Předmět Autor Datum
Ja ne, ale od pratel co tam byli tak super.. Klidne jed. Spousty varanu, kober a jine haveti. Parada…
Radar14 01.07.2014 12:16
Radar14
jéé děkuju :) to by se mi lííbilo :)
Lili.. 01.07.2014 13:25
Lili..
Jj, určitě doporučuji...krásná země s nádhernou přírodou a přátelskými lidmi. A i celkem dost bezpeč…
Aurifer 01.07.2014 14:13
Aurifer
My tam teda byli pred lety sice s cestovkou, ale protoze Marco Polo, okruzni jizda a vyborna pruvodk…
lucifer 01.07.2014 18:35
lucifer
ono právě co se týče toho cestování, tak když čék jede mikrobusem nebo autem, tak ta tam mají silně…
Aurifer 02.07.2014 18:41
Aurifer
Jo jidlo vyborne, chodivali jsme k mistnim na "rice & curry" - nekolik druhu ryze a 10-15 misek s "k…
lucifer 02.07.2014 19:51
lucifer
dekuju opravdu moc moc, tak letime v lednu :) asi lepsi naockovat, ze
Lili.. 11.07.2014 14:12
Lili..
žádné speciální očkování tam není potřeba, ale vemte si ssebou antimalarika.
Aurifer 11.07.2014 17:46
Aurifer
No, my jsme byli hlavne dusledne varovani pred jakymkoliv preventivnim branim antimalarik - ze ti bu…
lucifer 11.07.2014 18:01
lucifer
tak ono dost záleží jaká...když člověk trošku víc cestuje do oblastí, kde ta malárie je (což teda zr… poslední
Aurifer 13.07.2014 20:22
Aurifer
Je to tedy už pět let, co jsme tam strávili pět týdnů na vlastní pěst s tehdy desetiletým synkem. Pr…
apophis jinde 13.07.2014 18:47
apophis jinde

Jj, určitě doporučuji...krásná země s nádhernou přírodou a přátelskými lidmi. A i celkem dost bezpečná, pokud člověk nehodlá propátrávat oblasti ve vnitrozemí, kde se válčilo...ty jsou sice hodně zajímavé na zvířata, ale taky pořád ještě zaminované. Jinak k bělochům se tam chovají velmi dobře. Rozhodně se nevyplatí tam jet s cestovkou, to je předražené a člověk pak stejně nic pořádného ani nevidí, jen taková ta typická turistická lákadla jako jsou chrámy atd. Protože ty programy od cestovek vesměs stojí za prd. takže se vyplatí si přez net najít letenky a zabukovat hotel, odkud pro vás pak přijedou na letiště a i zase potom odvezou. Jinak hotely jsou hlavně kolem pobřeží a tam je to vystříkané insekticidama proti komárům, takže tam není tolik zvířat. Akorát varani na střechách a smetištích, sem tam nějaká opice vykrade hotelový pokoj, občas se dá potkat ta kobra. A versicoloři, těch tam je taky celkem dost. Ale jinak na zvířata to chce odjet někam kousek dál, kde už to není stříkané. Takže si nejlépe najmout nějakého místního tuk-tukáře, kteří vesměs vědí co je kde zajímavého podstatně lépe, než hoteloví taxikáři a vyjdou taky výrazně levněji. Navíc cestovat tam v tuku-tuku je uplně o nečem jiném, než to jezdit v taxiku :-)

posílám pár fotek http://www.myzoo.estranky.cz/fotoalbum/cesty/sri-l anka/ http://www.myzoo.estranky.cz/fotoalbum/cesty/sri-l anka---pokracovani/

My tam teda byli pred lety sice s cestovkou, ale protoze Marco Polo, okruzni jizda a vyborna pruvodkyne, tak to bylo super. Bylo nas jen 6 nebo 7, takze jsme jezdili mikrobusem, postupne bydleli v 4 ruznych hotelech, a projeli vse to podstatne. V klidu a bez hnani se za komercnimi zastavkami. Jinak potvrzuju, je to uzasna zeme a chapu A.C Clarka ze si ji zamiloval. Zajimava tim ze prevazne budhisticka, tak zviratum neublizuji a neni problem videt varany pomaly v centru mest. Ono mesta - az na tech par velkych jsou to jen ty mista kde je tech domecku o neco vic nez zelene, pak to ridne, az to zacne houstnout a je na ceduli jiny napis tak je to jine "mesto". 20+ milionu lidi na rozloze cca. ceske republiky = huste obydlena dzungle. :)

Rad bych tam jeste nekdy na par tydnu a podival se do te vychodni casti, tam se tehdy kvuli valceni sinhalcu s tamilci nesmelo. Jinak neni problem vzit si domorodce - pruvodce a jet nekam do dzungle za zveri. Draha polovicka byla "stopovat divoke slony" a byla nadsena, byl s nami jakysi profesor botaniky tady z JCU tak ten jel zas nekam do divociny obdivovat kytky a nadseny taky. Ad. doprava - prichystat se na prumernou rychlost 30km/hod. ;) A samozrejme trvale 30+ °C a vysoka vlhkost, odskakal to tehdy muj prvni digifotak i manzelky miniDV kamera

ono právě co se týče toho cestování, tak když čék jede mikrobusem nebo autem, tak ta tam mají silně omezenou rychlost a taky průchodivost. Což se čék zas tak nediví, vzhledem ke stavu silnic a provozu/stylu ježdění na nich. Proto je ten tuk-tuk praktičtější, čék by to do té tříkolky neřekl, ale dostane se s tím fakt všude. A ve finále i podstatně rychleji, než tím autem, páč motorky tam omezenou rychlost prakticky nemají. navíc ti šoféři jsou velmi dobří řidiči, co fakt umí. my si tam původně chtěli pronajmout auto, ale tohle ve finále bylo podstatně praktičtější i levnější.

Co se týče vlhkosti tak ano, setrvale vysoká a to skoro všude. Co se týče tepla, tak záleží kam čék jede a taky kdy...u moře teplo, to ano, přez den ve většině parků taky, ale ve vyšších polohách hlavně v noci a brzy po ránu je dost ukrutná kosa, takže s tím taky počítat a vzít si ssebou aspoň mikinu, čék ji tam pak ocení. Jinak můj prastarý železný Olympus tam podmínky přestál bez problému :-)

A určitě ssebou vzít dostatek repelentu- krom turistických oblastí jak už jsem psala výš všude mraky komárů. Jinak naše české repelenty typu Diffuzil atd dobře fungují i na pijavice :-)

Co se týče jídla, tak tam mají perfektní kuchyni, rozhodně se vyplatí si nepořizovat all inclusive, ale prostě chodit do místních hospod. Pokud tedy čék rád cizí kuchyně. na 2.str oni se tam cizincům celkem snaží vařit evropská jídla, ale moc je neumí, takže krom toho že to není dobré se po tom taky člověk může potento. To se nám po konzumaci tamní kuchyně nikdy nestalo. Když čék někam jede, tak si ssebou brát dostatek vody a pít pouze balenou. A překontrolovat, jestli je origo zavřená lahev, páč někde maj tendence ty petky přetáčet místní vodou :-)

Jo jidlo vyborne, chodivali jsme k mistnim na "rice & curry" - nekolik druhu ryze a 10-15 misek s "kari" samoobsluha - vse vyborne, maso bylo spis jen vyjimecne (obvykle kure nasekane i s kostmi). Ale stejne jsem proste MUSEL poprve ochutnat vsechno, prezrat se a pak travit 2 dni na WC... :)) (moje blbost, pak uz jsem to bastil trochu s citem a zadny problem). Jsou tam dobre ty ekvivalenty nasich fast-food motorestu u silnic, tam se mi zas povedlo koupit nejake pecene trojhranky plnene chilli a kokosem, shorela mi huba. Meli jich X ruznych druhu, nevedel jsem co je co tak jsem jen ukazal na ruzne a vzal si i ty plnene napalmem. :-)

Jo v Kandy a dal v kopcich bylo celkem prijemne, proti tem vedrum u pobrezi.

tak ono dost záleží jaká...když člověk trošku víc cestuje do oblastí, kde ta malárie je (což teda zrovna Srí Lanka je taky), tak se bez nich neobejdeš...ono je lepší občas brát preventivně vhodná antimalarika, než pak chytit malárii. My vždycky takhle na cestách brali preventivně Delagil a v pohodě :-) On má proti klasickým antimalarikům tu výhodu, že dost chrání i proti třeba amébiáze. To třeba Malarone ne, navíc ten dost lidí blbě snáší, jak užs psal.

Je to tedy už pět let, co jsme tam strávili pět týdnů na vlastní pěst s tehdy desetiletým synkem. Projeli jsme ostrov křížem krážem vlaky, busy, tuk tuky, taxíky i stopem. Vše jak píše Aurifer, jen antimalarika netahejte, je to zbytečný. Očkování tyfus a hepatitidy A a když už v tom budete, tak bych si dal i B.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru