Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krajta královská - nesvlečená část víčka

Dobrý den,
prosím, nenašel by se tu někdo, kdo by mi dokázal poradit s nesvlečenou částí víčka?
Včera se had svléknul, svlečka byla v celku, jen trochu potrhaná. Podívala jsem se ještě na svlečku detailněji a vypadalo to, že se šupiny z očí řádně svlékly!!? Ale u hada je patrná zbylá část nesvléknutého víčka zakrývající 1/3 oka.
Zkoušela jsem hada rosit zhruba po 20 minutách a pak vzít navlhčenou vatovou tyčinku a jemně mu to sundat - bez úspěchu.
Jinak hada máme doma 3 měsíce, stáří je asi půl roku, žere živé myšky co 5-7 dní, řešili jsme problémy s parazity - úspěšně. V teráriu má vše, co by měl mít, včetně vlhkosti a teploty. Bydlíme daleko od veterináře a v té zimě bych se cestování raději vyhnula.
Moc Vám děkuji za rady:-) Michaela (vientomarero@seznam.cz)

Předmět Autor Datum
Nešla by detailní fotka,pro představu?:-)
hadilov1 08.01.2014 15:43
hadilov1
Ano, jistě že šla... http://profil.lide.cz/vientomarero/fotogalerie/?al bum=1#galerie
vientomareo 08.01.2014 18:40
vientomareo
Vlhčit, vlhčit vlhčit, třeba i několik hodin nebo přes noc (v nějakém plastovém boxu s vlhkým hadrem…
RITCHI 09.01.2014 16:40
RITCHI
Díky za radu, včera večer jsem zkoušela dát krajtu do plastového boxu s vlhkým hadrem, nechala ho ta…
vientomarero 10.01.2014 09:42
vientomarero
Ten hadr/ručník musí být hodně vlhký/mokrý a musí být "zřasený" tak, aby had prolézal skrze něj. Dou…
Araneus84 10.01.2014 10:03
Araneus84
Hadr zřasený byl, had se skrze něj prolézal celou noc. Dokonce jsem zkoušela, co říkáte vy - obejmou…
vientomarero 10.01.2014 10:34
vientomarero
Musí to jít dolů.Jestli opravdu je celou noc v mokrém ručníku,tak to tam nemá proč držet.Nebo jak ps…
hadilov1 10.01.2014 19:34
hadilov1
Já tedy měla stejný problém, ale u leguána. A ten měl nesvlečenou kůži kolem oka a bránilo mu to v o… poslední
KateřinaSt 10.01.2014 21:44
KateřinaSt

Díky za radu, včera večer jsem zkoušela dát krajtu do plastového boxu s vlhkým hadrem, nechala ho tam přes noc, ale ráno, jak jsem se dívala na výsledek, tak se nic nezměnilo. Vzala jsem zase navlhčenou vatovou tyčinku a jemně to zkoušela dát dolů. Nic. Pak jsem vzala hadřík, který byl v tom boxu a s citem mu očičko přejela. Je zajímavé, jak byl trpělivý. Držel ani se nehnul. Jenže po 20 minutách neúspěšného snažení docházela trpělivost mi i krajťákovi, tak jsem toho nechala.
Jenomže co teď? Snažit se dál, zkusit něco jiného nebo jít k vetovi? (Ten u kterého jsem byla, když měl had roztoče ani nevěděl, co doporučit a to měl herpetologické zaměření :x: ) Prosím, poraďte mi, už fakt nevím...

Ten hadr/ručník musí být hodně vlhký/mokrý a musí být "zřasený" tak, aby had prolézal skrze něj. Doufám, že jste ho do nádoby nedala jen jako vlhký podklad...
Nic jiného než navlhčení a otření šupiny o ten podklad nepomůže. Mechanicky můžete zkoušet šupinu odstranit tak, že ráno poté, co byl had v takto vlhkém prostředí obejmete ručníkem celou jeho hlavu a necháte ho, aby se sám protáhnul.
Nevěřím tomu, že po noci stráveném v mokru by ta šupina nešla dolů...
K veterináři chcete jít proč ? Co si představujete, že tam udělá ? Než ji mechanicky strhávat je lepší nechat ji tam do dalšího svleku...

Hadr zřasený byl, had se skrze něj prolézal celou noc. Dokonce jsem zkoušela, co říkáte vy - obejmout tím hadrem ráno za hlavou a nechat hada prolézat. Mám strach, abych mu neublížila, možná jsem byla až moc jemná, ale silou na to jít opravdu nechci. Každopádně to můžu takto zkoušet, dokud to nepůjde dolů. Otázkou je, jestli nebude krajtě vadit každou noc vlhkost 70-90%..?
K veterináři nechci jít proto, že je zima a nejbližší veterina je cca 45km vzdálená. Navíc ve mě nebudil jakoukoliv důvěru, když nevěděl, co může použít u hada na vyhubení roztočů. Jsem student, nemám auto ani řidičák. Ale asi si na burze pořídím hřejivé pytle na přenos, a při nejhorším ho tam vlakem vezmu. Pravděpodobně po dalším svleku, pokud nedopadne dobře. Nechci nic zanedbat.

Já tedy měla stejný problém, ale u leguána. A ten měl nesvlečenou kůži kolem oka a bránilo mu to v otevření oka. Musíte být opravdu hodně trpělivá, taky jsem už byla bezradná, ale nakonec se to povedlo. Použila jsem stejný postup, a to vatovou tyčinku a vlhčila, vlhčila, vlhčila, pořád dokola, zhruba asi týden..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru