Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krajta tmavá

Dobře, podívejte tenhle příspěvek bude asi trochu delší a prosím ho neberte vůbec jako útok na vaši osobu. Jen se vám to pokusím v plné šíři vysvětlit, protože je nutné, abyste pochopil problém v celé jeho šíři. Momentálně si nechcete připustit jak moc je to špatný.
Krajty tmavé pohlavně dospívají dle množství krmení tak kolem 3 roku věku. Nicméně rostou dál. 10 letý had je už tak kolem 1/2 svého života, růst stále probíhá ale není nijak závratný. V tom má první příspěvek pravdu. Ale zdravá dospělá krajta tmavá má, v případě že je to samice tak hezkých 50 kg, pěkné starší holky klidně metrák. Dospělý samec tak do těch 50 kg. Vše při délce cca 4 - 6 metrů, někdy může být i lehce víc. Tyto rozměry jsou pro dospělé tmavky přirozené a standardně jich dosahují v případě, že jsou dobře krmeny. Vaše zvíře je tak na 1/8 - 1/5 rozměrů zdravého dospělého zvířete a tento stav je způsoben tím, že je po celý život velmi málo a špatně krmena. Rozměry terária s tím nemají co dělat, sice se to někde píše, ale tito hadi rostou bez ohledu na prostor, limitující je pouze potrava. Takže první a zásadní problém u vás je, že ten had je celoživotně velmi silně podvyživován, což v důsledku způsobilo extrémně zakrslý vzrůst. Svleky s tím souvisí, protože ke správnému svleku had potřebuje jednak vlhkost a jednak dobrý výživový stav. Špatné svleky jsou mimo jiné způsobeny třeba nedostatkem vitamínu A. A opět se v kruhu vracíme k tomu, že je ten had podvyživený. Podvyživenost s sebou nese vedle malého vzrůstu ještě taky logicky nedostatek úplně všeho v těle (vitamíny, minerály, atd.).
Takže můj poslední příspěvek nebyl o tom, že máte začít krmit králíkama a ona doroste, ale o tom, abyste si uvědomil, jak zle na tom je oproti dobře živeným jedincům.
Jestli to správně chápu, tak nejdřív nějakou dobu žral jen myši a teď je na monodietě z potkanů. Předpokládám, že kupujete ve zverimexu. Narážíme na další 2 problémy, jednostranná strava, v přírodě by taky lovil víc druhů kořisti a nevalná kvalita zverexových hlodavců. Jsou tam většinou nevalně krmení a špatně krmené krmení nemá nijak extra moc výživovou hodnotu. A opět se v kruhu vracíme k prvnímu bodu - nedostatek úplně všeho v těle. To, že je špatný svlek až teď jen ukazuje, jak jsou to odolní hadi. Už ze sebe vyždímala úplně všechny zásoby co si dokázala z té ubohoučké potravy brát a začíná chřadnout (to by možná i ukazovalo na to, že jde do kopru na pomalu selhávající orgány). Nebo má v novém tera moc hladko a neměla se o co odrbat nebo je tam ještě nějaký další problém, o kterém nevíte (třeba roztoči).
Polykání kořisti - nevím, jak máte nebo nemáte zkušenosti s hady, ale pokud jste předtím krmili myšma, tak vám asi přijde, že se had teď potkanem trápí. Ale tak to má být, kořist do hada nemá zahučet jak do kanálu, hadi jsou přizpůsobení na polykání velké kořisti. Naše zvířata běžně kořist polykají třeba hodinu. Nebo může mít ten had nějaký jiný problém, který tady ale teď neodhalíme.
Agresivita - trvalý hlad, asi i stres z nového tera. O kolik se mu zvětšil prostor, kolik stěn je průhledných? Může to být i nemoc. Tmavky jsou neskutečně odolní hadi, což konec konců ten váš dokazuje, pokud by to byl nějaký citlivější druh, už by byl dávno mrtvý (dávno myslím mnoho let). Hadi mají tu schopnost, že jejich vnitřní orgány uzpůsobují velikost momentálnímu stavu. Tzn. pokud je had hladový tak třeba jeho játra a střevo se smrsknou (je to studenokrevný živočich, šetří tak i energii), ale naopak když se nažere dokážu třeba játra během několika hodin po nakrmení zvýšit svůj objem třeba o víc jak 100%. Bůh ví, co s vaším hadem udělalo to, že byl celý život takhle "smrsklý" může mít oddělané vnitřní orgány (nebo nemusí). Prostě je vše špatně... Nehodlám tu moralizovat. Je to vaše zvíře, vaše zodpovědnost a vaše svědomí. Ale doufám, že jste už pochopil, že to zvíře chováte opravu velmi špatně, že je na tom zdravotně zle a že to nespraví to, když ho budete 2x denně rosit.
Tohle je na dlouhodobou práci. S takhle dlouho a silně podvyživovanou tmavkou zkušenosti nemám, možná že už se do cajku nedá a za pár let/měsíců pojde na nějaké selhání orgánu nebo tak něco. Možná, že by se ještě dokázala znormalizovat alespoň tak, aby se v pohodě svlékala. Znamenalo by to ale komplet jiný přístup, víc krmit, ze začátku asi i nějaké ty vitamíny. Prostě zachránit co se dá...
S odstěhováním syna nemá nervozita nic společného, hadi lidi nepoznávají, je jim šumák kdo je krmí. Nemá to nebohé zvíře náhodou třeba roztoče? Malé černé tečky na šupinách a na hladině vody v bazénku. Můžou způsobit nervozitu i špatné svleky. Jinak to, že teď už neporoste je jasné, fázi největšího růstu měla tak prvních 5 let života, jestli byla na myších tak neměla z čeho.
Jestli se jí vážně chcete zbavit, tak se domluvíme. Pokud se jí bojíte vyndat, přivezte jí i s terárkem. My si jí bud vyndáme, nebo se domluvíme za kolik terko (popravdě pokud bysme si jí brali, tak její/jeho terárko by nám vyřešilo logisticko-organizační problém na začátek).
Můžeme si třeba zavolat, jestli to chcete nějak vyřešit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny