Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chameleon jemenský - snůška?

Dobrý den,
mám 16 měsíců starou samici chameleona jemenského.
Poslední týden nechce žrát (ale pije z napaječky) a asi 4 dny hrabe v substrátu. Nikdy předtím to nedělala, ale teď opravdu intenzivně. Normálně bych řekla, že bude mít neoplozenou snůšku (nikdy ještě vejce nekladla), ale žádné vejce jsem v ni nenahmatala. K samci připuštěná nebyla. Je to můj první chameleon.
Myslíte si, že bude opravdu snášet, nebo nebude a jen by chtěla? Mám možnost ji připustit k samci. Mám to udělat nyní, nebo čekat, zda nezačne snášet neoplozená vejce? V případě připuštění mě zajímá ještě jedna věc. Mám ji nechat v jejím teráriu, nebo ji dát do terária samce? Samec má terárium větší.
Chameleonka je v dobré kondici. Poslední dobou sedí často na kraji terária, čeká až si ji někdo vezme, a nejradši by byla pořád na rukou.
Krmím ji obden - sežere kolem 5 cvrčků - ostatní nechává. Krmím ji často i čínským zelím, jednou za čas dostane nějaké ovoce. Všechny cvrčky obaluji ve vápníku a vitamínech.
Má bodovou žárovku i UVB lampu. Teploty má ve spodní části 25°C a v horní části má 35°C.

Prosím o radu a předem děkuji za odpověď.
Adéla

Předmět Autor Datum
zdá se mi, že panděro má slušný, věk by tomu taky odpovídal, mě samice vytvořili první snůšku už v 8…
blevil 10.12.2011 13:54
blevil
No asi už bude opravdu pozdě. Právě pracuje na pořádném tunelu. Nasypala jsem ji po celém teráriu ob…
Adeli 10.12.2011 15:01
Adeli
Planá snůška nemusí být vůbec vidět ani cítit prohmatem.Vajíčka jsou oproti oplodněným vajíčkům měkk…
luborecek 10.12.2011 19:31
luborecek
Oki, děkuju. Ještě mě trápí jedna věc. V substrátu si vyhrabala hlubokou noru. Když byla skoro na dn…
Adeli 10.12.2011 22:15
Adeli
Tak to má moje holka za sebou, nakladla přes 40 vajec. Četla jsem, že neoplodněné vejce jsou nepravi…
Adeli 11.12.2011 15:26
Adeli
Od 5 měsíce do 16 měsíce to by v sobě musela držet skoro rok. Pokud neměla přístup k samci tak jsou…
luborecek 11.12.2011 16:24
luborecek
Jako neoplodněná se projeví až později. Po nakladení jsou i neoplodněná na pohled pěkná.
Host123 11.12.2011 17:24
Host123
Děkuji za rady. Když by teda byla celou noc hluboko pod hlínou, udusit by se neměla, ne? Přece jenom…
Adeli 11.12.2011 17:46
Adeli
Stačí hlínu promíchat s pískem (2/3 písku a 1/3 hlíny) a navlhčit. Já bych jí teď min 3 měsíce necha…
Host123 11.12.2011 17:56
Host123
Přesně tak.Minimálně 3 měsíce bych počkal. Jestli už si vzala cvrčka tak bude v pohodě.Jinak pokud m…
luborecek 11.12.2011 18:14
luborecek
sakra jak to děláte, že si můžete říct jak dlouho má mít samice pauzu. Mě se nikdy samice neptaly, a…
blevil 11.12.2011 22:48
blevil
Zdravím, já bych měl podobný dotaz, co s planou snůškou, když už je venku? Mám ji vyndat, nebo pár… poslední
jemeňák 21.07.2016 18:45
jemeňák

zdá se mi, že panděro má slušný, věk by tomu taky odpovídal, mě samice vytvořili první snůšku už v 8 měsících :-( Pokud už samice hrabe bude nejspíš pozdě jí připustit, ale za pokus nic nedáte. Ukažte jí samce a uvidíte jak samice bude reagovat, buď bude svolná a ještě se spářej nebo už holt ne!!!

Oki, děkuju.
Ještě mě trápí jedna věc. V substrátu si vyhrabala hlubokou noru. Když byla skoro na dně substrátu, začala hrabat napříč teráriem. Bohužel jsem musela jít pryč a když jsem se vrátila, čekala jsem, že bude spát na větvi. Místo toho byla pod velkou vrstvou substrátu a spala. Chodba se za ní zavřela. Měla jsem strach, zda je v pořádku, tak jsem ji začala hledat. Když jsem ji našla hlavu, opět jsem ji trochu zasypala substrátem. Vyhrabala opravdu hodně dlouhou noru. Je to tak v pořádku, když tam spí? Není to špatně? Plánuji ji dát zítra do kyblíku, zda se nevyklade.

Tak to má moje holka za sebou, nakladla přes 40 vajec.
Četla jsem, že neoplodněné vejce jsou nepravidelné, lepkavé, malé, měkké a dožluta.
Ona ale snesla dokonalá vajíčka, které se nelepí, jsou krásně bílé a pravidelné a pevné.
Myslíte si, že je možné, aby byly oplozené? Samici jsem kupovala když ji bylo 5 měsíců. Předtím se mohla spářit s nějakým samcem. Je to ale její první snůška. Je možné, že by tedy byla oplozená? Jestli si třeba v kloace ponechala samcovo sperma na pozdější doby nebo jak to nazvat :-D. V knize jsem četla i o tom, že je možné, aby samice vytvořila oplozené vejce i bez samce. Jde o jakési "klonování" sebe v rámci přežití druhu.
Co si myslíte vy?
Dík za radu

Od 5 měsíce do 16 měsíce to by v sobě musela držet skoro rok. Pokud neměla přístup k samci tak jsou pravděpodobně neoplodněné,ale můžeš je zkusit dát do inkubátoru.Jinak je normální že zůstávají v díře přes noc,nebo i kladou v noci.
Teď je potřeba ji pořádně napojit,třeba z injekční stříkačky.Hodně je kladení vysiluje. Hlína na kladení musí být vlhká a pořádně uplácaná.Pak se nesesype.

Děkuji za rady.
Když by teda byla celou noc hluboko pod hlínou, udusit by se neměla, ne? Přece jenom například i želvy spí často celé zahrabané a dýchání není problém. Příště tu hlínu budu muset více udusat.
Jinak už si ulovila cvrčka, snědla kousek jabka a pořádně se odemě napila z napaječky.
Vajíčka zkusím dát teda do inkubátoru a budu pozorovat, jak se budou měnit =). Počítala jsem s tím, že budou neoplozené, ale když jsou takové pěkné, tak jsem začala přemýšlet nad tím, jestli by z nich něco mohlo být.
Pro příště už ji nechám spářit. Po jak dlouhé době je prosím vhodné ji po tomto kladení připustit k samci, aby zase neměla neoplozená vejce?

sakra jak to děláte, že si můžete říct jak dlouho má mít samice pauzu. Mě se nikdy samice neptaly, a maximálně po 2,5 měsících už tvořily neoplozené snůšky a samce už nechtěli ani vidět, takže jediná možnost bylo je připouštět po 2 měsících :-(. Vždycky jsem je chtěl nechat "vydechnout" déle, ale akorát jsem dospěl k tomu, že vytvořili planou. Čím dosáhnu toho aby mi samice snášela třeba jen 2x do roka??? Díky moc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru