Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem T. stirmi boule na abdomenu - úhyn

Přeji všem příjemný den a opět si jdu pro radu.
Měli jsme subadultní samici T. strimi, po prvním svleku u nás (v druhé polovině listopadu) se jí na zadku udělala boule (první foto). Nebylo to otevřené a zvíře bylo ok. Aktivní a žravá. Po druhém svleku, který proběhl tento čtvrtek jsme jí bohužel museli utratit. Boule se otevřela a při každém pohybu z ní dost tekla hemolymfa + měla vyhřezlý kousek vnitřností (viz. další foto).
Zajímalo by mě, co se v ní stalo. Z jakých příčin tyto boule vznikají a co ovlivňuje vznik, případně prasknutí zadku při svleku. Prostě cokoliv, co o tom kdo víte :-) Na netu jsem nic moc nenašla.
Předem díky z odpovědi

Předmět Autor Datum
Dobrý den, s ničím podobným jsem se doposud nesetkal, ale na zahraničních webech se tento jev často…
sheWcza 11.05.2014 11:09
sheWcza
Díky moc za reakci :-) Někdo nějaké další zkušenosti? :-)
V.R. 11.05.2014 19:17
V.R.
Dobrý den, Tak bohužel není to tak dlouho co jsem psal, že doposud s tímto nemám zkušenost. Dnes se…
sheWcza.. 06.06.2014 22:17
sheWcza..
Foto
sheWcza 06.06.2014 22:19
sheWcza
Když jsem se s naším problémem obrátila na chovatele, od kterého jsem pavouka měla tak mi poradil, a…
V.R. 07.06.2014 18:34
V.R.
No uvidíme. Na mrazák je čas vždycky, zatím vypadá vitálně. Dokonce útočil na špejli při přendávání…
sheWcza 07.06.2014 20:16
sheWcza
Před již hodně dlouhou dobou jsem na jiném fóru četl o použití vteřinového lepidla, nebo akutolu na…
bulvic 07.06.2014 20:30
bulvic
Na prasklý abdomen snad, ale tohle je spíš nějaký vřed, nebo tak něco. Zítra mu zkusím předložit pot…
sheWcza.. 07.06.2014 22:08
sheWcza..
Chování je normální a apetit značný. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to chtěl zabalit. Doufám že…
sheWcza.. 09.06.2014 13:38
sheWcza..
Nechci dělat paniku, ale naše samice na tom byla stejně. Vše OK a žravá. Ale jak už jsem psala, chov…
V.R. 09.06.2014 18:37
V.R.
Zdravim, Nějaké nové info. T.stirmi se svlékla a vypadá to, že je to na dobré cestě. Ten flek už ne…
sheWcza 04.09.2014 22:34
sheWcza
Dneska se mi svléknul do desátého svleku samec Phormictopus cubensis a má úplně stejnou bouli jako t… poslední
slukař 26.04.2016 21:48
slukař

Dobrý den,

s ničím podobným jsem se doposud nesetkal, ale na zahraničních webech se tento jev často nazývá jako "sklípkaní rakovina". Nevím jestli je to případ i Vašeho pavouka nicméně dle fotografií co jsem viděl jsou příznaky velmi podobné. Škoda jí. Přeji hezkou neděli

Dobrý den,

Tak bohužel není to tak dlouho co jsem psal, že doposud s tímto nemám zkušenost. Dnes se to změnilo. Moje T.stirmi po úšpěšném čtvrtém svleku má bílý flek na abdomenu, sice bez boule, ale rána je jak kdyby otevřená. Nejspíš z přílišné vlhkosti. Plíseň vylučuji. Dal jsem ji do nové ubikace a snížil vlhkost (poradil kamarád) a snad se dá do pořádku. Žádné projevy zatím nesleduji. Pavouk je akční. Snad to zvládne, mrzelo by mě to...

Když jsem se s naším problémem obrátila na chovatele, od kterého jsem pavouka měla tak mi poradil, ať krmím střídmě. Aby neměl v abdomenu přílišný tlak. Jinak že se s tím nedá v podstatě nic dělat a jen doufat, že to nepraskne. Ale tahle fotka opravdu vypadá jako sklípkaní rakovina a ta, co jsem četla, většinou končí neslavně...

No uvidíme. Na mrazák je čas vždycky, zatím vypadá vitálně. Dokonce útočil na špejli při přendávání na suchou rašelinu. Myslím si, že jsem to opravdu přehnal s vlhkostí. Každopádně budu informovat o dalším vývoji. Kamarád měl něco podobného na dospělé samici M.mesomelas a po dvou svlekách se to ztratilo.

Ps.: nemůže se to přenést na ostatní sklípkany?

Před již hodně dlouhou dobou jsem na jiném fóru četl o použití vteřinového lepidla, nebo akutolu na prasklý abdomen. Možná by stálo za to zkusit tím ránu uzavřít. Nemám s tím zkušenost, ale z takto otevřeného abdomenu bych měl respekt. Pokud je to rakovina, tak s tím stejně nic nenaděláte, ale alespoň by to mohlo pomoci zabránit vniknutí cizích těles.

Nechci dělat paniku, ale naše samice na tom byla stejně. Vše OK a žravá. Ale jak už jsem psala, chovatel mi doporučil moc nekrmit kvůli vnitřnímu tlaku v abdomenu. A zní to i logicky. Když má díru v zadku, tak čím plnější bude, tím to bude horší. Tak bych to s krmením asi moc nepřeháněla.

Zdravim,

Nějaké nové info. T.stirmi se svlékla a vypadá to, že je to na dobré cestě. Ten flek už není takový zmokvaný, ale pořád tam je. Dávám tomu jeden maximálně dva další svleky a bude zcela fit. Chování se po celou dobu mého pozorování nezměnilo. Pavouk byl stále dravý a vrhal se na vše co se kolem něj pohlo. V teráriu jsem jen snížil dramaticky vlhkost a nepřekrmoval ho. Foto v příloze. Omlouvám se za sloh, smolím to na mobilu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru