Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pijavice lékařská

Je otazka co to bylo. Je mozne, ze to byla pijavka lekarska (coz by bylo veskrze pozitivni), ale take se mohlo stat, ze jde o nepuvodni druh krevsajici pijavky Hirudo verbana, ktere se k nam vozi na hirudoterapii a nekdo nezodpovedny ji tam vypustil. To by pak mohl byt problem z hlediska ochrany nasi puvodni Hirudo medicinalis. Taky to ale mohla byt pijavka konska, ktera krev nezere vubec (lovi drobne bezobratle), a pricucla se na vas omylem (pro rozliseni by to chtelo fotku hrbetu a briska).
V kazdem pripade vas s tou brigadkou zklamu (tedy, jestli si nechcete vzit na svedomi zdravi lidi). Pokud vim, nebyl prozatim prokazan prenos patogenu z pijavek pri sani na ruznych lidech. Takovy vyzkum se ale nedela uplne snadno a je otazka, jestli se to proste zatim jen nevi, nebo jestli prenos neni mozny. Ale kdo z nas by to riskoval, ze... Z toho duvodu se pro hirudoterapii pouzivaji pijavice chovane faremne na krvi z jatek. Ty pak dostavaji certifikat o zdravotni nezavadnosti (prokazatelne nesaly na lidech) a po pouziti by mely byt zlikvidovany, nikoli vypousteny do nasi prirody. Daji se sehnat i pijavky nachytane nadivoko treba v dunajske delte, kde jich je hafo, ale tam vam tu nezavadnost nikdo nezaruci.
Pokud jste rybar, tak spis doporucuji nachytat nejake hltanovky (drave hnede pijavky, mensi, nachazene pod kamenama) nebo prave ty konske pijavky (na hrbete cerne bez vzoru) a policit na uhore. V zaludcich pitvanych uhoru jich bylo vzdycky pomerne dost, evidentne je maji radi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny