Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Axolotl - zlomena noha

Zdravím,
Přes rok máme doma dva axolotly. Černého a albina, ktere jsme koupili na burze. Uz tehdy nam prodavac na nase otazky tvtdil, ze je mame krmit vlockami pro rybicky - jeste ze existuje google :-) Kdyz jsme je pak doma zabydleli, vsimli jsme si, ze albinovi chybi jedna zadni noha - ta mu asi po mesici sice dorostla, ale ani ted po roce a neco nema zadni nozky funkcni. Má je u jako když srostle k sobe a plavou mu pod ocaskem. Říkali jsme si, že se mu časem ještě dovyvinou, později už jsme přemýšleli,zda není nějak geneticky zmutovany...
No ale včera si albin zřejmě pri krmení nějakým způsobem zlomil přední nožku (má jí vyvracenou úplně na opačnou stranu než druhou). A je vidět,že v akváriu spíše odpočívá,aby ji moc nezatezoval. Uvažujeme proto o amputaci nohy. Zkoušela jsem odvolávat veterináře, který by mu nohu ufik. Ale ti co by připadali v úvahu, mají pracovní dobu,která mi nesedí s prací a na jedné veterině ani neměli páru o jaké zvíře jde a že by mu museli dát narkozu. Tak jsem se odhodlala, ze to provedeme doma. Našla jsem jen jednu diskuzi na podobné téma.
Tudíž bych byla ráda za všechny rady, pokud máte někdo zkušenosti. Navic mám strach, jak se axolotl vyrovná s jen jednou funkcni nohou...
Jinak se omlouvám za chybějící diakritiku, ale píšu z mobilu a skáče mi to tu všelijak.
Diky

Předmět Autor Datum
než tahat Axla k veterináři, kde pravděpodobně stejně nebudou vědět co s tím, to mu tu nožku rači do…
Aurifer 27.08.2014 19:24
Aurifer
nakonec jsme byli u veterináře - doma jsme si na to nikdo netroufnul :-) vyčetla jsem po diskuzích,…
Fificka 28.08.2014 09:43
Fificka
tak fajn...ona to u mloků není nijak náročná "operace" :-) poslední
Aurifer 28.08.2014 12:34
Aurifer

než tahat Axla k veterináři, kde pravděpodobně stejně nebudou vědět co s tím, to mu tu nožku rači doma amputujte sami, pokud je to nutné (foto by pomohlo). Narkóza k tomu není potřeba, jen ostré vydesinfikované nůžky a pak axla držet jen v čisté vodě bez substrátu atd. Ona mu ta noha zase doroste a než se tak stane, poradí si i bez ní, Axli jsou v tomhle dost tvrďáci...kdysi jsem získala skupinu mláďat ala "červík Pepík" od nějakého dobráka, co je nasypal k rybám coby krmení a ryby je nezvládly sežrat celé, jen komplet okousaly - takže přeživší mláďata neměla žádné nohy ani žábry a jen poloviční ocasy. Přežila všechna, co jsem dostala a po nějaké době z nich byli zase normální "kompletní" Axlové, všechno jim to dorostlo.

nakonec jsme byli u veterináře - doma jsme si na to nikdo netroufnul :-) vyčetla jsem po diskuzích, co se dalo a dala jsem instrukce co a jak, a i když říkal, že se s axolotlem ještě nesetkal, zvládli to na jedničku. Bylo to za padesát korun a my jsme s tím neměli nerva.
Doma jsme komplet vyčistili akvárko, ať mají čisto. Tak už to máme za sebou, hurá!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru