Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Saga pedo chov

Zdravím :-)
Z dovči jsme si dovezli nymfu ságy. Rádi bychom jí dotáhli do dospělosti a pokusili se o odchov (je to samice). Máme představu insektárka nebo dobře větraného tera, které dáme do venkovního skleníku. Dovnitř trs tužší trávy nebo nějaké větvičky a hlubší kladiště se substrátem. Zajímaly by mě hlavně vaše případné zkušenosti nebo tipy ohledně složení substrátu (plánujeme výsevový substrát + písek) a zimování vajíček.
Díky :-)

Předmět Autor Datum
Tahám nahoru. Nikdo žádné tipy?
V.R. 10.08.2014 17:57
V.R.
ságy jsem párkrát z dovči měla taky, z Černé Hory. Chov je +- stejný jako u sarančat (silně nasvícen…
Aurifer 11.08.2014 18:28
Aurifer
Díky za odpověď :-) Právě rašelinu jako součást kladiště jsme hned zavrhli. Je kyselá. Uvažujeme spí…
V.R. 12.08.2014 09:31
V.R.
rašelina smíchaná s pískem má neutrální reakci, kyselá je jen čistá rašelina. On ten výsevový substr…
Aurifer 12.08.2014 12:11
Aurifer
V tom případě hrají roli teplota a vlhkost. V jakých podmínkách jsi je zkoušela zimovat?
V.R. 12.08.2014 16:03
V.R.
mě většinou ta vája během pár dní zplesnivěla, ale vždycky už po vykladení vypadala celkem divně. ne…
Aurifer 12.08.2014 17:54
Aurifer
Pravděpodobně to nebyla přímo saga pedo, která je jediná partenogenetická, ale jiný jihoevropský dru…
Ephippiger 15.08.2014 12:10
Ephippiger
ano, tím by se to vysvětlovalo. Samce jsem tam na těch lokalitách nikdy nenašla, ale to nic neznamen…
Aurifer 15.08.2014 21:59
Aurifer
Měl jsem přímo saga pedo, vykladla, vajíčka jsem nechal být dva roky a stejně nic. Při pitvě jsem al…
Ephippiger 15.08.2014 12:12
Ephippiger
tak hodně štěstí, držím palce :-)
Aurifer 15.08.2014 22:00
Aurifer
A jakým způsobem a v jakém substrátu jste inkuboval?
V.R. 16.08.2014 18:17
V.R.
Vajíčka jsem měl v normálně zahrabaná v substrátu a občas vlhčil. Přes zimu jsem je zimoval ve sklep… poslední
Ephippiger 23.08.2014 17:37
Ephippiger
Před cca třinácti-patnácti lety o nich psal v časopisu Sklípkan J.Hromádka.Nic úspěšnýho.Potom se v…
Nuty 12.08.2014 22:24
Nuty
No tak ono ve finále ani není jisté, jestli jí dotáhneme do dospělosti. Blbějšího bezobratlého s vět…
V.R. 13.08.2014 15:44
V.R.
jo je fakt, že to jsou celkem jelita. Na to, v jakým trnitým křáči jsem je chytala v přírodě jsou do…
Aurifer 13.08.2014 20:10
Aurifer

ságy jsem párkrát z dovči měla taky, z Černé Hory. Chov je +- stejný jako u sarančat (silně nasvícené síťové terárium, lokální zdroj s vysokou teplotou, ocení i UVčko), ale po jednom zvířeti, páč se mezi sebou napadají. Zelené mi nikdy nebraly, žraly mi hlavně cvrčky a šváby. Na podzim vždycky normálně vykladly do sklenice se směsí rašeliny a písku. Plánovala jsem vajíčka nechat v té zavařovačce a na zimu je dát do chladna, ale vejce mi vždycky celkem brzy odešly, takže z toho nikdy nic nebylo.

Díky za odpověď :-) Právě rašelinu jako součást kladiště jsme hned zavrhli. Je kyselá. Uvažujeme spíš nad směsí výsevový substrát + písek. Byli bychom fakt rádi, kdyby se nám to povedlo. Už jsme uvažovali i o tom, dojet si pro pár petek zeminy na Pálavu, ale přeci jen to máme docela daleko :-)

mě většinou ta vája během pár dní zplesnivěla, ale vždycky už po vykladení vypadala celkem divně. nevím, jak přesně mají vypadat normální vajíčka ság, ale srovnávala jsem to s vejci sarančí a kobylek, které normálně fungovaly a vylíhly se. Hmyz z obdobných biotopů. Tohle bylo uplně něco jiného, jako by nebyla "oplozená"...buď ty ságy nečetly, že jsou partenogenetické, a nebo ta populace z které jsem je měla možná zrovna nebyla.

No tak ono ve finále ani není jisté, jestli jí dotáhneme do dospělosti. Blbějšího bezobratlého s většími sklony k sebedestrukci jsem nezažila. Přes noc se svlékla a ač měla spoustu prostoru, stejně se natlačila mezi větvičky tak, že má ohnutá tykadla, zdeformované zadní nohy a ohnuté kladélko. Když bude žrát zkusíme to, jinak jde k preparaci rovnou. Celkově je to zvíře idiot...ale ono co čekat :-) Každopádně díky všem za rady a pokud by vás ještě cokoliv napadlo, budu vděčná, pokud se podělíte. I kdyby to nevyšlo letos, příští rok to chceme zkusit zas :-)

jo je fakt, že to jsou celkem jelita. Na to, v jakým trnitým křáči jsem je chytala v přírodě jsou docela těžkopádné a choulostivé na blbě vybavenou ubikaci. Pokud se jim dají větve s trnama, třeba jen blbý ostružiník, tak jsou schopné se i napíchnout, nebo někde zašprajcnout. Jedna z prvních co jsem měla se mi právě napíchla na trn a chcípla. Tak jsem ostružiník vyhodila a dala jsem jim tam jen nějaké větve na sezení a lezení jen tak, aby se nemohly napichovat a šprajcávat. Pak mi tak i fungovaly a kladly, ale prostě z toho nikdy nic nebylo...takže jsem se na ně po pár pokusech vybodla, páč mi přišlo blbý brát zvířata z přírody, aby pak v zajetí jen dožila a nepokračovala reprodukce. Ale tak třeba se Tobě zadaří, když ne letos, tak příště...držim palce a kdyby jo, tak dej vědět :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru