Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chování mladé krajty kobercové v novém teráriu

Zdravím všechny přítomné, mám dotaz.
V sobotu jsem si jel pro mladou krajtu kobercovou, je to sameček z června minulého roku. Zbyl poslední, protože přišel nešťastnou náhodou o cca 3 mm ocásku a nikdo ho nechtěl. I zželelo se mi ho a stal jsem se jeho opatrovatelem.
Cesta autem ke mě domů trvala cca 3 hodiny, byl převážen v plastové krabičce a poté umístěn do terária o rozměrech 120 x 60 x 80 cm se spoustou větví, dvěma úkryty, miskou s vodou, s bodovou žárovkou, zářivkou a topnou fólií...
V krabičce bez víčka jsem ho položil do terária a čekal jsem, jak se bude chovat..., cca hodinu ležel nehnutě, pak se probral a zalezl do nejtemnějšího rohu.
A teď k tomu dotazu, hádě mi přijde velmi vystrašené, většinu času tráví v úkrytů z duté korkové kůry umístěné v kořenech ve vrchní části terária. Vylézá jen když je tma a když mě náhodou uvidí, tak ztuhne, případně se nenápadně přesune zpět do úkrytu. Také se mi zdá, že, když už se pohybuje, tak velmi pomalu, dlouhé chvíle jen leží na místě a pak se posune o kousek dál a zase leží...
Přičítám to tomu, že se ocitl v novém prostředí a musí si zvyknout. Před umístěním do terária strávil celý život v plastovém boxu.
Podotýkám, že chovatel na mě působí velmi seriózně, perfektně komunikuje a i hady měl v pořádku a v dobře udržovaných teráriích.
Co mě tedy zajímá je to, jestli je normální, aby mladá krajta kobercová byla tak vystrašená a tak rozvážná a zpomalená, jako ten můj samec.
Kdysi jsem měl hroznýšovce duhového a ten pořád šmejdil po teráriu, byl to kliďas, ale aktivní. Zatímco tohle mládě si zdá... no hodně NEaktivní.
Co jsem četl, tak by to měli být velmi živí hadi, zvlášť mláďata. Ale ten můj mi přijde až moc zpomalený a až moc vystrašený.
Ale třeba se pletu a tohle chování je normální.
Každopádně uvítám každou vaši radu a připomínku.
Předem díky.

Předmět Autor Datum
Díky všem za hodnotný rady. Myslel jsem, že tohle je poradna, kde se člověk dočká rady, třeba i nezk…
Hadosaurus 28.04.2014 22:23
Hadosaurus
Vydrž.Někdo se ozve.Myslím (nejsem krajtař),že se nechová nijak abnormálně.Prostě většinou hadi nejs…
Nuty 28.04.2014 22:51
Nuty
Taky nejsem hadař ale typl bych to na to že je pořád vystrašený ze změny prostředí a nebo tam máš "z…
Divočák 28.04.2014 23:05
Divočák
Díky za reakce :) Tak snad je to fakt normální a je to změnou prostředí. Ale teda vystresovaný je te…
Hadosaurus 29.04.2014 09:36
Hadosaurus
nechej ho chvílu on se otrká neber ho ani do ruk,.,je v novém navíc převoz pro něho mohl být stresov…
chuta88 29.04.2014 10:07
chuta88
Tak to je pozitivní zpráva :) On je fakt chudák úplně vystreslej. Včera jsem mu čistil úkryt (tubus…
Hadosaurus 29.04.2014 11:05
Hadosaurus
bude určitě,.,nechej ho ted v klidu a on se dá dokupy :)
chuta88 29.04.2014 11:53
chuta88
No... každopádně teď jsem vyndal z terária druhou myš, kterou jsem hadovi nabídnul. Minulý týden dos…
Hadosaurus 29.04.2014 23:55
Hadosaurus
vubec ho nekrm klidne i 3 týdny
chuta88 30.04.2014 00:20
chuta88
Ok, pár týdnů počkám. Ještě jednou díky ;)
Hadosaurus 30.04.2014 21:33
Hadosaurus
za málo dej vědět jak se pak daří hádkovi :) poslední
chuta88 30.04.2014 23:20
chuta88

Díky za reakce :) Tak snad je to fakt normální a je to změnou prostředí. Ale teda vystresovaný je tedy pořád jak první den. Ale je fakt, že na to asi žádná konkrétní rada neexistuje. Takže jak jsem se dočetl - nechat ho být, zbytečně nelekat a a věřit, že se srovná. Ale i tak díky ;)

Tak to je pozitivní zpráva :) On je fakt chudák úplně vystreslej. Včera jsem mu čistil úkryt (tubus z korkové kůry) a počkal jsem až vyleze a bude na druhý straně terária abych ho nestrašil, když je v úkrytu. Jak jsem dal do terária ruku, hned se stavěl do smyčky a já čekal, kdy na mě vystartuje - nevystartoval. Tak ještě jednou díky a snad bude časem v pohodě, jak ten tvůj :)

No... každopádně teď jsem vyndal z terária druhou myš, kterou jsem hadovi nabídnul. Minulý týden dostal jednu a nesežral. Počkal jsem tedy další týden - do dneška, koupil mu menší myš, had se o ní celkem zajímal, ale nakonec jí neulovil.
Celkem jsem to ovšem čekal, vzhledem k tomu, co jsem uvedl výše. Ale i tak mě to celkem otrávilo. Násilně ho krmit nehodlám, to si myslim, že už by se z toho oběsil na ocasu. Takže tak.
Každopádně i tak díky za rady a povzbuzení, uvidíme, jak to půjde dál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru