Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční utíká z terária

Dobrý den, v teráriu (120x40x60cm) mám 3 gekončíky noční. Jedna samice se pořát snaží utéct. Není to takové jako když prostě lezou proti sklu, protože nechápou, že tam nějaké je. Ona prostě ví kde jsou dvířka a bohužel se je dnes naučila otevírat. Jsou šoupací a ona to nejspíš pochopila.Taky dnes i utekla. Naštěstí jsme ji asi po hodině našli. Vůbec nechápu proč utíká. Ostatní jsou úplně normální, tak mi nepříjde, že by se tam měli špatně. Už dříve jsem u ní pozorovala, že když otevřu terárium tak hned chce ven. Nevíte někdo nějaký důvod proč se pořát snaží dostat ven? Terárko je teď zalepené lepící páskou.

Předmět Autor Datum
[http://tera.poradna.net/file/view/19442-hacek-jpg]:-)
naden 16.08.2014 00:45
naden
Moc to z té fotky nevidím. Z čeho to je udělané?
Klaudiee 16.08.2014 00:51
Klaudiee
c.jpg ...prostě nějakej pevnější drát.
Réza 16.08.2014 02:10
Réza
Proč se pořád snaží dostat ven? 1. Nevychází s ostatními obyvateli. 2. Nečetla různé články o tom, ž…
dumerilak 16.08.2014 09:04
dumerilak
O tom že nevichází s ostatními jsem také přemýšlela, ale vůbec se mi to nezdá. Když se nesnaží otevř…
Klaudiee 16.08.2014 10:29
Klaudiee
Že jsou rozdíly v inteligenci to je normální. Červi jsou dobrý důvod pro útěk. Gekoni koukají, co se…
dumerilak 16.08.2014 12:21
dumerilak
Dobrý den, píšu zase, protože se mi z terárka snaží zdrhnout i samec. Něco tedy musí být špatně nejs…
Klaudiee 18.08.2014 23:21
Klaudiee
Moji gekončíci také chodí ven. Většinou na ruku a nechat se pohladit. Pamatujte, že je to živý tvor,…
Verlaine 21.08.2014 22:22
Verlaine
:-D:beer:
johny13 21.08.2014 22:27
johny13
Ano jsou chytřejší, a dokonce víc než absolventky VŠ! Žádná samice se nenechala "odháčkovat". Natož… poslední
dumerilak 22.08.2014 16:39
dumerilak
Verlaine: co na to říct, snad jen hodně pozorně čti a nepolidšťuj: http://tera.poradna.net/a/view/30…
naden 21.08.2014 22:39
naden

Proč se pořád snaží dostat ven?
1. Nevychází s ostatními obyvateli.
2. Nečetla různé články o tom, že plazi nepotřebují prostor a pohyb. Už tady ta rada jednou byla:Dejte jí přečíst literaturu o tom, jak se má chovat.:-)

Plazi mají dost jednoduchý mozek. Není tam místo na zbytečnosti. Vypozoroval jsem, že jestliže plaz něco chce a chce a CHCE, tak pro to má důvod.
V knize Svědectví korálových útesů (Hans W. Fricke) je zajímavá kapitola: Ryba řeší problémy. Ryba, která má ještě jednodušší mozek než plazi, si dokáže poradit v rozmanitých situacích. Vyzkoušel bych něco podobného s tím gekončíkem.

O tom že nevichází s ostatními jsem také přemýšlela, ale vůbec se mi to nezdá. Když se nesnaží otevřít dvířka nebo nedělá nějaké jinné blbosti, tak se s ostatními normálně vyhřívá. Pak mě napadlo, že třeba něco vidí. Možná ji vadí můj pes, který tu pobíhá dost často. Jednou jsem měla gekončici venku a na zemi ležel ten můj pes a ona se k němu rozběhla a začala na ně vydávat takové pištivé zvuky. Ale to je asi blbost. Jako další mě napadlo, jestli nemůže cítit moučné červy, které miluje. Jsou v poličce pod terárkem. Na ně jsme jí i vylákali. Dali jsme je v krabičce doprostřed místnosti a ona ani po 5 minutách vylezla směrem k červům. Také mi přijde, že je docela chytrá. Když dávám cvrčky tak si vleze do kelímku s nima a všechny je sežere. Jako jediná přišla na to že nahoře je ješte jeden menší úkryt do kterého si může vlézt... Ja nevím prostě mi příjde, že z mých všech ještěrek je nejchytřejší:-). I na mě tak působí, že není tak zbrklá, jako kdyby si věci rozmýšlela, ale třeba mi to jen přijde. Co je podle vás nejpravděpodobnější? A nějaké malé pokusy bach s ní mohla vyzkoušet:-)

Že jsou rozdíly v inteligenci to je normální.
Červi jsou dobrý důvod pro útěk.
Gekoni koukají, co se děje mimo terárko. Takže pes je určitě zajímá.
I ryba si dokáže věci rozmýšlet. Zjistí překážku - víko na kořisti. Odpluje kus dál, chvíli přemýšlí (vyřeší problém napřed v hlavě) a pak jde rovnou na věc. Odstraní překážku na první pokus. Samozřejmě, že častěji používá metodu pokus- omyl. Kouše a strká do překážky nahodile.
Jaké pokusy by se daly provádět s gekonem? Různé typy dvířek,překážek,bludiště ... Postupovat od jednoduššího ke složitějšímu.

Dobrý den, píšu zase, protože se mi z terárka snaží zdrhnout i samec. Něco tedy musí být špatně nejspíš v terárku. Přikládám fotku terárka ještě popíši podmínky. Terko je velké 120x40x60cm. Mají tam topný kámen, který je zaplý nonstop, stejně tak miska s vodou ve které se i koupou. Jsou zde 3 úkryty (jeden nahoře z kůry, další dva jsou dole, ale na fotce nejsou vidět). K jídlu dostávají 5x týdně cvrčky, nebo něco když se mi povede chytit na zahradě a občas moučné červy. Rosím 1x denně na sukulenty a stěny terárka. Větrání je na celém stropě. Z terárka se většinou snaží utéct 1. samička. Hned pi zhasnutí. Vydrží to tak hodinu a potom ji vystřídá semec. Nevím co jim je. Třetí samička je úplně v pohodě. Vždy leží celá rozvalená na kemeni, zatím co se ti dva pokouší utéct. Ještě nevím proč ta jedna samička co se pořát pokouší utéct má asi už tak týden, takovou dost tmavou barvu. Zbylí dva mají krásně syté barvy.
Děkuji za rady.

Moji gekončíci také chodí ven. Většinou na ruku a nechat se pohladit. Pamatujte, že je to živý tvor, který se prostě chce podívat i někam jinam. Kdyby vás zavřeli v domě, taky to pro Vás nebude úplně žůžo. Jinak si nemyslím, že gekončíci jsou hloupí. Třeba já je považuji za chytřejší, než je většina mých spolužaček na VŠ. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru