Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem narození jemeňací výhřez kloaky

Ahoj. Moc bych prosila o radu. Mame první chov jemeňáku. Narodili se 11-13.9 . Byla to první snůška. Měla 31 vajec z toho se nám po inkubaci asi 160 dní vylíhlo 25 drobečkú. Některí jsou uplne v pořádku, nekterí vůbec nekoukaj a nekterí mají vyhřez kloaky. nevím jestli je to normálni nebo né, protože jsem se o tom nikde nedočetla. Dokonce u jedneho samečka bych řekla, že ma výhřez hemipenisu. I to že nekterí vůbec neotevřou oči mně hodne děsí. Jeden nám už uhynul. Hodne spí a asi ne moc žerou, alebo aspoň nekterí. U pár je vidět že vyrostli. Terárium je 30x40x40cm. teplota pod světlem je 32° teplota dolu je kolem 26°. V terarku se držej různe. Jedny nahoře a jední dolu. Krmíme octomilkami. Ze začátku sme je nenamačeli ve vitamínech a UV mají jenom od včera. Narodili se nám trošku pred plánovaním, tak sme to museli řešit za pochodu.
Moc ďekuji za jakoukoli radu nebo postřech. četla som, že se můžov rozkrmovat násilim, ale sou na to různí názory. Do toho bych nešla moc ráda, ale kdyby to pomohlo tak určite by sme se na to dali.

Předmět Autor Datum
Octomilkama je určitě nekrmte, to je pro jemeňáky naprosto zbytečný a nevhodný. Jejich výživová hodn…
lillek 27.08.2014 12:00
lillek
Plus do jakejch vitamínu ty octomilky "namáčíte"? Co nějakej vápník? To UVB je jaký? JEště něčim jin…
lillek 27.08.2014 12:49
lillek
Vétráni mame dolu malí otvori a pak je na vrchu síť. Rosime 2 až 3x denne vlažnou vodou. Octomilky m…
lusillda 28.08.2014 09:11
lusillda
octomilky zabam,urcite radsej mikrace,ne tie uplne male,biele:-),ale co sa tyka zivotaschopnosti mla…
rast 28.08.2014 09:32
rast
Já bych taky tipla špatný podmínky inkubace, to se na těch mláďatech podepíše. Při jaký teplotě byly…
lillek 28.08.2014 10:29
lillek
Teplota v inkubatoru koliše od 26,5 až 27,5°. Problém byl když byla vedra. to se tam pohybovala tepl…
lusillda 28.08.2014 20:56
lusillda
Imbriding by tam teda DOUFAM neměl být. Samce máme z Hradce Králove a samici z Pardubic. Oba chovate…
lusillda 28.08.2014 21:01
lusillda
No to, že jsou z jiných měst nebo se dotyční neznají nehraje roli. To zda jsou velkochovatelé či mal… poslední
Epanterias 28.08.2014 22:31
Epanterias

Octomilkama je určitě nekrmte, to je pro jemeňáky naprosto zbytečný a nevhodný. Jejich výživová hodnota je uplně jinde než u cvrčků a i čerstvě vylíhlej jemeňák mikrocvrčky v pohodě zvládne (a to to ani nemusej bejt párdenní cvrčci).
Netroufám si říct, jestli jde u mláďěte napravit výhřez kloaky (spíš bych řekla, že ne), ale co se týče násilnýho rozkrmování, tak to u chameleonu V ŽÁDNYM PŘÍPADĚ NEPŘIPADÁ V ÚVAHU. Zdravý mládě ti nejpozdějš do týdne začne samo krásně žrát. Pokud nezačne, zdravý holt není a je pohužel odsouzený k nepřežití.
Jak to terárko větrá a jak rosíte?

Vétráni mame dolu malí otvori a pak je na vrchu síť. Rosime 2 až 3x denne vlažnou vodou. Octomilky mame tí věčší. a byli nam doporučeni. zasypujeme je praškem změsi vapnika a reptivitu. UV je reptiglo 5 a dál svítime normalnou zářivkou kůli teplu. Horší , ale asi je to že neotvíraj oči. A pak nežerou. nevím jestli jim mam neco kapat do očí, jestli by tam mohlo byt špatný vétráni a chytli nejakej zánět... nevím. Budu rada když mi nekto poradí...

Já bych taky tipla špatný podmínky inkubace, to se na těch mláďatech podepíše. Při jaký teplotě byly inkubovaný?
Jinak roste 2x (3x je dost) a jen lehoučce na napití, aby tam neměli moc vlhko. Tu výhřevnou žárovku máte nějakou bodovku? Nebo klasickou "baňku"? Možná bych jí zkusila vypnout, jestli je uplně nepřehřejváte.

Hele, nic jim do očí nekapej, nahrab se do nich, nenuť je do jídla.. Kup jim ty cvrčky, lehoučce je sypej vápníkem (tou směsí jen tak 2x týdně), ros opatrně a zbytek nech na nich.

Teplota v inkubatoru koliše od 26,5 až 27,5°. Problém byl když byla vedra. to se tam pohybovala teplota i kolem 30°. Zatim nemáme klimatizovanej inkubator, takže se nam to nepodařilo udržet.. :( Už jsme koupili i cvrčky, ale do tech se im moc nechce. Včera nedostali večer nic a dnes rano jsem im tam nasypala par cvrču i tech octomilek a když jsempřišla z práce tak tam skoro žádny nebyly. Tak asi ti co vidí žerou a ti co nevidí tak ne. :(
Mame baňku, ne bodovku. Bohužel, ale momentalne terarko na bodovku není přispůsobeno a dnove terarko ješte dodělávame... Zářivku jsem mněnila jim od 25 až po 60W a je o bez zmněny. Když tam byla 25W tak tam měli nahoře jenom 28-30°C. Pořád si oči otíraj o větve. Když rosím v terárku mam kapat aj na ne, a nebo je lepší se jim vyhnout? Četla jsem i tak i tak...člověk jse asi nejlíp učí pak na vlastních skušenostech...

No to, že jsou z jiných měst nebo se dotyční neznají nehraje roli. To zda jsou velkochovatelé či malochovatelé už vůbec. Prapůvodně se sem calyptráti dostali z pár dovozů a ne každý je úspěšně množil. Když to vezmete kolem a kolem, většinu úspěšných terarijních populací založila často jedna skupina zvířat založená na několika málo zvířatech, v nemálo případech dokonce páry sourozenců. Od těchto zvířat se postupně dostávají zvířata dále k dalším chovatelům, kterým se následně daří více odchovů, jež poskytují dále. Je více než logické, že pokud se přibližně 25let chová na imbrední linii (což ani jinak nejde pokud nedochází alespoň k občasným dovozům nové krve z přírody nebo hodně vzdálených chovů, čímž nemyslím Evropu - jemeni tuzemské populace se čile vyváželi v řádech tisíců), dříve či později se musí projevit i negativní stránky (u plazů to trvá holt déle). To, že se dotyční chovatelé neznají prostě neznamená, že nemáte geneticky stejná zvířata, natož u jemenů, kterých se ročně vyprodukuje jak much a kdy si pro zvíře bez problémů přijede zájemce se Slovenska (to narážím na Hradec Králové - Pardubice, což je vzdálenost nicotná). Nevím, třeba mě někdo doplní nebo poopraví, ale já osobně za dobu chovu jemenů zažil jen jeden dovoz z přírody (a je otázkou, kde a jak ta zvířata skončila, resp. zda nějaký obohatil genofond tuzemské populace a jak se uplatnili jeho další potomci F1), jiná další varianta nové krve poslední doby jsou piebaldi, ovšem za jinou cenu a ne každému se do nich chce (a asi to nebude Váš případ).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru