Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kožní problém Hroznýše

Dobrý den,mám doma asi půl roku Hroznýše královského a teď jsem u něho objevil nějaký kožní problém. Jsem začátečník,ale můj had se už čtyřikrát svléknul a pokaždé vypadal jako nový. Nádhera! Teď se mi svlékl zase,ale svlékl se špatně. Kůže byla v teráriu na třech místech,byla roztrhaná a z části zůstala i na hadovi. Netroufal jsem si mu ji oloupat a teď má kůži po těle jakoby zmačkanou. Je to deset dní co se takto špatně svlékl a dnes jsem u něho našel na těch nesvlečených místech nazrzlý flíčky,něco jako malý stroupky. Objevil jsem zatím tři,velikosti čočky. Pročítal jsem tady poradnu a našel jsem několik podobných problémů.Může být opravdu příčinou i nízká teplota v teráriu? V Budějovicích v prodejně mi poradili ,aby teplota v noci klesala klidně i na šestnáct stupňů. Přes den má kolem třiceti,jak kde, a v noci takhle málo. Vidím asi,že je to moje vina.Můžete mi prosím někdo poradit co musím změnit? Je mi toho hada hrozně líto,bejval mazlivej a teď je jak přešlej mrazem. Děkuji předem za odpovědi,Karel.

Předmět Autor Datum
16 st. to už je extrém, výjimečně to nevadí, ale pravidelně by to být nemělo, může jít také o nízkou…
krokodýl 21.01.2007 19:10
krokodýl
Děkuju za tak bleskovou odpověď,ráno všechno obstarám. Nemůžu hadovi nějak ublížit tím svlíkáním? No…
TEKA 21.01.2007 19:29
TEKA
V deseti měsících by měl být o trochu větší, cca 80 až 90 cm. Ale může to být i o něco méně nebo víc…
krokodýl 21.01.2007 19:47
krokodýl
Nedá se nic jiného než souhlasit :))
para 21.01.2007 20:09
para
Děkuju moc za info (a paraovi za důraz...máš pravdu) právě hada koupu. Ta kůže co se odmáčí a plandá…
TEKA 21.01.2007 20:29
TEKA
Nemyslel jsem to nějak zle, ale představil jsem si ho jak se tam chudáček tetelí při těch 16°C a byl…
para 21.01.2007 20:49
para
Vím,že jsi to nemyslel zle,prostě jsem zanedbal základní věc-být předem informován o chovu. A díky v…
TEKA 21.01.2007 21:07
TEKA
Je dobré si před tím než se člověk rozhodne chovat takové zvíře, pozbírat něco základních informací…
para 21.01.2007 19:30
para
Hele dík,teď už vím,že jsem toho hodně podcenil. Pokusím se bleskem všechno napravit.
TEKA 21.01.2007 19:41
TEKA
Ahoj. Ideálne je keď hada pri zvliekaní pristihneš (ja to vždy vystihnem:-[) a ak má problémy hneď m…
ado 22.01.2007 10:28
ado
Tak používají se i nižší noční teploty až k 15 st., ale až u dospělých zvířat. Jinak v noci stačí po…
krokodýl 22.01.2007 17:08
krokodýl
Jj vím o tom, a nechci nějak oponovat. Nicméně známej takto postupoval u dospělého hodnýše kterého k…
para 22.01.2007 18:41
para
Ahoj chlapi,včera jsem hada máčel a svlékal a překopal jsem komplet zdroje tepla v terárku a i celý…
TEKA 22.01.2007 20:51
TEKA
Sugesce to nebude, jestliže jsi mu pomohl od staré kůže a zařídil mu adekvátní teplotu tak mu je urč…
para 22.01.2007 21:10
para
Ahoj pánové, píšu vám všem kteří jste mi odpověděli a pomohli s mým problémem u hada. Chci podat ref…
TEKA 27.01.2007 11:55
TEKA
Tak dneska se had svlíknul,je jako novej:-D Děkuju všem za pomoc,Karel. poslední
TEKA 04.02.2007 14:10
TEKA

16 st. to už je extrém, výjimečně to nevadí, ale pravidelně by to být nemělo, může jít také o nízkou vlhkost v období svleku nebo o napadení roztoči. Rozhodně, pokud dojde ke špatnému svleku, je nutné hada dosvléknout, jinak se mohou přidat další komplikace, jak už se zřejmě stalo. Doporučuji hada odmáčet cca půl hodiny ve vlažném odvaru heřmánku, opatrně dosvléknout zbytky kůže a poranění (stroupky)ošetřit desinfekcí (Betadin 1:10 s vodou nebo růžový roztok hypermanganu), hada prozatím umístit na hygienický podklad (noviny, papírové ručníky) a zvýšil bych noční teploty alespoň na 20 až 22 st.

Děkuju za tak bleskovou odpověď,ráno všechno obstarám. Nemůžu hadovi nějak ublížit tím svlíkáním? No, dám si bacha. Snad po ošetření a dalším svleku bude zase všechno ok.Mám ještě jeden dotaz,můj had je starý tak deset měsíců a je velký jen 60.cm Terárko má ,řekl bych dostatečné.80x45x45. Čtu tady občas,že někdo má dvouletého hada a velkého 150-200 cm. Nezanedbávám něco i v tomto směru? Krmím vzhledem k velikosti křečkama zhruba v 15-20 denních intervalech. Děkuji Karel.

V deseti měsících by měl být o trochu větší, cca 80 až 90 cm. Ale může to být i o něco méně nebo více. Zřejmě to bylo způsobeno nízkými nočními teplotami a poměrně delšími intervaly. Samice rostou rychleji. Mí půlročáci mají cca třičtvrtě metru. Krmím tak dvě až tři myši po deseti dnech. U starších hroznýšů kořist a intervaly zvětšuji. Dospělé krmím po cca třech týdnech 2 až 4 potkany nebo menším králíkem.

Děkuju moc za info (a paraovi za důraz...máš pravdu) právě hada koupu. Ta kůže co se odmáčí a plandá na něm se dá snadno sloupnout,ale končí tím,že je k tělu tak přirostlá,že se už sloupnout nedá.Prostě se utrhne. Mám opakovat koupel třeba zase zítra? Přece to z něj musím dostat všechno.

Nemyslel jsem to nějak zle, ale představil jsem si ho jak se tam chudáček tetelí při těch 16°C a bylo mi ho líto :))

Jednou ráno jsem přišel domu, manželka nechala na noc otevřené okno a hrozna měl v terárku 17°C málem jsem šel do kolen, vynadal jsem jí a skoro měsíc na ní nemluvil :-D

Je to jak napsal krokodýl nárazově by se asi nemělo nic stát (o dlouhodobém vlivu tak nízké teploty ani nemluvim) každopádně had by se mohl nachladit a u nich je to závažné (i smrtelné) onemocnění, takže to chce hlídat ;-)

Vím,že jsi to nemyslel zle,prostě jsem zanedbal základní věc-být předem informován o chovu. A díky vám oboum za rady. Přitopím mu,zvednu dávky potravy a věřím, že se to spraví. Odpovídající odbornou literaturu jdu objednat teď hned. Dík za pomoc!

Je dobré si před tím než se člověk rozhodne chovat takové zvíře, pozbírat něco základních informací :i:
Jestliže mu necháváš na noc padnout teplotu na 16°C tak se nediv že je jak přešlej mrazem :-/
A co se týče toho svleku, tak jestliže se had nesvlíkne tak jak by měl je nezbytné z něj starou kůži co nejdříve odstranit. Postup je jednoduchý, ponořit hada do vlažné vody a starou kůži z něj oloupat, jestliže jsi tak neučinil namůžeš se divit, že u něj nastali kožní problémy, stará kůže je totiž jako stvořená pro různé plísně.
Doporučoval bych propříště tyto věci nepodceňovat a jednoznačně bych zvýšil noční teplotu tak na 22°C nechceš-li o hada přijít ]:(

Ahoj. Ideálne je keď hada pri zvliekaní pristihneš (ja to vždy vystihnem:-[) a ak má problémy hneď mu zvyšnú kožu dozvliekať ručne. Ak nájdeš už zvlečeného hada a má nedozvliekanú kožu, treba máčať kým nejde zľahka stiahnuť. Niektorí chovatelia to robia tak, že do nádoby s vodou dajú spleť driev a had sa v ideálnom prípade vďaka vode a preliezaniu drevom dozvlieka sám...
Denná teplota može byť pri zdroji až 32°C, v zbytku nad 26°C. Cez noc pri zdroji 26°C a v zbytku nad 22°C. Teploty okolo 20°C sa používajú pri príprave na párenie, resp. v zimnom období u chovateľov dodržujúcich prirodzenú sezónnosť.
Kŕmenie každých 10 dní je optimálne, vo vyššom veku 1-2x za mesiac podľa veľkosti potravy.

Tak používají se i nižší noční teploty až k 15 st., ale až u dospělých zvířat. Jinak v noci stačí po celém terárku i u mladých okolo 20 - 22 st. Mám na mysli mixy nebo středoamerické imperátory. Samozřejmě u nominátů nebo amarali z nížinné J. Am. jsou lepší noční teploty o pár stupňů vyšší.

Jj vím o tom, a nechci nějak oponovat. Nicméně známej takto postupoval u dospělého hodnýše kterého koupil ve skvělé kondici (prohlídka u specialisty) a do cca měsíce byl hrozna na prkně :.(
Příčina smrti?.....nachlazení.
Asi hodně záleží na konkrétnim druhu a odkud je (u zvířat z importu), ale myslim, že u těch "hroznýšů domácích", kterých je mezi chovateli drtivá většina je lépe držet ty vyšší (kolem 22°C) noční teploty.
To je ale pouze můj osobní názor kterej se mi osvědčuje a můj hrozna se má k světu a ještě nikdy nestonal ani nebyli jiné problémy ;-)

Ahoj chlapi,včera jsem hada máčel a svlékal a překopal jsem komplet zdroje tepla v terárku a i celý terárko jsem umístil jinde. Denní teploty mám teď od 28 -do 32 st. Jak kde a na noc těch 22. Byl jsem koupit nějakou literaturu a desinfekci (hypermangan ) a jdu mu potřít ty bolavý místa. Mám pocit (snad to neni vysněná sugesce), že je mu líp. Po tom ,co jsem ho včera ručně dosvlékl. Ještě jednou díky za rady. Karel.

Ahoj pánové,
píšu vám všem kteří jste mi odpověděli a pomohli s mým problémem u hada. Chci podat reference jak to vypadá. Hadovi jsem teda především zvednul tu teplotu a i víc rosim. Denně mu mažu ty nemocný místa roztokem Hypermanganu a hojí se to fantasticky. Zdá se mi,že vážně "ožil" . Od včerejška je v bazénu a teď se tam vykadil. Za tři dny má dostat krmení,tak potom doufám,že přijde svlek který bude tak dobrý jako ty jeho svleky dřívější. Chtěl jsem vám ještě jednou poděkovat, všem ,za rady. Jo a pro pó...ty hadi co tady vystavujete na fotkách-to je prostě nádhera! Všem vám přeju obrovský chovatelský úspěchy, co nejméně problémů a zdar,Karel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru