Předmět Autor Datum
:)),jo holka holt ví,co se sluší a patří,když jsou ty vánoce.....,gratuluji,a pohodový Štědrý den a…
Ječ 24.12.2006 16:17
Ječ
Tak nakonec bylo 17 vajicek. Jsem zvedav jestli se ze vsech zadari.
Physignathus 24.12.2006 19:33
Physignathus
Zdravím,syn si přinesl stejnou,ale maličkou.Prosím napište víc o chovu,je dost málo informací.Nebo š…
ag.koč. 29.12.2006 13:38
ag.koč.
Ahoj. Informace se dají najít: http://www.zoomarketcech.cz/navody/Agama%20kocicins ka.pdf U tohoto… poslední
Physignathus 30.12.2006 20:48
Physignathus

Ahoj.

Informace se dají najít:
http://www.zoomarketcech.cz/navody/Agama%20kocicins ka.pdf
U tohoto článku bych si jen dovolil tvrdit, že sarančata jedí velice rádi. Aspoň ty mí se dokáží po nich skoro utlouct. ;-):-D
_agamik.html
http://www.zoo-shop.cz/clanky/clanek.php?id=1291&ro c=10
agamy.webz.cz
http://sweb.cz/trailin/herpetoculture/concicinus.ht ml

Jinak doporučuji nevěřit všemu co si na internetu přečtete. Spousta rádoby teraristu píše i spoustu hlouposti.

Nejsem sice žádný letitý terarista ale zde je pár mých zkušeností:
Chovám pár v aquaterariu o rozměrech 100x150x50 (ŠxVxH). V terariu mám 60-litrový bazén. Je potřeba ho často čistit. A nejlépe si do něj pořídit dobrou filtraci. Pokoušel jsem se v něm chovat i rybky ale moc se jim tam nedaří. Jako podklad používám lignocel smíchaný s pískem.

Pro jedince stačí terárium o velikosti 100x60x50 (ŠxVxH). Ovšem větším teráriem nic nezkazíte. V teráriu je nutné mít nádobu s vodou do které se celá vejde. Do terária umistěte zdroj UVB a UVA záření. Agamy se moc nevyhřívají ale přesto tam musí být zdroj tepla - žárovka. Do terária dejte nějaké větve, které je unesou. Na nich tráví většinu času.

Jako potravu jim dávám sarančata a cvrčky. Pravidelně jednou týdně jim dávám holátko myšky nebo potkana. Vapník jim dávám z drcených skořápek. A samici podávám jednou denně ze stříkačky calcium biotika, lze sehnat v lékárně. (To kvůli tomu, že je často gravidní.) O množství se poraďte s veterinářem.
Vitamíny jim do jídla přidávám jen výjimečně, např. jednou měsíčně, vzniká totiž riziko předávkování, a pokud budou mít pestrou stravu, tak není důvod podávat uměle vitamíny. Můj samec žere rád i meloun, banán atd. Vítanou pochoutkou jsou pro ně červy zofobasy a šváb americký.

Dají se ochočit, jen musíte mít s nimi trošku trpělivosti, hodně lidí tvrdí, že by se na ně nemělo sahat, že je to stresuje. Já je ale zvykal na ruku hned od začátku. Je to lepší, když je potřeba je léčit. Samici se mi podařilo zvyknout natolik, že občas za mnou chodila jako pes.
Občas je pustím po bytě aby se proběhli. Velice rádi mají sprchování a plavání ve vaně.

Agama je zvíře zbrklé, a v případě, že se cítí ohrožená tak se chová zbrkle a dokáže prudce vrážet do zdí nebo skla. Její přirozená obrana je taková, že se potopí do vody a tam vydrží až 15 minut.

Pár fotografií na závěr:
pic

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru