Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama nežere a má průjem se stopami krve

Dobrý den,
nevím, co se stalo, ale moje agama odmítá žrát. Má tekutý trus a většinu času má přivřené oči. Občas v trusu nalézám i stopy po krvi a někdy vylučuje i 3× za sebou. Většinou vyloučí trus jen při prvním pokusu, nevím, proč se snaží ještě několikrát po tom, co se vyprázdní. Máte s něčím takovým zkušenosti i vy? Dokázali byste mi poradit? Vitaminy dostává, přísun k čisté vodě má, ale nechce žrát a připadá mi unavená.
Díky za odpověď všem, snad to nebude nic vážného.
Změna předmětu, původně: Nevím co se děje (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Znovu a lépe popsat podmínky. Čím jí krmíte a jak často, klidně i zdroj krmení. Podmínky v teráriu (…
V.R. 26.08.2014 19:18
V.R.
Krmím 2×-3× do týdne, nejčastěji krmím sarančaty, občas i cvrčky a červy, šváby jen příležitostně, k…
.a.n.o.n.y.m.k.a. 26.08.2014 19:48
.a.n.o.n.y.m.k.a.
fotografie
.a.n.o.n.y.m.k.a. 26.08.2014 19:51
.a.n.o.n.y.m.k.a.
Uprimne... Divím sa, že ešte žije.... :-/ Nieje síce najhoršia ako sem ludia dávajú fotky, ale nevy…
danio007 26.08.2014 20:03
danio007
Tak to teda pěkně děkuji, taková zpráva dokáže doopravdy zpříjemnit den. To s tím, že se divíte že j…
.a.n.o.n.y.m.k.a. 26.08.2014 20:12
.a.n.o.n.y.m.k.a.
A vy sa divíte? Terárko že sa ňom ani neotočí, vetranie skoro žiadne a o svetle ani nehovorím... Sk…
danio007 26.08.2014 20:15
danio007
v tomhle teráriu nežije 4,5 roku, víte? Prostřídala jsem několik terárií, v tomhle žije asi poslední…
.a.n.o.n.y.m.k.a. 26.08.2014 20:20
.a.n.o.n.y.m.k.a.
Tak inak. Terárko je dobré, vetranie super, svetlo nemá chybu. Len agama je nejaká divná. Asi bude…
danio007 26.08.2014 20:37
danio007
Divíte se ? Nemá UV, nemá dostatek světla, nemá prostor. To terárko bych volil tak pro hady, ne pro…
Roman Kordiovsky 26.08.2014 20:20
Roman Kordiovsky
Také se divím že agama ještě žije, nechci vám kazit iluze ale vypnout světla když svítí sliníčko ven…
Pardalis 26.08.2014 20:22
Pardalis
Souhlasím s Daniem, to zvíře vypadá hrozně...Ale rozvedu to, aby jsi věděla, co dělat nejdřív. 1. Os…
V.R. 26.08.2014 20:20
V.R.
Na větrání jsem zapomněla, je potřeba nahoře i dole, aby cirkuloval vzduch. A pevně doufám, že se ta…
V.R. 26.08.2014 20:24
V.R.
No, jak to tady ctu - tak ja uz jen kavicku, dekuju. Vse bylo receno. (chudak zvire)
lucifer 26.08.2014 20:54
lucifer
Taky tý chuděře nech otestovat trus na parazity. Pokud má průjem a ke všemu i s krví, dost pravděpod…
lillek 26.08.2014 21:59
lillek
Tohle je smutný pohled :-( Vůbec vás za ty roky nenapadlo si nastudovat, jak vousatku vůbec chovat?…
Réza 26.08.2014 23:51
Réza
Asi mi nenáleží hodnotit stav do kterého jste to zvíře dostala :-( (také teprve začínám, ale věřte z…
Mastr 27.08.2014 08:12
Mastr
Přátelé, protože jste hned na začátku dotyčné "dámě" nenapsali to co si přála slyšet a to je že prob…
naden 27.08.2014 08:47
naden
naden má bohužel pravdu :( škoda že si to ale nepřečte měla by si z toho něco vzít... Doufám že posk… poslední
Pardalis 27.08.2014 11:39
Pardalis

Znovu a lépe popsat podmínky. Čím jí krmíte a jak často, klidně i zdroj krmení. Podmínky v teráriu (čím a jak svítíte, všechny teploty, rozměry a vybavení tera) + foto. Popsat agamu (věk, jak dlouho jí máte, jak o ní pečujete) + foto. Pro vložení fotek se buď registrovat a budete moci fota vkládat přímo k příspěvkům a fota pro vložení zmenšit (třeba 800x600pixelů) nebo zůstat neregistrovaná a fota nahrát na nějaký internetová portál k tomu určený.

Krmím 2×-3× do týdne, nejčastěji krmím sarančaty, občas i cvrčky a červy, šváby jen příležitostně, krmivo většinou kupuji ve zverimexech, na teraburzách anebo taky od jednoho chovatele, který se nabídl, že od něj můžeme hmyz kupovat. Poté se snažím podávat i rostlinnou stravu, ale tu moc nežere, nejčastěji dávám rukolu anebo pampelišku, když je. A potom i polníček.
Svítím žárovkou, která byla v teráriu již při koupi, podrobnosti nevím, nemám obal. Terárium mám pod oknem, takže pokud na něj svítí slunce, nezapínám světlo v teráriu a nechám svítit pouze slunce. Délka 49,5 cm Šířka 30 cm hloubka 29 cm. Agamě bude 5 let, mám ji 4,5 roku, jednou za čas ji vykoupu ve vlažné vodě, přísun k čisté vodě má každý den, krmím 2×-3× týdně. V poslední době ji jen doopravdy zřídka beru ven, např. ji mám na stole, protože pokaždé když je venku, začne vylučovat a to i několikrát za sebou a, jak už jsem psala, trus je tekutý. Fotografie vložím do další odpovědi.

Tak inak.

Terárko je dobré, vetranie super, svetlo nemá chybu.
Len agama je nejaká divná. Asi bude chyba niekde v Matrixu...

Terárko je na prd a ešte aj v ňom je blbo umiestnená žiarovka. Takto jej bude vždy bud zima, alebo sa upečie.

Záver?:
1.Dopraj jej poriadne teerárko jak sa patrí.
2.Kup jej tam poriadné svetlá (nejaká lineárka a najlepšie aj výbojku)
3.Poriadne ju nadopuj vitamínmi a hlavne vápnikom.
4.Ak je niečo z toho problém, tak ju radšej niekomu daruj.

A že je v tom terárku len pol roka.. A v čom bola predtým, predpokladám, že sa nedávala čím dalej do tým menšieho...
Tak skús žiť na záchode len pol roka, aj to nebude určite žiadna sláva...

Také se divím že agama ještě žije, nechci vám kazit iluze ale vypnout světla když svítí sliníčko venku je blbost. Jak píše danio007 měla jste si nejdříve něco přečíst. Terárium je poměrně malé. A s tím svícením... sklo propustí úplné minimum potřebných věcí. Takže opět jak psal danio007 se také divím že ještě žije. Prosím dodržujte tento postup:
1. Nastudovat si materiály o daném zvířeti, podmínky pro chov a další věci.
2. Zařiďte terárium vhodné pro vybrané zvíře...
3. A jako za poslední si koupím zvíře (s tím že už vím že je vše v pořádku)
4. = spokojené a zdravé zvířátko s radostí pro život ;)

Jak jednoduché

Souhlasím s Daniem, to zvíře vypadá hrozně...Ale rozvedu to, aby jsi věděla, co dělat nejdřív.
1. Osvětlení a kvalita terária - to tera je na ní vyloženě malé, ale hlavně agama potřebuje kvalitní zdroj UV záření (UV výbojka, třeba Solar raptor - to je ale do většího (rozuměj adekvátního) tera, nebo UV zářivku třeba Repti Glo). Je to pouštní zvíře, takže tera dostětlit obyčejnou lineární zářivkou + výhřevné místo, kde je cca 40 - 45 stupňů, v prostoru tera by mělo být cca 28-30. Podotýkám, že UV neprojde sklem, takže svícení slunce do tera je k ničemu a zářivka musí být uvnitř. Počítej s tím, že to bude stát peníze, pokud to zvíře nechceš dál trápit, pořiď větší terárium s vším popsaným potřebným osvětlením.
2. Krmení - je hrozně hubená, krm víc a kvalitním krmením. Hmyz ze zverimexu většinou nemá moc výživovou hodnotu, v létě pokud máš možnost choď smýkat luční hmyz. Pokud doneseš ze zveráku, alespoň 2 dny ty hmyzáky pořádně krm (ovoce, strouhanka, vločky, vitamíny (viz. níže) a pak teprv zkrmit
3. Vitamíny - nepíšeš jaké podáváš, ale pokud zvíře nemá UV, špatně vstřebává vápník. Takže asi tak, agama mi přijde rachtická, to už nespravíš. Kup v lékárně Biomin H, nebo ve zverimexu klasický Plastin, k tomu Roboran. Začni to zvíře krmit denně a smíchej Roboran s Plastinem 1:1 a každý hmyz v tom obal (do krabičky vitamíny + hmyz protřepat)

Jinými slovy, 4.5 roku to zvíře týráš, to neříkám, abych ti zkazila den, to je fakt. Najdi si na netu jak vypadá zdravá agama a jak má vypadat tera a dojde Ti to. Pokud ti na tom zvířeti záleží, rozbij prasátko a začni se starat. Pokud ne, daruj ho někomu, kdo mu dopřeje lepší zbytek života. Agama je finančně dost náročné zvíře, to sis měla zjistit už dřív.

Na větrání jsem zapomněla, je potřeba nahoře i dole, aby cirkuloval vzduch.
A pevně doufám, že se tahle diskuze nezvrhne jako všechny, které se týkají zanedbaného zvířete...Snažte se prosím nehádat a spíš řešit problém :-) (platí pro zadavatele i reagující) :-)

Taky tý chuděře nech otestovat trus na parazity. Pokud má průjem a ke všemu i s krví, dost pravděpodobně v sobě bude něco mít, čemuž by nahrávala i ta hrozná vychrtlost.

A najdi si na netu nějaký fotky dospělejch vousatek a porovnej je s tou svojí - pak pochopíš, proč se tu lidi divěj, e ta tvoje ještě žije.

A už vůbec nechápu, jak mohla takhle dlouho vydržet uplně bez UVB. Je to (polo)pouštní zvíře, který má na UVB celkem vysoký požadavky. A ty jí svítíš nějakou obyč baňkou, kterou ke všemu zapínáš jen občas. ACHJO!

Tohle je smutný pohled :-( Vůbec vás za ty roky nenapadlo si nastudovat, jak vousatku vůbec chovat? Když napíšu přesně to, co si myslím, tak týráte zvíře v nevhodných podmínkách...bez UVB, pořádného větrání, tepla, které agama potřebuje...co minerály a vitaminy? To asi taky nic co... :-| Nechápu, proč se hned urážíte, protože VŠECHNO, co vám tu těch X lidí napsalo, je pravda...nepíšou to jen tak ze srandy, že jim to přišlo, jako dobrej nápad. Trápíte zvíře v nevyhovujících podmínkách, tak si prosím nastudujte vše potřebné, aby to ta agama vůbec rozdejchala. A posvítila bych si na ten trus - dala bych ho na rozbor.

Asi mi nenáleží hodnotit stav do kterého jste to zvíře dostala :-( (také teprve začínám, ale věřte zde povolanějším), ale co takhle napsat do kamaráda Googla - Agama vousatá a vypadne na Vás hromada českých stánek, kde se vše potřebné dovíte, tedy pokud tomu zvířeti chcete zachránit život za což bych se velice přimlouval.

naden má bohužel pravdu :( škoda že si to ale nepřečte měla by si z toho něco vzít... Doufám že poskytne lepší podmínky, jestli má Agamu alespoň trochu ráda tak by měla... Je fakt hrozné jak to končí s plazákama v těchto podmínkách. Jelikož mi doma nemáme moc místa, času atd tak nic moc nechováme. Teď mám v plánu Chameleona a určitě i další. Pořád a pořád čtu o teraristice a už teď vím že jen chameleon mi stačit nebude :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru