Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno komerční chov hadů

Já bych měl něco souvisejícího - několikrát tu padlo, že u ještěrů by tento způsob chovu neprošel. S tím souhlasím u varanů, ale ne až tak třeba u gekonů, konkrétně zmíním R. ciliatus.
Možná někteří z vás četli knihu "Rhacodactylus: complete guide to tehir selection and care" od tria autorů Repashy, de Vojsoli, Fast. Tahle bible rhacodactylů popisuje krom všech možných aspektů chovu i poměrně podrobně zařízení velkochovu - komerčního chovu. Sám Allen Repashy má nejširší chovnou kolekci ciliátů v zajetí - bavíme se o stovkách chovných kusů. V popisu vlastního chovu uvádí, že ciliáty chová buďto v jednoduše zařízených flexáriích, která lze snadno omýt pod tekoucí vodou, nebo v plastových boxech, kde je prostor rozčleněn proložkami od vajíček. Ty slouží gekonům ke šplhání, jako úkryt plus rozčleňují prostor aby se zvířata nestresovala. Bez osvětlení atd. Zdá se vám to neetické? Pak uvedu několik zajímavých poznatků:
1. Allen Repashy spolu s de Vojsolim stabilizovali populaci ciliátů v zajetí (minimálně v USA)
2. vypracovali systematiku chovu (nejen pro ciliáty)
3. Allen ročně odchovává tisíce mláďat - nejen díky němu se předpokládá, že počty ciliátů v zajetí k dnešnímu dni převyšují počty volně žijících jednců na Isle de Pins
4. pokud se zdá, že je pouze komerčním penězohoničem, dovolím si oponovat. Vyvinul pro řadu Rhacodactylů instantní krmivo v prášku, což chce se trošku zaobírat tím, co konkrétní druh žere, potřebuje, jak funguje atd. Gekony lze krmit jen a pouze tímto instantem a budou naprosto v poho (což Allen už řadu let koneckonců dělá). Mě to přijde poměrně zajímavé a ikdyž tohle pominete, pokud se budete trošku zajímat o tohoto autora, zjistíte, že je do gekonů blázen.

Je pak takový člověk špatný proto, že má okolo stěn regály s boxama, ve kterých lezou gekoni po vajíčkových proložkách? Já myslím, že ne, ba naopak, zrovna tento človíček má můj respekt...

tolik jen tak na okraj ke komerčnímu chovu gekonů;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny