Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon potrava jaký hmyz

Larvy Diptera (žádné červy) maji rozhodně lepší nutriční hodnotu než zophobasy, hlavně lepší Ca/P poměr. Základní potravní složkou jsou pro chameleony dvoukřídlí a larvy mají v mnohém identické složení než pozdější imago.
Jediné čeho by jsme se mohlí obávat zda se nekrmí v chovech pro rybáře nečím toxickým, s reziduami těžkých kovu, pesticidu a podobne.

Velcí chameleoni (calyptrát, pardalis, oustaleti, verrucosus, parsonii, quadricornis) mi včely vždy konzumovali dychtivě, bez jakýchkoliv prolému. Vždy jem to ale podával jenom jako zäkusek ke kávě.

Problém bych to viděl napr. u thamnobatesu, kde mi nežerou všechny moucht, probírají, (nechcou Calliphora, Lucilia), není to záležitost velikosti neboť velice rády ovady (Tabanus), Hermetia illucens. Jsou mezi nimi jedinci kteři se snaži včely ulovit, v tomhle připade se toho bojím (určite je rozdil mezi bodnutím 150g a 10g chameleona) takže jsem to nikdy nedovolil. Vypadá to ale že jedinci s velkými zkušenostmi se včelami z přírody (verrucosus) je lovili takovým stylem že nebyli bodnutí - než se včela vzpamatuje je rozdrcena. Nikdy mi ale žádný chameleon nejevil příznaky intoxikace, podle mne jsou odolni.

Další složkou kterou velice oblibují jsou housenky (chovám bource), kobylky (chované Stilpnochlora, Ancylecha), a hlavně květní pavouci (bohužel tady jenom smýkané.
Larvami pro ryby krmím jenom když je nouze nejvyšší ( mám larvy Hermetia illucens (=phoenix) co je nejhodnotnejší chovaný krmný hmyz vubec) ale pokud je plazy žerou (skoro ale ne všechny) tak je to bez problému.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny