Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pytón Kráľovský

Zdravím

minulý štvrtok som od kamaráta kúpil Pytóna kráľovského, má necelý meter a je skoro rok starý (kúpil ho v marci minulého roku). Používame substrát lignocel. Vlhkosť v teráriu je cez deň keď mu svieti výhrevná lampa tak 50% až 60%, teplota 26-30 stupňov. V noci sa vlhkosť vyšplhá aj na tých 80% a teplota mierne nad 20 stupňov. Terárium je rohové 120x120, výška 80cm, čo je pre neho dosť veľké terárium.

Chcem sa spýtať teda, či má podmienky v teráriu vhodné, či netreba niečo zmeniť. Väčšinu dňa leží v zadu v rohu, keď má tmu tak lozí po konároch a preskumáva listy čo sú z vrchu zachytené. Zdá sa byť spokojný. Minulý týždeň v sobotu sme mu (traja ľudia) dávali vitamíny Nutri Mix. Ústa sme mu otvárali železnou pinzetou (áno viem, že to nebolo vhodné riešenie) ale ešte v ten deň sme mu dali potravu myš a bez problémov ju zhltol. Myslím, že je všetko v poriadku teda. Dnes sme mu znova dali vitamíny, ústa som otvoril špajdľou od nanuku, teraz je chudáčik trochu vyplašený, ale myslím, že je v poriadku. Takto mu budeme dávať vitamíny celý týždeň každý deň. O týždeň v sobotu ho budem znova kŕmiť, nejakým škrečkom. Uvidíme, či mu bude chutiť. Nie je pre neho zrovna príjemné to podávanie vitamínov, ale keď je to pre neho dobré tak to musí byť. Inak keď som ho kupoval tak sme boli pri veterinárke a je úplne zdravý a dúfam, že taký ostane čo najdlhšie. Viac informácii nemám čo by som sem hodil, myslíte, teda, že by som mal niečo zmeniť alebo tak nejak? Je to môj prvý had vo výchove ale hady ako také ma zaujímali už v detstve keď som na rybníku chytal užovky. :D

Ďakujem teda za prípadné komentáre a rady.

Předmět Autor Datum
Zdravim,defacto je Vas chov,co do podminek v terariu pomerne vyhovujici,myslim v pohode. Kazdopadne…
Redsnake 24.01.2010 17:19
Redsnake
Přidávám se k redsnakeovi, ty vitamíny jsou hovadina. Při špatném dávkováním mohou vitaminy ublížit.…
Luc 24.01.2010 17:58
Luc
ďakujem, no veterinárka dala tie vitamíny ešte pôvodnému majiteľovi, tak vidno, že amatérka. Ďakujem…
Tino 24.01.2010 18:07
Tino
Tak ten jsem přehlídla. Jinak jak jsem psala již do jiného vlákna, mám osvědčený jeden zverimex a pr…
Luc 24.01.2010 18:19
Luc
Tak ako ja si nemyslím, že sa mu niečo stalo, teraz leží na mieste kde pred tým nikdy ešte neležal a…
Tino 24.01.2010 18:51
Tino
Když už je potřeba podávat vitamíny, tak existují i jiné způsoby než tento. Jinak pro hada, který do…
Iceman 24.01.2010 20:05
Iceman
vitaminy netreba ale ked ti na tom tak zalezi tak proste zober vitaminovy prasok a nasyp ho na potka…
malymajo 04.02.2010 14:30
malymajo
ze to otevirani huby zeleznou pinzetou (coz je taky hruba chyba) nemusi mit ocividne nasledky hned…
animals 04.02.2010 16:17
animals
Otázočka na chovateľov pytona kráľovského. Čo mám robiť , keď je had v pohode, aj žere ,aj sa hýbe a… poslední
Líívi 12.12.2016 10:43
Líívi

Zdravim,defacto je Vas chov,co do podminek v terariu pomerne vyhovujici,myslim v pohode.
Kazdopadne ale co delate za chybu,je to podavani vitaminu.Kde jste to vycetl?Je to naprosty nesmysl,podavat hadovi bez zjevnych nedostatku tyto vitaminy,navic timto pomerne drastickym zpusobem.Zadne vitaminy nedodavejte,reginy si dokazi vzit z krmnych hlodavcu to co k zivotu potrebuji v plne mire.Pokud hadovi budete chtit nejak vyrazne doprat,chovejte si par dni doma krmne hlodavce a predtim nez je zkrmite jim zkrmujte ovoce,zeleninu,proste vse dobre,at tyto vyzivne latky a vitaminy prenesou na hada.
Nehlede na to,ze to otevirani huby zeleznou pinzetou (coz je taky hruba chyba) nemusi mit ocividne nasledky hned.To ze zral po podani vitaminu je sice dobra zprava,nicmene to neznamena,ze jste mu neporanil tlamku zevnitr a nezavdal tak pricinu k hnilobe tlamy ci podobne.To snad jen strasim,ale tohle uz neopakujte.
Shrnuto,podtrzeno: zadne vitaminy,zadna zelezna pinzeta na otevirani tlamy.
Hodne stesti v chovu.

Přidávám se k redsnakeovi, ty vitamíny jsou hovadina. Při špatném dávkováním mohou vitaminy ublížit. Nehledě na ten stresují proces kolem toho. Vitaminy se přidávají ještěrům, želvám... Ale pokud je had zdravý, vezme si skutečně vše z normálního krmení. Jinak nikde jsem nevyčetla, jestli má had úkryt?

ďakujem, no veterinárka dala tie vitamíny ešte pôvodnému majiteľovi, tak vidno, že amatérka. Ďakujem za varovanie, predsa len otváranie papuľky je namáhavý proces a hadovi vážne nechcem ublížiť, to sa radšej postarám o tú myšku.

Had má úkryt, na fotke je zobrazený.
Každopádne ešte raz ďakujem, uvidíme ako prijme potravu.

Tak ten jsem přehlídla. Jinak jak jsem psala již do jiného vlákna, mám osvědčený jeden zverimex a pravidelně jezdím na tera burzu a myši normálně kupuju. Chovám hady cca 4 roky a neměla jsem nikdy žádný problém. Možná je to zbytečné to tak moc řešit.

ze to otevirani huby zeleznou pinzetou (coz je taky hruba chyba) nemusi mit ocividne nasledky hned

pokud bude potřeba tlamku otevřít, tak klidně používejte pinzetu, jak se zde uvádí "železnou". Při troše opatrnosti s ní napácháte v tlamce míň škody, jak s dřevěným předmětem. Jinak, když nebudete opatrný, hada v tlamce (mikrotraumata na sliznici) můžete poranit i měkčenou gumou...:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru