Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pestrá strava a krmení vodních želv

Zdravím,
dovoluji si založit toto vlákno. Rád bych vyměnil zkušenosti s krmením vodních želv.
Nikdo není dokonalý a dobrých tipů není nikdy dost...

Čím krmíte vy své vodní želvy?

U nás se krmí co možná nejpestřejší stravou (dle finančních a časových možností)
1. Jako totál vychytávku dělám želatinovou směs podle tohoto návodu
2. Krmím živými rybami. Množím živorodku lesklou a také chodím s čeřínkem na studenovodní ryby. Kdesi tady někdo psal, že jen "s trochou adrenalinu s porybným za zádama". To nemusí být až zas tak pravda. Stačí najít vody, které nejsou v revírech rybářských svazů. Například požární nádrže na vesnicích. Jsou v majetku obce nebo jsou pronajaty obcí 3.osobám. Stačí najít majitele nebo pronajímatele a domluvit se. Co se týká studenovodních rybek, tak lovím jen malé nekostnaté rybky jako je střevlička nebo slunka.
3. Drobotina jako : žížaly, mouchy, pavouci. Občasně hodím do vody i luční kobylky, cvrčka, atd.
4. Zelené - salát, pampeliška . Starší želvy se mi občas zakousnou i do zeleného
5. Průmyslová krmiva - gamarus, granule pro vodní želvy a v nouzi nejvyšší i granule pro štěňata.

Předmět Autor Datum
Krmím hlavne želatinovou zmesou, občas rybami a zbytkami z rýb, myšami a potkanmi. Žížaly keď sa nej…
ado 04.05.2010 19:46
ado
Ja vždy krmil hodně žížalami, vodními plži - plovatkou nadmutou, ta má křehkou ulitu, rybkami, rybím…
petrmed 04.05.2010 20:21
petrmed
Krmím tím co vy + občas libovým masem, vnitřnostmi a nasekanými kuřecími krky. Rybky kupuji v rybárn…
Nerous 05.05.2010 08:56
Nerous
Kŕmim hlavne rybami, občas kuracími krkmi, doplnkovo dážďovkami, achatinami a kuracími srdcami. Niek…
miro293 05.05.2010 10:04
miro293
Dokazu korytnacky komplet stravit kuraci krk? Teda aj kosti?
mysso 10.05.2010 11:47
mysso
Dokážu, len trus má potom inú konzistenciu a farbu. Dobré je z neho orezať mastné časti, aby si im p…
miro293 10.05.2010 12:04
miro293
Zdravím, před 14ti dny jsem dostal dospělou samici klapavky obecné, krmena byla psími a kočičími gra…
Alien 22.04.2013 20:50
Alien
Tak jsem jí dnes koupil rotoped, snad zhubne. :-) poslední
Alien 23.04.2013 20:27
Alien

Krmím tím co vy + občas libovým masem, vnitřnostmi a nasekanými kuřecími krky. Rybky kupuji v rybárně a někdy hodím velké želvě půlku pstruha - nezbyde nic:-) Z pohodlnosti dávám i grundle. Dále dávám myší holátka, celé velké myšky (z těch je pak ale hodně tuku, takže je dávám jen občas) a malé potkyše. Celkem mohu doporučit achatiny - želvám nejvíc šmakují malé a. albopicty, které narozdíl od fulic rostou rychlejí, více do šířky a mají křehčí ulitu (aspon ty moje). Zkrmovat se dají i jejich vejce (jsou větší než u fulic). Žížaly dávám také, v zimě jsem si je dokonce objednávala po netu:) Žërou mi i salát, čínské zelí, jablko, v létě rybíz + plovoucí vodní rostlinky jako okřehek (hlavně nelsonky).

Všechny moje želvy milují jahody (!) a nelsonky ještě pampelišky. Úplně se mohou utlouct po párku, to ale není zrovna vhodné krmivo, takže ho dostávají jen v malém množství tak jednou do roka. (Ale asi to zase tak škdolivé nebude, protože moje nejhezčí, největší a nejžravější samice TSE na tom u bývalého majitele prý vyrostla.) To samé kočičí granule - dávám je jen jednou za čas, když není po ruce nic vhodnějšího. V nouzi dávám i sušené grundle a krabí prsty (ty lze při troše štěstí použít i na rozkrmení). Také želvám házím do vody kousky sepiové kosti. Vitamíny vůbec nepouživám.

Pestrou stravu není radné podcenit. Jednou jsem brala želvu od jednoho akvaristy, měl teda hodně želv různých druhů, všechno ty americké pažravé, a přesto, že na ně neměl moc času, tak všechny byly nápadně krásně vybarvené a napodiv žádná neměla plísen (bylo to v zimě). Ptala jsem se, čím krmí - prý živými rybami, vodními plži, holaty, žížalamy, pampeliškami, mlíčáky a granulemi.

Kŕmim hlavne rybami, občas kuracími krkmi, doplnkovo dážďovkami, achatinami a kuracími srdcami. Niekedy u nich skončí aj hmyz, ale to skôr výnimočne. Z rastlín púpavu a čínsku kapustu. Želatínu som v minulosti dával, ale nechceli ju veľmi žrať a tak sa mi rýchlo kazila voda. Preto som prešiel hlavne na ryby.

Zdravím,
před 14ti dny jsem dostal dospělou samici klapavky obecné, krmena byla psími a kočičími granulemi, kupodivu vypadá dobře, jedinej problém je obezita, dobře znatelná hlavně okolo zadních nohou. Zatim jsem zkrmoval žížaly, achatiny, cvrčky, patentky občas kdejakej hmyz co chytim. Trochu okusuje i růžkatec ponořený. Nádrž má velikost 80x50cm, výška hladiny cca 20cm, paludárium obývá s párem kančíků příčnopruhých s kterými vychází dobře. Klapavka je velmi nenažraná tak nevim jak ji krmit aby se zbavila nadváhy. Děkuji za odpověď z mysly INTELIGENTNÍHO ČLOVĚKA. Martin

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru