujal z důvodu, že u některých Hydrosaurů (kteří by měli mít také pohlaví určené genet…
Aurifer 05.07.2015 19:17
Aurifer
A jaké pohlaví pak vzniká u těch hydrosaurů? Kdysi jsem byl na přednášce někoho z nějaké Zoo, kde je…
navay 06.07.2015 01:57
navay
Jirka Gábryš měl o tomhle přednášku, podle ní se (ZOO Vídeň) líhly samé samice při různých konstantn…
Petr60zelv 08.07.2015 15:41
Petr60zelv
Ja vim o jednim paru Goniurosauru, kteremu se rodili pouze samci nehlede na teplotu.
chsajarsa 08.07.2015 12:56
chsajarsa
Kolikátá generace v zajetí? poslední
Petr60zelv 08.07.2015 15:42
Petr60zelv

Díky za upozornění. Tady je nejspíše originální článek: http://www.nature.com/nature/journal/v523/n7558/fu ll/nature14574.html (byť jen abstrakt). Zajímavý je zejména ten konec:

Controlled mating of normal males to sex-reversed females produces viable and fertile offspring whose phenotypic sex is determined solely by temperature (temperature-dependent sex determination). The W sex chromosome is eliminated from this lineage in the first generation. The instantaneous creation of a lineage of ZZ temperature-sensitive animals reveals a novel, climate-induced pathway for the rapid transition between genetic and temperature-dependent sex determination, and adds to concern about adaptation to rapid global climate change.

Teoreticky by tak vlivem vyšších teplot mohlo dojít i k úplnému potlačení geneticky určeného pohlaví ve prospěch pouze teplotně určeného. Jenže tahle kombinace by pak vedla pouze k produkci vajíček se samými samci. Ale to snad nenastane.

A jaké pohlaví pak vzniká u těch hydrosaurů? Kdysi jsem byl na přednášce někoho z nějaké Zoo, kde je chovají a byl i zmíněn tenhle problém, ale už se mi to vychlastalo z hlavy :-[.
Já jsem to popsal dost zjednodušeně, nevím jestli to bude úplně ten samý případ. Ono je to trochu komplikovanější. Ta má teoretická situace může nastat pouze za předpokladu opakovaného líhnutí vajec ve vysokých teplotách, kdyby se líhly pouze revertované samice (vzhledově samice i schopné rozmnožování, ale se samčí ZZ sadou chromozomů) a "normální" (ZW samice). Ty revertované samice pak mají mít až dvojnásobný počet vajec oproti normálním samicím (které by tím pádem postupně mohly z populace vymizet a s nimi i W chromozom). Časem by pak mohla nastat situace, že celá populace bude složená už jen z normálních samců a revertovaných samic. V podstatě by tak vznikla něco jako "obráceně" partenogenetická populace: tedy složená geneticky jen se samých samců, byť schopná se rozmnožovat díky revertovaným samicím vzniklým při vysokých teplotách ze samců.

Jirka Gábryš měl o tomhle přednášku, podle ní se (ZOO Vídeň) líhly samé samice při různých konstantních teplotách, 50 % samců jen při kolísavé teplotě. S ohledem na to, že při inkubaci v normálních přírodních podmínkách je kolísání prakticky nevyhnutelné, nebyly by revertované samice vůbec vhodné pro jakýkoli reintrodukční program.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru

loading...