Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno komerční chov hadů

Pitviper díky za ten link, moc pěkná burza. Když si to člověk srovná se sobotním Ládvím a nabídkou hadů chovaných tak jak se má, je to důvod k zamyšlení, pro mě tedy určitě.

Řada z přispívajících se ptá proč toho chlapa uznávám, nebo dokonce obdivuji. Takže odpovím všem najednou zde.
On neváhá odkrýt karty, všem kdo mají zájem ukazuje, vysvětluje jak na to. Dokonce neváhá pustit si kamery do srdce svého byznysu. Vím, není to pravděpodobně zcela nezištné, zviditelňuje se tím, nicméně i tak dává k dispozici své výsledky, které jsou jistě mimořádné a tvrdě vymakané. Na druhou stranu tím riskuje právě kritiku lidí, kteří se zubynehty drží obecně uznávaných postupů a nejsou schopni nebo ochotni vnímat rozdílné postupy a akceptovat novinky přes to, že výsledky jsou zcela evidentní. On chová hady pro svou obživu, nic nepředstírá, jeho koníček se stal obživou. Má možnost si v práci hrát s tím co ho jistě baví. Zoufalé výkřiky které tu zazněli, "továrna na prachy" atd. Ano je to pravděpodobně továrna, ale kam chodíte vy? Jak vy si vyděláváte na živobytí? Lépe? Zatěžujete svou prací životní prostředí méně? Nebo co je na vaší práci lepšího? Prozraďte mě to prosím. Neberete snad za svou práci peníze? Polovina z vás má takovou práci, která životnímu prostředí a potažmo zvířatům škodí a vadí daleko víc, než se továrně na hady vůbec kdy může snít. Tak kde je problém. Není to jen závist a neschopnost pochopit jasný rozdíl ve výsledcích? Rád bych věřil že ne, že je to jen nezkušenost. Všiml jsem si totiž, že nejradikálnější odsouzení pochází od chovatelů, kteří dosud neměli možnost získat výraznější zkušenosti s chovem a mají ještě takové ty ideální představy hodné a přívětivé matky přírody, hádka plazícího ho se zvesela kamkoliv se mu zachce atd. No ono je to kapku jinak. Přiznám se, trochu mě překvapil Knoxville, už jen proto, že v atavaru má zvíře kterému by bez faremních odchovů nejspíš už zvonila hrana, ale názor samozřejmě respektuji. Meldovi bych chtěl říct, neboj, trndové v šuplíku rozhodně nejsou. :-). Názor Sharkie jako bojovnice za bezziskový chov také respektuji, ale nedá mě to a trochu se malilinko pozeptám, pokud jsem dobře pochopil, pracujete v nějaké pozici (nevím jaké) ve vet. ordinaci, neživí vás tedy náhodou chov zvířat také? Jsem protivnej že ano?

No a na závěr bych chtěl říct ještě toto, nebraňte se novým poznatkům a postupům v chovu, zvláště tehdy, přináší-li dobré výsledky, byť by na první pohled vypadali absolutně nemožně. Dobře si pamatuji, co jsem prožíval v mých nedávných internetových začátcích (cca 3roky), kolik odsuzujících a znevažujících mejlů jsem dostával, kolikrát jsem byl nazván diletantem a mučitelem jen proto, že mé mínění a způsob chovu byl jiný než ten zažitý. To mám stále na paměti i když od té doby nastal výrazný posun a pomalu se do podvědomí lidí dostávají zásady kterých se držím. Uvažte, není rack náhodou podobný případ? Ještě nedávno bylo pro mnoho lidí nemyslitelné a hraničící s týráním nechávat želvu až do mrazů ve venkovním výběhu,
nemyslitelné a nesmyslné chovat suchozemskou želvu na vlhkém substrátu. A takových "nemyslitelností" byla celá řada. Věřím tomu, že neměl-li bych možnost fotografické dokumentace, tak dodnes sloužím za obecního blba. Což teda jak doufám už nesloužím. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny