Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pagekon řasnatý - podvýživa?

Mám problém.
Donedávna bylo vše v pohodě - dvě samičky pagekonů s vyrovnaným růstem. Pak se jednoho dne strhla mela a pištění (nevím kdo, jestli sameček nebo samička napadl druhou samičku). Trvalo to jen chvíli a po pár dnech jsem si všimla, že je bez ocásku. Od té doby jsem jí moc nevídala. Říkala jsem si, že je asi někde vespod v hierarchii a tak se moc neukazuje. Ale když jsem si jí teď našla a prohlédla, vypadá hrozně - je vychrtlá a nedokonale svlečená. Oba ostatní pagekoni 1,1 vypadají v pohodě. Párkrát do týdne dávám cvrčky obalené v plastinu a roboranu a nutrimixu, vodu mají k dispozici, každý den min jednou rosím. Včera jsem jí přendala do menšího boxu, dala k ní kytku, ať se cítí dobře, pár cvrčků, aby měla co chytat. Dnes jsou cvrčci všichni. Nakrmila jsem jí tedy výživou - tu olizovala. Na pohmat se mi nezdá měkká hlavička nebo čelist. Ale zdá se mi zahnutá páteř. Co jiného by jí mohlo pomoci? A může to být opravdu „šikanou“? Nebo je odvápněná z kladení? Poslední snůšku měla cca před 14 dny. A až bude dobrá, vrátit jí zpět?
Terárium 70*50*50, pět kytek, už nevím, co jsem kupovala za podestýlku, ale nemá to kokosová vlákna. Skupina 1,2. Samička líhnutá 21.1.2013.
[IMG]www.nahraj-obrazek.cz[/IMG]
[IMG]www.nahraj-obrazek.cz[/IMG]
[IMG]www.nahraj-obrazek.cz[/IMG]

Předmět Autor Datum
Je určitě extrémně hubená. Kolik váží? Pravděpodobně to bude kombinace všeho co jste uvedla, tedy od…
VilemC 29.08.2014 10:11
VilemC
No já právě jindy pištění neslyšela. Holky kolem sebe v pohodě lezly a žádný problém nebyl. Myslela… poslední
Selatan 29.08.2014 10:33
Selatan

Je určitě extrémně hubená. Kolik váží? Pravděpodobně to bude kombinace všeho co jste uvedla, tedy odvápnění, stress. Jakmile se zvířata melou, není jakýkoliv důvod nechávat je pohromadě a když, tak pod neustálým dohledem, aby se právě ohlídalo, že to byl jednorázový exces a že se to nebude opakovat. Určitě bych jí dal na delší dobu bokem, cvrčků nedávat moc, stačí jeden, dva, někdy zvířata může vystresovat i to, že jim po ubykaci pobíhá hejno cvrčků, takže radši míň než víc a počkat zda je sní. Nestresovat, nevyndavat, nechat v klidu. Cvrčky obalovat, pokud si vezme kašičku, dát víc vitaminů do kašičky, aby do sebe nějaké vitamíny dostala když nejí cvrčky. Jestli bude mít nějaké následky těžko takto říct, záleží jak se pohybuje, zda leze bez problémů, zda se v pohodě udrží na skle a neleze toporně.

No já právě jindy pištění neslyšela. Holky kolem sebe v pohodě lezly a žádný problém nebyl. Myslela jsem, že to mohlo být při páření, prý to občas vypadá spíš jako znásilnění. Cvrčků jsem tam vysypala 5, tak já nějaké odeberu. Pohyb jsem zatím moc nepozorovala - od toho vyndání je zalezlá v koutě. Ale když jsem jí vzala na ruku, tak se snažila nejdřív utéct a i skočila, tak snad dobrý. Zkusím jí ještě zvážit a hodím to sem. Váhu mám ale jen na gramy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru