Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Had pro záčátek a případné pouštění po pokoji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chci si pořídit hada nejspíš hroznýše kralovského. Nebo doporučujete lepšího hada pro začátečníky?:)Terárko bych měla nejspíš v obyváku a jako amatérka s hady by mě zajímalo kam všude můžu hada pustit? normálně v zabezpečeném pokoji? nebo jen do náruče? nikde se to nemožu dočíst.. Děkuju za odpověd:)
Změna předmětu, původně: potřebuju poradit prosím:) (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Had ( a je úplně jedno, jaký druh) má zůstat v teráriu, které má být zařízeno tak, aby v něm bylo vš…
Haboš 10.07.2014 15:29
Haboš
hroznýš je ok, jen si uvědomte velikost hada a jeho potravy až bude had dospělý, třeba se rozhodnete…
ahoj 1 10.07.2014 15:42
ahoj 1
Hroznýš královský je pro začátečníka ta nejlepší volba.Nemívá problém s příjmem potravy.Nemusí se zi…
hadilov1 10.07.2014 19:15
hadilov1
Jak už tady bylo napsáno. Pokud se Ti líbí hroznýš, klidně do něho jdi. Není to špatný had do začátk…
Zdoter 10.07.2014 19:42
Zdoter
idelní zvíře do terárka na pouštění o obyváku je zakrslý králík... Plazy jsou na koukání né tahání..…
drobek 12.07.2014 20:58
drobek
Na pouštění ano, ale králík zase nepatří do terárka:-)
simča m 12.07.2014 21:39
simča m
Ahoj a proč by nepatřil králík do terárka u dospělého hrozna ideální společník;-).
Petrš 13.07.2014 09:20
Petrš
Tak já mám doma zakrslíka, takže k chovu tera ne, na krmení pochopitelně do tera, timhle mě nikdo ne… poslední
simča m 13.07.2014 20:34
simča m
Pořád se tady řeší ,že se had nemá tahat. Já mám samici hroznýše (plus další hady) cca 2m 4roky ,vyn…
netopejr 13.07.2014 15:41
netopejr
Pořád se tady řeší ,že se had nemá tahat. Já mám samici hroznýše (plus další hady) cca 2m 4roky ,vyn…
Epanterias 13.07.2014 16:13
Epanterias

Had ( a je úplně jedno, jaký druh) má zůstat v teráriu, které má být zařízeno tak, aby v něm bylo vše, co had ke spokojenému životu potřebuje. Plazi nejsou zvířata na mazlení, takže na braní do náruče, tahání v rukou a pouštění po pokoji zapomeňte. To, že to tak spousta lidí dělá neznamená, že je to správně. Pokud máte na zvíře tyto nároky, pořiďte si kočku, potkana, nebo třeba fretku a ne hada.;-)

hroznýš je ok, jen si uvědomte velikost hada a jeho potravy až bude had dospělý, třeba se rozhodnete raději pro něco menšího, třeba užovku červenou. Pokud by vás na ní odrazovala právě malá velikost v mládí, není problém i koupit dospělou. Rozhodně kupte od chovatele, ne v obchodě.

Pouštění hadů jen tak "pro srandu" nebo pro dobrý pocit chovatele aby se had proběhl, je celkově blbost. Pokud had v terárku moc šmejdí, asi se mu tam něco nelíbí nebo má hlad nebo se chce pářit nebo něco takovýho, (i když pokud byste ho "vyvenčili" tak po vrácení do terárka bude rád že je rád a šmejdit už třeba nebude). V zásadě vyndání hada z terárka má důvod v nutnosti generálního úklidu (dám do zavíratelné nádoby nebo teda někomu podržet), případně dát podržet/pohladit někomu kdo se hadů bojí a chce se osmělit, nebo si chce sáhnout protože to doma nemá (slečno, vy máte krásnýho hada, můžu si na vás šáhnout) případně cesta na veterinu nebo jinam (dát opět do zabezpečené bedny). Proběhnout - prohánět jak "nadmutou kozu" se doporučuje snad akorát v případě zácpy anebo dát slunit (hlídat aby neutekl) pokud je třeba nějak oslabený tím, že nemá dost tepla a světla v ubikaci (což by ale měl mít).

vážně odolejte vašim touhám hada nějak nesmyslně venčit a s tím spojené problémy jak to provádět bezpečně vám odpadnou samy.

Hroznýš královský je pro začátečníka ta nejlepší volba.Nemívá problém s příjmem potravy.Nemusí se zimovat.Má jiný metabolismus oproti užovkám (nemá řídký a ne tak častý trus).Nemusí se uměle rozkrmovat.Není to potravní specialista.Nejsou to kousavé bestie ( až na vyjímky).Jejich cena není zásahem do domácího rozpočtu.Po místnosti ho na volno nepouštějte,ale do rukou ho klidně berte (s rozumem).On si částečně zvykne na vás,ale hlavně vy si zvyknete na něho a naučíte se pochopit jeho zvyky a nálady.Já vám ho vřele doporučuji,ale musíte mít předem jeho chov nastudovaný a samozřejmostí je vhodné terárium a vše co k němu patří.

Jak už tady bylo napsáno. Pokud se Ti líbí hroznýš, klidně do něho jdi. Není to špatný had do začátku, až na jeho velikost v dospělosti v případě mixů za pár stovek. Za mě ideálně mít možnost vidět rodiče, aby měl člověk jakous takous představu o velikosti. S tím vyndáváním z terária. Samozřejmě, že hadi nejsou zvířata na tahání, mazlení apod. o tom žádná. Ale pokud to bude tvůj první had určitě si ho pořiď od mláďete a občas si ho do ruky vezmi. Jak už psal hadilov1, nějak si musíš na manipulaci zvyknout. Proto ideálně od mláděte a had s Tebou tak říkajíc poroste. Jak tu spousta lidí píše, že striktně nevyndávat z terárka je podle mě hloupost. Nějak si nedovedu představit začátečníka, který není zvyklý na manipulaci, rok dva nebo třeba 5 bude všechno v pohodě a pak přijde nějaký problém (zranění, špatná svlečka, nemoc nebo třeba stěhování) a bude potřeba hada vzít do ruky. A ejhle. Rázem je tu třeba 3 metrový hroznýš a začátečník, který absolutně neví jak s hadem manipulovat. Docela hororový scénář, plný stresu jak pro hada tak pro chovatele, který se řídí krátkozrakou radou, že NESMÍ vyndat hada s terárka.

Pořád se tady řeší ,že se had nemá tahat. Já mám samici hroznýše (plus další hady) cca 2m 4roky ,vyndavám ji cca 3-4krát do měsíce a vždy ji nemůžu dostat zpět do terária. Myslím ,že je dobré z důvodu manipulace hada občas vyndat a rady ,že had patří do terária a je jen na koukání nejsou k ničemu. Pouštění po zemi ale ani náhodou ,při zemi může být průvan a to by mohlo znamenat velké zdravotní komplikace

Pořád se tady řeší ,že se had nemá tahat. Já mám samici hroznýše (plus další hady) cca 2m 4roky ,vyndavám ji cca 3-4krát do měsíce a vždy ji nemůžu dostat zpět do terária. Myslím ,že je dobré z důvodu manipulace hada občas vyndat a rady ,že had patří do terária a je jen na koukání nejsou k ničemu. Pouštění po zemi ale ani náhodou ,při zemi může být průvan a to by mohlo znamenat velké zdravotní komplikace

Souhlas, jenže tak jak Vy "venčí" z petkařů málokdo. Tady totiž nejde o to, že by se nedal had vzít do ruky, jde o to, že dotyční tazatelé mají v povětšině za tahání to, že s hadem obědvají, snídají, nosí ho na krku do hospody (už jsem viděl i fotky "já a spilota na hradbách), nechají ho prolézat po celém bytě (jsou to dva měsíce, co se mi chlubil jeden člověk, jak si pořídil nového hroznýše a že snad bude jako ten minulý, co ho do terária ani nedávali, protože žil spokojeně po celém bytě, jen byl pokaždé problém ho najít)atd. Nemyslí se tím tedy v 98% to, že hada vyndám, prohlédnu, nechávám projíždět po rukou, vyfotím, mezitím třeba vyčistím terárium (nebo spíš ten, co hada zrovna nemá na starosti). Jistěže to hadu nezpůsobí až takovou újmu, mě spíše vadí to, schválit něco, z čeho se pak stává zničehonic venčení bez dozoru ať už v bytě nebo dokonce venku. Těhle diskusí jsou tu tuny, stačí pohledat. Bohužel pokud někomu "tahání" odkývete, končí to pak u laiků dotazy "co s hadem přivřeným do dveří, do skříně, přišlápli jsme nechtěně Anežku, mám jít k veterináři s užovkou, kterou škrábla naše kočka, oteklo jí to, had ve světlíku atd.". A to je pořád ještě dobře, protože had zůstal u chovatele doma. Čím to asi je, že se zejména v létě množí případy různých odchytů vesměs guttat, korálovek, hroznýšů a sem tam regin Policií, pracovníky útulků a jiných podobných institucí, které nezůstanou stranou medializaci?? V důsledku se nikdy nejedná o utečence skutečných chovatelů (z mých známých a kolegů už neznám nikoho, kdo nemá u silnějších zvířat na teráriu zámky i když se nejedná o nejedovaté hady), ale mazlíčkářů petkařů. To nevrhá dobré světlo na chovatele. Mě osobně se tedy poměrně příčí doporučovat tu vysloveně to, aby si namazal krajíc chleba a s tmavkou na gauči sledoval, či spíše nesledoval (kdo měl v ruce hada ví, že se zpravidla snaží vyjma své terárium pohybovat) Dallas. Hadu je třeba se věnovat, sledovat kudy leze, jinak je za chvíli v trapu, nebo minimálně někde, odkud jej lze velmi špatně vyndat (divné, že když jim má ta prolézačka dělat takovou radost, zase hned sami vklidu nevylezou ven a namísto toho čekají vtěsnaní do malého prostoru třeba mezi stěnu a skříň až do tmy a totálního klidu v místnosti). Je mi jasné, že to chovatel jediného hada nepochopí, ale mě, co jich mám nepoměrně víc a nehodlám přiživovat takové story, zvedá ze židle každý případ hada, který ač neškodný, způsobí ve svém okolí poprask. Takřka nikdy se nikdo nezaobírá stavem zvířete, tím, že noční teploty s hroznýši a krajtami dělají své (vyjma opravdu horkých letních dní) atd. Vždy se pak řeší jen "nebezpečnost" zvířete pro okolí a zpravidla odsouzení "bláznů do šupin", úvahami nad restrikcemi, omezeními a zákazy.
Váš přístup je správný, nedá se to ale říci i ostatním. Proto tu píše valná většina, že na tahání je morče, křeček, pes. Mimo potřebu se se zvířetem někde ukazovat totiž klasicky normální člověk nedisponuje potřebou, tahat něco, co je rádo za svůj klid a co se vyjma samotné potřeby uspokojit hlad či dobu páření, ani extra nehýbe. Taky proč. Hadi energií šetří, nemají důvod se prolézat po nábytku, nedělá jim extra radost objevovat nové prostředí. Bohužel petkařský přístup jejich chování mimo teárium pak dodává naprosto jinou podobu, než jak to vnímají oni sami. Snaha polidšťovat, přisuzovat jim lidské pocity a vlastnosti tu mnohdy vítězí nad tím, co by si přálo zvíře samo. Kdyby hadi, želvy, chameleoni a další mohli mluvit...asi by chovatelů ubylo.
Ona kdyby majitele zjebala tmavka za to, že má nozdry zacpané prachem, začíná jí z levé nozdry vycházet bublinka, protože na té zemi bylo přeci jen chladno a asi průvan a že se odřela o ten pitomý květináč nahoře na polici, co jí pak spadl ještě na konec ocasu..:-D No snad víte, co jsem chtěl říct

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru