Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podmínky chovu a stimulace k reprodukci Platemys platycephala

koukám, že o této želvě je zde pramálo, a nakonec skoro všude, kde jsem hledal... nějak na zpestřenou se mi dostala do rukou ad. skupina 2,3 těchto extrémně zajímavých želv. celou skupinu držím v nádrži 2/3 vody a 1/3 vlhká souš s kačírkem na dně a hrabankou na vrchu, spíš silnější filtrací a mírným prouděním vody, teplota vody okolo 25 a lokální ohřev nad souší. nepodělil by se nějaký želvý znalec o zkušenosti se stimulací k páření - PH, perioda den noc, poklesy teplot, atd atd..., prostě něco co funguje a neublíží
s velkým díky

Předmět Autor Datum
tady teda ještě nějaké foto pro občerstvení
Luxol 22.07.2013 21:48
Luxol
Jako stimulace k páření by měla naprosto stačit zvýšená hladina vody. Dle popisu bych tipoval, že to… poslední
breptal 16.08.2013 23:18
breptal
Platemys platycephala (Schneider, 1792) Tortuga giracuello Anglicky: Twist-necked turtle, flat-heade…
platemys 14.08.2013 23:51
platemys
Krmivo Jedná se především o masožravá želvu. Ve volné přírodě se živí vodním hmyzem, červy, plži, ma…
platemys 14.08.2013 23:51
platemys

Jako stimulace k páření by měla naprosto stačit zvýšená hladina vody. Dle popisu bych tipoval, že to je pro ně naprosto přirozené, po opadnutí vody by měly klást vejce a ty by měly být vylíhnuty než zase hladina stoupne (samo v přirozeným prostředí, u tebe bych to simuloval a oni si vrznou....)

Platemys platycephala (Schneider, 1792)
Tortuga giracuello
Anglicky: Twist-necked turtle, flat-headed turtle
Německy: Plattschildkröte
Česky: Želva plochohlavá, Vousivka plochohlavá či vousivka ploskohlavá

Rod Platemys je nezaměnitelný díky svému jedinečnému plochému tvaru a zbarvení. Zahrnuje pouze tento druh, který je rozdělen do dvou poddruhů:
… platycephala: je poddruh s větším rozsahem výskytu: několik oblastí Venezuely, Ekvádoru, Kolumbie, Peru, Bolívie, Guyany, Surinamu, Francouzská Guyany a Brazílie (zejména v povodí jednotlivých přítoků řeky Amazonky).
… melanonota: nachází se v nejzápadnější části výskytu: v Peru a Ekvádoru. Tento poddruh má mnohem tmavší barvu.

Přirozené prostředí rodu Platemys je podrost deštného pralesa, který je pravidelně zaplaven během období dešťů, dále obývá mírně tekoucí řeky, mokřady a oblasti v blízkosti vodních toků (s vysokou vlhkostí).

Morfologie
Želvy rodu Platemys dorůstají 14 až 17 cm a dosahují hmotnosti více jak 250g. Karapax je velmi plochý s dvěmi podélnými hřebeny a viditelnou prohlubní mezi nimi. Tento dvojitý kýl je velmi výrazný. Linie mezi jednotlivými štíty karapaxu vystupují nad ostatní plochou štítu. Horní strana karapaxu je hnědá s tmavšími oblastmi, někdy ve tvaru kříže, zatím co plastron je téměř černý se žluto-oranžovým okrajem. Temeno hlavy je zbarveno výraznou oranžovou barvou, zatímco dolní polovina hlavy a nohy jsou tmavé až téměř černé, nohy připomínají nohy suchozemských želv. Kůže na temeni hlavy je hladká a celistvá, zatímco na krku se nacházejí ostré výčnělky, které se zmenšují ke spodní části krku. Při ohrožení želva zatáhne všechny vnější části do krunýře, přičemž krk stočí na stranu a hlavu schová pod krunýř. Samec má delší a silnější ocas a anální štíty krunýře užší (ke kořenu ocasu se zúžují). V zajetí se dožívá 20 let.

Chov
Chov není náročný a může být úspěšný. Jedná se o společenská zvířata a velmi brzo si navyknou na přítomnost člověka a krmení z ruky. Někteří jedinci mohou být vyjíměčně mírně agresivní, ale díky velikosti nejsou nijak nebezpeční. Aquaterárium musí obsahovat vodní plochu, která bude zabírat nejméně 60% plochy akvaterária s maximální hloubkou do 20 cm a teplotou vody 22 – 25°C (pH: 5,2 - 6,0). Ve vodě budou želvy trávit většinu času. Pod vodní hladinou by neměly být žadné kořeny nebo větve, pod kterými by se želva mohla zachytit a utopit. Rod Platemys je špatný plavec. Doporučuje se použít filtr, aby se oddálilo čistění vody. Souš musí přecházet do vody pozvolným klesáním, aby se zabránilo „spadnutí“ želvy do vody, protože pokud se převrátí ve vodě, je velice reálné, že se utopí. Substrát by měl být velmi vlhký. Želvy rodu Platemys ve volné přírodě velice rády chodí po mokré půdě těsně po dešti. Terárium by mělo obsahovat spoustu rostlin a úkrytů aby se mohly schovat. Nejvhodnější je používat mech a často rosit terárium, kvůli udržení vlhkosti. Teplota v teráriu by měla být 26 - 28°C. Osvětlení celého terária s obsahem UVB záření. Tepelný světelný zdroj slouží „pouze“ k udžení tepltoy v teráriu, protože není známo že by tento se tento druh vyhříval na slunci. Během teplých letních měsíců můžeme tyto želvy chovat ve venkovní ubikaci. Rod Platemys nevyžaduje přezimování a nesmí být vystaven nízkým teplotám. 6elvy Platemys mohou být chovány s jinými druhy želv s ohledem na chovné podmínky (např. hloubka vody).

Krmivo
Jedná se především o masožravá želvu. Ve volné přírodě se živí vodním hmyzem, červy, plži, malými rybkami, pulci a také vejci obojživelníků. V zajetí můžeme krmit korýši, rybami, Gammarus, moučnými červy, hovězím srdcem či lisovanými peletami pro vodní želvy. Bez problémů přijímají „krmnou směs“ pro vodní želvy, která obsahuje směs mas, ryb, rostlinné potravy a vitamínů. Někteří jedinci přijímají i ovoce a zeleninu, jedná se však především o mladé jedince. Potravu přijímá nejčastěji ve vodě, jako jiné druhy vodních želv, ale je schopna potravu přijmout i na souši. Krmení želv ve speciální nádrži nám pomůže udržet hlavní nádrž delší dobu čistou.

Rozmnožování
Reprodukce nebylo tak často dosaženo, ale rozmnožit tyto želvy v zajetí je určitě možné. Páření může proběhnout kdykoliv v průběhu roku, a probíhat může jak ve vodě tak na souši. Protože kvůli slabým svalům na nohou není samice schopna vyhrabat v zemi jamku snáší vejce do mělké rýhy nebo přímo na povrch půdy dál od vody. Snáší převážně jedno značně velké vejce (5 x 2,5 cm) a zakrývá ho tlejícím listím. Zřídka byly snůšky kde se objevila 2 vejce. Vejce je nutno inkubovat v inkubátoru za mokra bez substrátu, položí se na plastovou mřížku. Doporučují se teplotní výkyvy mezi dnem a nocí (28 - 26°C). Inkubace trvá od 130 do 170 dnů. Zbarvení mláďat je podobné jako u dospělců. Mládě váží po vylíhnutí přibližně 17g a délka karapaxu je cca 5 cm. Mláďata by měly být chovány v mělké nádrži s hloubkou vody 2-5 cm, kterou postupně zvýšujeme spolu s jejich růstem. Mláďata krmíme veškerou živočišnou potravinou, kterou je nejlépe před podáváním namlet. Jako substrát v nádrži pro mladé želvy nepoužíváme písek.

Rozšíření populace rodu Platemys je velmi rozsáhlé, ale jako jiné druhy zvířat, jsou i želvy Platemys ohroženy ztrátou přirozeného prostředí deštného pralesa. Tento druh není chráněn a proto může být volně v prodeji bez povinných dokladů. Bohužel, existuje v současné době jen velmi málo lidí, kteří chovají tyto želvy v zajetí, a tak prakticky všechny Platemys platycephala prodávané v obchodech jsou odchyceny ve volné přírodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru