Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Parazité želv

Dobrý den, čistě teoreticky,
1) když mám začervenou želvu ve venkovním výběhu, tak za jak dlouho ji tam zase spátky po odčervení mohu vrátit, aby se ji to nevrátilo.
2) ještě prosím, za jak dlouho po odčervení je možné udělat rozbor trusu u želv? Mění se tato doba v závislosti na potravě želvy? Myslím tím třeba, že u Terrapene caroliny nebo u Macroclemmys teminckii bude jiná než u Centrochelys sulcaty...?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Parazitologie-zelv.html
lupus 01.11.2013 19:34
lupus
Díky lupusi, ale tento článek jsem již před časem četl a není v něm to, na co se ptám.
Honza 123 01.11.2013 19:48
Honza 123
Když jí dáš zpátky, tak se jí pravděpodobně zase časem parazité vrátí z vnějšího prostředí, je dobré…
krokodýl 01.11.2013 23:08
krokodýl
Děkuji moc.
Honza 123 02.11.2013 07:10
Honza 123
[mod]Přesunuto z vlákna "Parazité želv z jiných kontinentů" Autor: Honza 123. Nezakládejte zbytečně…
Jan Lauermann 02.11.2013 09:28
Jan Lauermann
U importů (faremních odchovů) bych rozhodně je "karanténoval" i v jiné místnosti...
lupus 02.11.2013 12:52
lupus
pro Honzu123 : 1)záleží na "koncentraci" želv ve výběhu, jeho "promořenost" a tím i možnost opětovné…
lupus 02.11.2013 10:25
lupus
S odmořením vymrznutím si nejsem tak docela jist - v suchém stavu jsou vajíčka mnohých parazitických…
Petr60zelv 04.11.2013 13:20
Petr60zelv
Děkuji moc!!! Ještě prosím, když odčervím želvy, komplet všechny druhy úplně do "čista" a nebudu při…
Honza 123 04.11.2013 15:00
Honza 123
Tedy, pokud si soused(ka) nekoupí výjimečně výhodně levná zvířata a nenanosí materiál v bobcích na t… poslední
Petr60zelv 04.11.2013 15:14
Petr60zelv

Když jí dáš zpátky, tak se jí pravděpodobně zase časem parazité vrátí z vnějšího prostředí, je dobré prostě občas preventivně zkouknout trus a případně podle výsledků odčervit. Někdo odčervuje preventivně na začátku a na konci sezóny venkovního chovu, ale myslím, že je vhodnější reagovat aktuálně podle výsledků z trusu.
Rozbor trusu po odčervení lze udělat po několika dnech, řekněme týden by měl bohatě stačit.
Hlavně je třeba vyhodnotit dobře nález v trusu, malé množství roupů je zcela v normě běžné želví střevní mikroflory, dokonce se zdá, že želvy s roupy (v přiměřeném množství) prosperují lépe než naprosto sterilně odčervené. Škrkavky by měly jít pryč úplně. Někdo má raději želvy "čisté" úplně.

[mod]Přesunuto z vlákna "Parazité želv z jiných kontinentů" Autor: Honza 123. Nezakládejte zbytečně nová vlákna! (Jan Lauermann)[/mod]

Dobrý den,
když jsou takové problémy s parazity želv z jiných kontinentů, znamená to tedy, že nemohu chovat v jedné MÍSTNOSTI(ne chovném prostoru - terárium, želví stůl...)želvy z jiných kontinenetů?
Děkuji.

pro Honzu123 :
1)záleží na "koncentraci" želv ve výběhu, jeho "promořenost" a tím i možnost opětovného začervení je jistě jiná,jsou-li na 20 m2 3 želvy, nebo 20.Výběh se "odmoří" sám pravidelně každou zimu - vymrznutím.
2)jak tu psal Petr60 :-) citace:
Při léčení infekce parazitickými červy jde o běh na dlouhou trať (minimálně tak 30 týdnů), na tu dobu bych doporučil vyhodit substrát a držet zvíře třeba na novinách, které jde každý den vyměňovat, aniž by na to praskla celá výplata, aplikaci třeba Fembendazolu (Panacur, Fembion), je nutné aspoň dvakrát zopakovat (po 6 a po 12 týdnech od první dávky), 6, 12 a 18 týdnů po poslední dávce léčiva nechat udělat rozbor trusu, jestli tam nejsou vajíčka...

Mění se tato doba v závislosti na potravě želvy?

na potravě ne, ale na životním cyklu konkrétního parazita

S odmořením vymrznutím si nejsem tak docela jist - v suchém stavu jsou vajíčka mnohých parazitických červů svinsky dolná. Snad se k tomu vyjádří Jana Bulantová, já bych doporučil před zimou výběh důkladně zalít vodou tak, aby těsně před zámrazem byla půda mokrá a potom dobře promrzla.

Co se týká roupů - ona stovka roupů ve střevech několikatýdeního želvěte nadělá mnohem větší paseku, než ve střevech jeho rodičů a klidně to může skončit úhynem takového mláděte. Osobně bych upřednostňoval zvířata bez parazitů. Střevo není sterilní, ale osídlené bakteriemi bude fungovat lépe. Jedna z možností, která se mi docela osvědčila, není můj nápad, ale Jirky Gábryše, který dával čerstvě vylíhlým zeleným leguánům hlínu ze zahrady a oni pak rostli rychleji, než bez ní. Teoreticky by tam mohl být nějaký minerální prvek ("micronutrional element"), ale spíš bych si tipnul na působení nějakých vyselektovaných bakterií z půdy.

V našich podmínkách by neměli být parazité suchozemských želv ve venkovním prostředí vůbec přítomni (pokud si soused nedovezl taky želvy a vítr nepřifouká od nich vajíčka jejich parazitů). Co se míchání želv z různých kontimentů týká, u odchovů se zatnutými zuby nenadávám, ale u importů ku(censored)va ani náhodou. Nebezpečnější, než červi v takových případech jsou viry (herpes-like, ranavirus, některá dosud neidentifikovaná patogenní agens), mykoplasmata, parazitické houby a v neposlední řadě prvokoví paraziti - zvláště neblaze proslulá Hexamita parva. Vražedné mohou být kupodivu i některé zvláště patogenní kmeny Entamoeba invadens, podezření bylo na přenos z faremních Geochelone pardalis. U želv měňavky obvykle vyvolávají jen průjem, v horším případě s příměsí krve, ale u ještěrů vcelku pravidelně přecházejí do jater a infekce jater tímhle "drahouškem" bývá fatální. Z toho důvodu je krajně nerozumné mít želvy a ještěry v jednom teráriu nebo výběhu, pokud nebyla celá skupina vzatá důkladných "chemickým rejžákem". Občas se to může objevit i u želv a vcelku překvapivě rychle odkráglovat mláďata, zažil jsem to u zakoupených odchovových horsfieldek, pravděpodobně zamořených ještě u původního chovatele z nějaké sousední nádrže. Zvláštní kapitolou jsou africké pouštní želvy (některé poddruhy Testudo graeca, Testudoa kleinmanni, Homopus, Psamobates etc... Ty dát dohromady se zvířaty odjinud, zvláště se to týká importů, znamená podepsat jim rozsudek smrti. V podezření jsou již zmiňovaná Mykoplasmata.

Co se preventivního odparazitování týká - slušné slovo je pro to volovinismus - nejprve je potřeba mít v ruce nález z parazitologie a až podle něj něco řešit. Pro importy obecně platí zjednodušující poučka - když má zvíře průjem, budou to nejspíš prvoci a nasadit je dobré jako první Metronidazol v dávce 80 - 100 mg/kg zvířete (u větších zvířat se pak dávka snižuje, je na to tabulka k nalezení u Highfielda v jeho Encyklopedii), pokud má zácpu, mohli by to být hlísti Nematoda a jako první by se mělo začít s Fembendazolem. A pro nákup jakýchkoli nových zvířat - karanténa není sprosté slovo a pokud budete léčit jen nově získaná zvířata, bude to levnější a méně rizikové, než léčit celou skupinu včetně už dlouhodobých chovanců (kteří podle klasického Murphyho zákona svinstva v přírodě mohou zajít na nečekanou infekci pro ně "neznámým" patogenem.

Děkuji moc!!!
Ještě prosím, když odčervím želvy, komplet všechny druhy úplně do "čista" a nebudu přidávat další jedince z jiného chovu, tak by už nikdy žádné parazity neměla žádná želva dostat ne? Když natrhám venku trávu, tak z ní želvy nic dostat nemohou, protože nemoci a parazité savců nejsou přenosné na plazy a u nás nežijí plazi skoro žádní až na pár vyjímek.

Tedy, pokud si soused(ka) nekoupí výjimečně výhodně levná zvířata a nenanosí materiál v bobcích na tvou zahradu. Pravděpodobnost, že by se někde potloukal nějaký uprchlý želvoň je sice nenulová, ale vcelku zanedbatelná. Přenosné jsou snad bakterie rodu Salmonella, ale u plazů se uvádí vcelku slušná tolerance, takže toho bych se neobával. Plazi žijící u nás jsou maso(hmyzo)žravci, takže jejich paraziti si u herbivorní suchozemky "neškrtnou".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru