Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama - problém s okem

Co konkrétně pozorujete, že je špatně, kromě očí?

Co se týče podmínek chovu... podklad: obyčejný písek do pískovišť, terárium: 80x50x26 (šxvxh), 3D stěna kombinace polystyrén+písek+lepidlo na dlaždice. Skoro přes celé terárium nahoře je jedna obyčejná zářivka na dostatek světla, v jednom rohu výhřevná obyč spotovka 40W, poblíž ní kompakt, akuálně Sparkzoo ReptiSpa 10.0 13W. Teplotní gradient od v podstatě pokojové k vyhřáté kolem bodovky něco kolem 35 v závislosti na tom jak blízko k té spotovce to je. Ve spodní části terária je větrání 4x80cm, ve stropě je druhé - 10x80cm. Krmení cvrčkama, jednou za 2 - 3 dny, cca 1 týdně obalené ve vápníku, 1 za 14 dnů obalené v Reptivitu.

Jediné co mě napadlo, že jsme tak měsíc, měsíc a půl zpátky měnili ten kompakt. Dřív tam byl Reptile UVB od Exoterry 10.0 13W, nyní ta ReptiSpa. Teď je teda dočasně to UVB vypnuté, nechali jsme jen výhřev a osvětlení. Od zvířete je min. těch 10cm, ale je schopen lézt po celé zdi i bez plošin a někdy leze přímo k ní. Na druhou stranu úplně ve stejnou dobu jsme měnili (taky z Exoterry na Sparkzoo) ještě ve druhém teráriu se stejným druhem (akorát se jedná o samici) a žádné potíže nepozorujeme, tak je mi to trošku zvláštní. Je ale pravda, že samice se k té zářivce ani zdaleka nepřibližuje tak často a tak blízko, motá se spíš všude jinde.

Zhoršil se až v poslední době, do té doby nebyl jediný problém, pije, vyhřívá se teď možná o něco déle než obvykle. Jíst chce, ale trvá mu to, protože tím jedním okem evidentně buď nevidí vůbec nebo jen hodně rozmazaně, orientuje se především podle druhého, ale ani to není v nějak extra skvělém stavu.

Rozumím tomu, že je samozřejmě ideální promyslet veškeré možné problémy, nicméně opravdu bych ocenila mimo to i jakoukoliv radu na to, jak taková zvířata ošetřovat, případně jaké jsou vůbec možnosti a úspěšnosti léčby. Jestli se podobné věci běžně hojí samy, jestli je lepší dočasně odstranit podklad kvůli infekci, cokoliv co pro něj v tuto chvíli můžeme ještě udělat.

V příloze je na fotce cca 2 měsíce zpátky, kdy ještě bylo všechno v pořádku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny