Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno komerční chov hadů

Para, Sharkie: Jen k těm varanům, přiznám se, že původně jsem ta videa celá nedokoukával a tudíž jsem myslel, že varan byl v nějakém boxu opravdu jen na krmení. Po zkouknutí se musím trochu omluvit za to trvání na "jen krmném" boxu. Opravdu to vypadalo jako chovný box. Nicméně samotná plocha boxu byla celkem slušná (mým odhadem tak 1,6-1,8 x 0,9-1,0 m, výška pravda malá, ovšem nakolik by využil terestricky žijící varan výšku např. 1 m, když by se stejně pohyboval po dně, posuďte sami.
K výšce boxů u hadů bych napsal asi toto. Představte si, že by byl veden hygienický chov řekněme guttaty v teráriu 70x50x40(v) cm, kde by byl jen substrát (nebo ubrousky), miska s vodou a např. plastový úkryt. Nakolik by had využil výšku terária? Prakticky nijak, lezl by po dně.
Sám mám terária u menších hadů cca 25-35 cm vysoká a vlastně tu výšku využiju jen proto, aby se tam vešla žárovka a byl nějaký prostor pod ní. u mnoha druhů nemám větve a tudíž opravdu využijí jen dno.

Drbe ho a poplácává jako nějakýho psa a ten had je jasně stresovanej a je mu to těžce nepříjemný, ale bohužel se před ním nemá kam schovat....nemá místo.
Ve vyšším teráriu by se taky neschoval, tohle u něj opravdu neprobíhá denně, ale výjimečně jen při natáčení videa, jinak na nějaké poplácávání asi moc času nemají. To vzhledem k tomu, že tahám každý týden krajtu před dav čumilů a omakávačů hady týrám taky, ale přesto ta "vystresovaná" krajta královská pořád bezproblémově
žere...
Budete tedy odteď radit, že stavba prostornejch terárek je zbytečnej přepych a že postačej plastový boxy z Globusu?
Oni vlastně stačí, ve skutečnosti jde spíš o to, že začínající chovatel poněkud tápe v teplotách, vlhkosti atd. a pokud mu doporučím určité optimální rozměry, tak hlavně z toho důvodu, že had si tam spíše i při pochybení najde místo, které mu vyhovuje. Navíc předpokládám, že většina pet chovatelů chce, aby byli hadi vidět a chtějí to mít "hezký", což boxy z Globusu moc neumožňují. Rozhodně nechci srovnávat komerční chov z pet chovem, je to prostě zcela odlišná idea.
mě pohled na ty racky až moc připomíná leteckej snímek Osvětimy
trochu divoký srovnání... Etologie a intelekt člověka a hada je fakt hodně odlišná, já bych to spíš srovnal s panelákem (pohodlí, teplo a strava na malém prostoru), ale rozhodně nečekej, že had má pocit věznění, spíš bezpečí a to je poněkud rozdíl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny