Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kokcidioza u chamíka prosím rychle

Zdravím, prosím o rychlou odpověď. Lovim pro chamíka luční kobylky a cvrčky. Teď sem se setkal s tím, že někdo potřebuje poradit jestli nemá někdo zkušenosti s kokcidiozou u chamíka. Hrozně mě vyděsilo to že je to prej možná z kobylek které jsou napadený z trávy. Mám teď strach, že když chamíkovi dávám kobylky že to může chytnout od nich. Setkali ste se s tím u chamíka někdo? V pondělí jdu s chamíkem na kontrolu tak tam vezmu trus na rozbor, ale sem teď z toho vystresovanej tak se ještě ptám i tady. Poraďte prosím, děkuju.

Předmět Autor Datum
Nakažení kokcídiemi po krmení hmyzem z louky se bát nemusíte. Ale s ohledem na četnost kokcídií v ch… nový
4erw 28.08.2014 12:28
4erw
Tak děkuju aspoň sem se částečně uklidnil. A chamíka vzít musim protože sem před 14 dněma s nim byl… nový
Krajler 28.08.2014 12:57
Krajler
ak už psal kolega výš - chamík z lučního hmyzu nic nechytí. Kokcidie specifické pro chamíky se přená… nový
Aurifer 28.08.2014 12:40
Aurifer
Když sem si koupil terárko použitý tak sem ho vyčistil a vydezinfikoval. A kdyby byl muj chamík naka… nový
Krajler 28.08.2014 12:59
Krajler
Když sem si koupil terárko použitý tak sem ho vyčistil a vydezinfikoval A čím jsi ho dezinfikoval?… nový
lillek 28.08.2014 15:08
lillek
Dezinfikoval sem to klasickou dezinfekcí která se používá v nemocnici. Savem bych si netroufl. A ješ… poslední
Krajler 28.08.2014 16:55
Krajler

Nakažení kokcídiemi po krmení hmyzem z louky se bát nemusíte. Ale s ohledem na četnost kokcídií v chovech nechte trus vyšetřit - je možné, že je má už od původního chovatele (ale nemusí to tak být). Stačí tedy nechat vyšetřit trus, chameleona zbytečně nikam nenoste, akorát mu tím uškodíte (stres, prochladnutí).

Tak děkuju aspoň sem se částečně uklidnil. A chamíka vzít musim protože sem před 14 dněma s nim byl kvuli bouli na ocásku a teď mám jít na kontrolu takže vzít ho musim, kdybych s nim nemusel na kontrolu tak bych ho sebou samozřejmě nebral :)
A ten trus určitě vemu

ak už psal kolega výš - chamík z lučního hmyzu nic nechytí. Kokcidie specifické pro chamíky se přenáší jejich trusem a třeba špatně vydesinfikovaným nářadím nebo vybavením v chovech, takže hodně chovů je jima promořených a majitel si nakažené zvíře již obvykle koupí. Rozborem trusu proto rozhodně nic nezkazíš, ale kobylek se coby možného zdroje nákazy bát nemusíš.

Když sem si koupil terárko použitý tak sem ho vyčistil a vydezinfikoval

A čím jsi ho dezinfikoval? Jestli nějakym Savem apod., tak tim kokcidie bohužel nezlikviduješ. Takže (čistě teoreticky, nechci tě plašit) kdyby v něm někdo bezprostředně předtim choval nakaženýho jemeňáka, tak se ten tvůj pak mohl nakazit z toho terárka.

kdyby byl muj chamík nakaženej, je to pro něho nebezpečný?

Může bejt. Chameleoni (a nejen oni) s kokcidiema můžou žít dlouho uplně bez příznaků, ale jakmile pak dojde k nějakýmu oslabení, tak to může pak začít dělat neplechu, chameleon bude hubnout, chřadnout a v extrémním případě i umřít.. Léčba je ale velká zátěž na ledviny, takže to chce dobře zvážit.
Jinak dá se léčit i opravdu přísnou hygienou - v podstatě necháš kokcidie "dožít" jejich cyklus a zabráníš tomu, aby se množily dál tim, že budeš fakt důsledně sbírat trus a chameleon bude v karanténnjím terárku bez substrátu, živejch kytek apod. To je ale běh na delší trať. Ale to řeš až když se nákaza potvrdí ;)

Dezinfikoval sem to klasickou dezinfekcí která se používá v nemocnici. Savem bych si netroufl. A ještě sem to i přetřel octem aby pustila špína a vodní kámen a pak sem to vystříkal.
A trus sbírám hned jak tam nějakej najdu a rostliny mám umělý. Ale já stejně plánuju to terárko kompletně vyčistit :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru