Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chameleon pardálí prosím pomozte..

Dobrý den potřebovala bych poradit. včera večer jsem přijela z práce a našla jsem chameleona ležet na zemi v terárku. Ležel na pravém boku. Chvilku jsem tomu nevěnovala až takovou pozornost,protože párkrát na zemi už ležel a nic mu nebylo. Ale po asi 15 min. mi to nedalo a když jsem se na něj šla podívat tak tam pořád ležel hlavou hýbal pozoroval jako by nic. Tak jsem otevřela terárko a zkusila jsem před něj dát ruku aby se chytil a já ho mohla dát na horu,ale nereágoval.tak jsem ho prstem nadzvedla pod předníma tlapkama a jak se přestal jeho pravý bok dotýkat země tak najednou se začal pořád kroutit a furt se přetáčel doprava a doprava po celém terárku najednou se začala dusit a celý z černal i tlapky a bříško. Nalepil se pravým bokem a hlavou na sklo terárka oči mu uvnitř ze šedivěli a asi 2 min měl pusu dokořán, polovičně jazyk venku a lapal po dechu. No v tu chvíli to bylo něco strašného. Pak pusu zavřel a byl v klidu,ale pořád celý černý. Pak přijel přítel a zkusil ho vzít do dlaně to vůbec nereágoval a byl úplně tuhý ani chňapkama se nesnažil stisknout. Tak ho přítel vzal a hned jsme jeli na veter. stanici tam byla doktorka která exotickým zvířatům nerozumí a tak nás objednala na dnešek k lékaři který se zabývá exotickými zvířaty. Ale bude tam až večer. Tak jsem se chtěla zeptat jestli s tímhle nemá nikdo zkušenosti,protože to čekání na večer s vědomím, že mu člověk nemůže nijak pomoc je hrozný. Prostě se furt přetáčí doprava dokola a dokola dokud nemá na pravým boku nějakou oporu. pak se dusí. Prosím poraďte. Budu vám moc vděčná.

Předmět Autor Datum
Abych řekla pravdu, tak u chamíku bývá tento stav většinou konečná. Teď je duležité vědět co ten sta…
Klaudiee 20.08.2014 09:59
Klaudiee
Terárium exo terra 45x45x60 žárovka exo terra day glo 15w,, exo terra repti glo 5.0.20W, dáváme mu c…
nikolllllllllll 20.08.2014 12:46
nikolllllllllll
Terárium exo terra 45x45x60 A nepřijde vám to trochu malé pro dospělou pardálku? tak 4x týdně je o…
Réza 20.08.2014 13:19
Réza
Tak tak, dost věcí špatně, plus mě teda ani nenapadlo, že by to mohla být samička (chovat pardálí sa…
lillek 20.08.2014 13:57
lillek
Přesně taky...číst, číst a zase číst...protože (neberte to zle) ta samice chcípne kvůli vaší neznalo…
Réza 20.08.2014 14:03
Réza
urcite fotku a popsat podminky... jak podavate vapnik a jak vitaminy?
milde 20.08.2014 10:18
milde
chamík
nikolllllllllll 20.08.2014 13:10
nikolllllllllll
chovas samici? ty podmínky.. jestli uz není pozde.. ja bych to dle kreci tipnul na hypervitaminozu..…
milde 21.08.2014 18:15
milde
to co popisuje nahoře v úvodu vypadá jako hypokalcemie možná ještě v kombinaci s otravou po zánětu z…
Aurifer 21.08.2014 18:28
Aurifer
ted vysadit reptivit a dat vapnik...( Nevim, jestli podle popisu výš bude ta samička schopná ještě…
lillek 21.08.2014 18:31
lillek
Prááávě...tohle je všechno "deset minut po dvanáctý" :-/...a upřímně, i kdyby to nějak rozchodila, a… poslední
Réza 21.08.2014 20:47
Réza
Upřímně, chameleona v tomhle stavu bych hned dala do mrazáku. Šance, že mu pomůžete, je minimální, a…
lillek 20.08.2014 11:21
lillek

Abych řekla pravdu, tak u chamíku bývá tento stav většinou konečná. Teď je duležité vědět co ten stav způsobilo. Popište lépe podmínky v terárku (světlo, větrání, krmení....). Nejlíp sem dejte nějakou fotku terárka i chamíka. Ještě mě napadá.. Jak byl starý?

Terárium exo terra 45x45x60 žárovka exo terra day glo 15w,, exo terra repti glo 5.0.20W, dáváme mu cvrčky sarančata a tak 4x týdně je obalujeme v Reptive a jednou za týden krmení vynecháme. Vrch terárka je síťový. pozadí terárka máme vyrobený a to z montážní pěny, substrát dáváme terarijní rašelinu. Jinak tam má různé větve a umělé rostliny po celé délce. Rosíme 3x denně. terárko je umístěný blízko okna které se vůbec neotvírá. Takže průvan tam nehrozí. Stáří chamíka je 13 měsíců. Růstově je maličký moc neroste má tak 22cm i s ocáskem a je to samička.

Terárium exo terra 45x45x60

A nepřijde vám to trochu malé pro dospělou pardálku?

tak 4x týdně je obalujeme v Reptive a jednou za týden krmení vynecháme.

Aha...takže do ní valíte D3 vitamin a nepodáváte žádný vápník? To je ale dost špatně...přečetla jste si o chovu pardalisů vůbec něco??

Rosíme 3x denně

...tak rosení 3x denně není dobře snad ani pro chameleona z Madagaskaru:-|

Růstově je maličký moc neroste má tak 22cm i s ocáskem a je to samička.

...upřímně, kdo by v takových podmínkách vyrostl bez dostatku vápníku...docela se divím, že to vydržela tak dlouho. A pokud máte samici bez samce, je velmi vysoká šance, že chcípne. U pardalisů to moc nefunguje, jako u jemeňáků, že samice vytvoří neoplozenou snůšku a tu pak vyklade. Samice pardalise se prostě potřebuje po dosažení dospělosti spářit, jinak se "zafolikuluje" a pravděpodobně o ní přijdete. Pokud nemá 100% podmínky (kor dostatek vápníku), tak zcela jistě.

Tak tak, dost věcí špatně, plus mě teda ani nenapadlo, že by to mohla být samička (chovat pardálí samičku samotnou zrovna moc nefrčí, přeci jen to nejsou uplně dekorativní zvířata, narozdíl od samců nebo třeba samic jemeňáků).

Suma sumarum, holka vám podle mě umírá na neoplozený folikuly v kombinaci s dost špatnejma životníma podmínka. Už to neprodlužujte a dejte jí do mrazáku, tady vet opravdu nepomůže. A pokud si budete pořizovat dalšího chameleona, tak rozhodně samce, do většího terárka a s trošku většíma znalostma...

chovas samici? ty podmínky.. jestli uz není pozde.. ja bych to dle kreci tipnul na hypervitaminozu.. ale bez popisu je to jen strelba od bohu... jak ten vapnik.

edit: ted sem prosel posty nademnou a jestli se dava 4x tydne reptivit?...(nechapu proc) tak to bude ta hypervitaminóza... takze ted vysadit reptivit a dat vapnik...(jbl microcalcium , biomin h, krmenj vapenec) roseni 3x v denne je vražda... tipuju ze vetrani bude taky pidi..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru