Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Líhnutí snůšky

Dobrý den,
mám takový dotaz ohledně vajíček agamy vousaté. V inkubátoru už jsou 70tý den a včera večer jsme pozorovali, že se agámka ve vajíčku hýbala a udělala si trhlinky podél vajíčka a i se orosila. Tak jsme to nechali být a šli jsme spát a čekali jsme že do rána bude venku a ono nic, furt v tom vajíčku je ale už se nehýbá, tak bych se prosím chtěla zeptat jestli je to normální nebo jestli se mohlo stát že umřela:(. děkuji moc za odpověď:)
Změna předmětu, původně: Agamka1 (lucifer)

Předmět Autor Datum
Pokud se vejce prorizne, tak z nej mlade obvykle do dalsiho dne vyleze, nekdy to muze trvat i dele.…
lucifer 01.04.2014 09:29
lucifer
Tak děkuju moc a jdu čekat dál:)..
Agamka1 01.04.2014 09:31
Agamka1
Ahoj, prosím o radu. Včera mi nová samice nakladla 18 vajíček, je ok, že se od včera takhle promačka…
Moonlis 13.04.2014 16:34
Moonlis
je ta krabicka - "inkubator" uzavrena? Pokud ano a je ten vermikulit vlhky, tak nejspis nebudou OK.…
lucifer 13.04.2014 16:38
lucifer
Jj, je to zavřené. Hned po vykladení jsem je dala do písku, protože jsem ještě neměla vermikulit a d…
Moonlis 13.04.2014 16:57
Moonlis
Mozna byla chyba ten topny kabel nez se vyrobil inkubator.
lucifer 13.04.2014 17:50
lucifer
jestli jsou ta vejce oplozená a živá, to poznáš při prosvícení z boku silnější baterkou. Oplodněné v…
Aurifer 13.04.2014 19:18
Aurifer
Doporučuji přečíst tuhle stránku. Je tam popsáno vše detailně. Také jsem objevil u své agamy její pr…
Cadaverous 13.04.2014 21:29
Cadaverous
Lucifere, nechám je pár dní a uvidím co s nima bude dít, pak dám vědět nebo sem pošlu foto. Aurifer,…
Moonlis 14.04.2014 08:57
Moonlis
Tak jsme po druhé snůšce, na fotce vlevo. Bylo 26 vajec, z toho 5 prasklých. Všechny ostatní jsou žl…
Moonlis 20.04.2014 16:53
Moonlis
jo některá ta vejce vypadají dost divoce, ale vyhodit je můžeš vždycky...když je necháž v inkubátoru…
Aurifer 20.04.2014 19:58
Aurifer
Ok, některý ty fleky jsou jen písek, ale jsou s druhou snůškou v jednom inkubátoru, tak je můžu pád…
Moonlis 20.04.2014 22:09
Moonlis
Tak už jsou to skoro 2 týdny od vylíhnutí, mláďata jsou krásný a zdravý, celkem jich mám 12 :-) Už p…
Moonlis 08.07.2014 16:07
Moonlis
Mláďata můžeš mít na písku hned po vylíhnutí, pokud už vylezou z vejce s uzavřeným pupíkem. Pokud ne…
Aurifer 08.07.2014 18:26
Aurifer
Pupík neměl venku ani jeden, všechny byly hned ok. Zítra jim nasypu písek a začnu s vitamínama, díky… poslední
Moonlis 08.07.2014 20:12
Moonlis

Pokud se vejce prorizne, tak z nej mlade obvykle do dalsiho dne vyleze, nekdy to muze trvat i dele. Nekdy z nej treba jen vystrci cumak a je tak klidne cely den. Muze se stat ze pokud byl substrat prilis vlhky tak vejce natahne do sebe az prilis vody a mlade se pri lihnuti utopi.

Ahoj, prosím o radu. Včera mi nová samice nakladla 18 vajíček, je ok, že se od včera takhle promačkaly a jsou třeba neoplodněná, i když to asi spíš poznám až později? Samici je teprve 6 měsíců. Důvod proč jsou od tak mladé samice je na dlouhé vysvětlování, ke spáření nedošlo u mě.
Jelikož čekám od svojí samice první snůšku až za týden, tak jsem kvůli téhle nečekané včera vyrobila narychlo inkubátor a vajíčka jsou v něm od včera v teplotě 28 stupňů a vlhkost 86%. Všechna vajíčka vypadala po nakladení pěkně a teď vypadají takhle. Když jsou od tak mladé, tak nečekám že z toho něco bude, tak se jen chci ujistit, že pokud se budou i nadále propadat, tak je mám spíš vyhodit než jim zbytečně topit a čekat? Našla jsem jen, že špatná vajíčka už po nakladení vypadají špatně, žlutá, apod., je to moje první snůška, tak to ještě nepoznám.

jestli jsou ta vejce oplozená a živá, to poznáš při prosvícení z boku silnější baterkou. Oplodněné vyvíjející se vejce má vidět uvnitř růžový zárodečný terčík a po pár dnech tam prosvítají jasně červené tvořící se cévy, někdy už je i vidět bijící srdíčko zárodku. neoplodněné nebo jinak špatné vejce má uvnitř prosvítající mlhavou žlutou masu bez náznaku zárodečného terčíku a netvoří se v něm ty červené cévy.

Doporučuji přečíst tuhle stránku. Je tam popsáno vše detailně. Také jsem objevil u své agamy její první snůšku (17 vajec) a řeším podobné téma. První den byla vejce jako vyfouklý balon. Na každém byly aspoň 2 promáčkliny (obrázek č. 01). Po cca 3 dnech v inkubátoru se krásně napnuly (obrázek č. 02). Dnes už po "prosvícení" vajec jsou vidět červené žilky, tudíž by mohly být i oplodněné... Uvidíme. Držím palce se snůškou, ať to jde dobře jako u mě. ;-)

Lucifere, nechám je pár dní a uvidím co s nima bude dít, pak dám vědět nebo sem pošlu foto.
Aurifer, co se týče těch zárodečných terčíků, tak u jednoho vajíčka jsem ho viděla už když jsem ho vyndalava z terárka, podle mě to bylo ono, ale teď už nevím na kterým místě je, tak ho už asi neodsleduju. Ale zkusím je za pár dní prosvítit, třeba se to otočí a zase se nafouknout jako Cadaverousovi :-)
Cadaverousi, díky za odkaz, tenhle už jsem si našla během toho co kladla a máš pravdu je to tam pěkně a detailně napsaný :-)
Díky moc všem za odezvy :-)

Ok, některý ty fleky jsou jen písek, ale jsou s druhou snůškou v jednom inkubátoru, tak je můžu pád dní klidně nechat.
Ta první snůška napravo, nedaří se mi je nějak prosvítit, ale řekla bych, že se možná na to jak byly promáčklé nafoukly a možná se i zvětšily, pokud to není jen můj dojem.
Jen si říkám, jestli si tu špatnou snůšku nepoškodila sama, často lítala po terárku, šplhala až nahoru po pozadí a pak když lezla dolů, tak i skákala většinou na okraj kde se vyhřejvaj...
Chápu, že je to jen ještěrka, ale čekala bych, že na sebe bude opatrnější, když v sobě nosí vejce.

Tak už jsou to skoro 2 týdny od vylíhnutí, mláďata jsou krásný a zdravý, celkem jich mám 12 :-) Už pěkně baští všechno včetně zelenýho, musím říct že jsou fakt radost :) Jediný co teď nevim je, kdy pod ně můžu dát písek, kdy mám začít podávat vitamíny, jak často a od kdy pak zvyšovat obalování ve vitamínech.
Přikládám fotku jednoho prcka pro pochlubení ;-)

Mláďata můžeš mít na písku hned po vylíhnutí, pokud už vylezou z vejce s uzavřeným pupíkem. Pokud ne, tak se dají nechat den dva v inkubátoru, než se jim pupík uzavře a pak můžou jít na písek. Vitamíny a vápník podávat ihned od prvního krmení -resp. vápník každé krmení, vitaminový preparát stačí 2x týdně. Jinak dávka se postupně nijak zvyšovat nemusí, naopak největší potřebu mají malá rychle rostoucí mláďata a u dospělých (pokud to nejsou samice ve snůšce) už tam ta potřeba není tak vysoká a stačí dávat 1x týdně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru