Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Graptemys pseudogeographica kohni želva mapová, zelené skvrny na krunýřku-plisen?

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat. 6 let mám vodní želvu Mapovou ( missisipská).Je to sameček, je aktivní rád se sluní, nejraději má sušenou stravu, občas si da rybu nebo mrazené krevety.Ve vodě ma rozpustný vápník želvík. Včera jsem našla na horním krunýřku, že jedna část je bílá, asi se bude odlupovat tak jako bříško, ale navrchu jsem to ješte neviděla, tak se chci zeptat zda je to v pořádku nebo nemá nedostatek vitamínů?
Dále se vyskutují na krunýřu i bříšku občas zelené fleky, myslela jsme, že je od řas, tak to čistím zubním kartáčkem, ale z břiška to nejde, a nechci tlačit. Dočetla jsem, se že by to mohla být plísen.Bylo by možné to poznat z přiložených fotek?

Našla jsem si, že : postižená místa potírat dezinfekčním přípravkem Betadine nebo přímo antimykotickým léčivem (např.ketokonazol). Do vody přidejte akvaristický přípravek proti plísním (např. malachytovou zeleň, kuchyňskou sůl)Tak jsem se chtěla poradit co je nelepší řešení a jeslti kombinovat vše naráz nebo zkoušet postupně?

Děkuji za pomoc

Předmět Autor Datum
Sú to obyčajné zelené riasy, netreba mu nič, hlavne žiadnu chémiu. Tam, kde je teplo, svetlo, voda a…
miro293 10.06.2014 09:53
miro293
ahoj, děkuji za radu. Takže plísen to není? A můžu ty řasy nadále z krunýřku čístit kartačkem? Ryby…
zelvik 11.06.2014 10:12
zelvik
A co žížaly, šneky, zkoušela jste?
Evva 11.06.2014 12:27
Evva
Čistiť to môžeš, ale nie je to nutné. Korytnačke to nevadí. Čo sa týka potravy, hlad ju naučí, len a…
miro293 11.06.2014 23:00
miro293
No jednou za dva týdny to vyčistím, aby nebyla uplně zelená. Z rostliné stravy jsem zkoušela salat,…
zelvik 16.06.2014 14:15
zelvik
Ty jsem ještě nezkoušela, děkuji za radu. Mrazené nebo živé?
zelvik 16.06.2014 14:09
zelvik
tak jak koukám se pomalu propracováváte ke správné potravě - tož sem zkopíruju jednu mou odpověď na…
lupus 16.06.2014 20:18
lupus
Moc děkuji za typy na potravu, určitě vyzkouším. poslední
zelvik 03.07.2014 14:57
zelvik

Sú to obyčajné zelené riasy, netreba mu nič, hlavne žiadnu chémiu. Tam, kde je teplo, svetlo, voda a živiny riasy proste narastú.
Skôr by bolo dobré, keby si mu zmenila potravu. Zabudni, že existuje sušená potrava, tebe možno tiež chutia čipsy ale ako hlavnú zložku stravy by si ju nechcela.

ahoj, děkuji za radu. Takže plísen to není? A můžu ty řasy nadále z krunýřku čístit kartačkem? Ryby občas jí ale ne pravidelně, zkouším to často někdy si veme někdy ne, zkoušela jsem komaří larvy a různou mraženou potravu, ale to odmítal, jediný co sí da sou mořské plody.

Čistiť to môžeš, ale nie je to nutné. Korytnačke to nevadí. Čo sa týka potravy, hlad ju naučí, len aby bola kvalitná. Takže základ sú ryby a rybacie mäso, slimáky, dážďovky, rastlinná potrava. Patentky sú na ňu malé, netreba sa diviť, že ich nechce, morské plody majú dosť veľa soli, tie tiež nie sú najvhodnejšie.

No jednou za dva týdny to vyčistím, aby nebyla uplně zelená. Z rostliné stravy jsem zkoušela salat, to jen okouse a necha to tam plavat, spíš si s tím hraje a trha to, a mrkev strouhanou to si někdy dá, ale taky nic moc :(. Co se týče ryb, nejlepší jsou bílé asi, že? zkoušela jsem pstruha,tresku,pangania,ruzne filety a někdy si dá,ale velmi zřídka kdy, nevim které druhy jsou nejlepší? Je něco co jim vyloženě chutná a je vhodné pro ně? Zatim největší uspěch ty krevery, ale když to má moc soli tak asi ne moc často, nebo uplně vysadit?

tak jak koukám se pomalu propracováváte ke správné potravě - tož sem zkopíruju jednu mou odpověď na toto téma :-)

takže potrava:
na "sušené vymoženosti" ze zverimexu zapomeňte, jsou na tři věci:-)
1)Ryby
by měli tvořit hlavní složku potravy. V ideálním případě by to měli být přiměřeně velké ryby podávané vcelku včetně kostí a vnitřností. Lze je koupit jako nástrahy v prodejnách pro rybáře, nebo načeřínkovat
2) Žížaly
Dají se také koupit v nástrahách pro rybáře. Žížaly lze i chovat.Třá v dřevěné bedně s vrstvou vlhké zahradní zeminy. Krmíme je rostlinnými zbytky.
3)Šneci + slimáci
Ke krmení se hodí druhy s ulitou i bez ní suchozemští i vodní.
4) Patentky
Jsou výborným krmivem obzvlášť pro mláďata. Dají se koupit v akvaristice buď živé nebo mražené.
5) Rostliny
S tím jak želvy dospívají, začínají vyhledávat víc rostlinné potravy. Některé z želv rostlinnou potravu zcela odmítají.
- vodní rostliny (douška, okřehek, růžkatec),
- suchozemské rostliny (ptačinec, smetanka, jetel, jahodník).

Na zimu namrazit ryby, bo udělat želatinovou směs.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru