Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Volba substrátu ž.zelenavá

Dobrý den,
mám doma hodně lignocelu. A protože jsem se dočetla, že není až tak vhodný pro ž.zelenavou, rozhodla jsem se, že dám vrstvu lignocelu (třeba 5 cm) a na něj vrstvu hlíny s pískem (cca 3cm). Mohlo by to takto být vyhovující? V jedné části jsou kamínky. Budu ráda za Vaše rady a zkušenosti, děkuju

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, já osobně chovám hermannky v teráriu z osb desek (takový hybrid mezi klasickým želvím stolem…
Frito 15.09.2014 21:17
Frito
Popravdě, trochu mě vyděsily články o ucpání želvy lignocelem. Ale protože drží dobře vlhkost, tak j…
Želva zelenavá 16.09.2014 05:56
Želva zelenavá
takhle, řada opravdu dobrých chovatelů želv na lignocelu chová a problémy nemají. O případu ucpání z…
Aurifer 16.09.2014 12:10
Aurifer
No, já ty články právě četla. A trochu mě to zmátlo. Tak si říkám, že hlína s pískem bude asi to nej…
Želva zelenavá 16.09.2014 14:00
Želva zelenavá
Ale těch chovatelů s pozitivním pohledem na lignocel - moc se jich asi nevyjadřuje, protože jsem zat…
Aurifer 16.09.2014 16:37
Aurifer
Dobře, moc Vám děkuju. Z některých diskuzí jsem nabyla dojmu, že jsem skoro tyran, pokud nechám želv…
Želva zelenavá 16.09.2014 17:37
Želva zelenavá
Taky jsem měl jeden čas mladý hermanky na lignocelu s pískem a problém s tím nebyl. Přesto si myslím… nový
VilemC 17.09.2014 09:21
VilemC
lignocel nedělá neplechu v kombinaci s rašelinou a pískem nebo v kombinaci s listovkou, to neplesniv… nový
Aurifer 17.09.2014 11:26
Aurifer
Tak a ještě jeden dotaz. Už jsem to udělala (na lignocel hlína a v zadní časti jen lignocel, tam by… nový
Želva zelenavá 17.09.2014 12:14
Želva zelenavá
hlínu z květinářství určitě nepoužívej - ta je hnojená. Pokud nemáš možnost získat obyč. nehnojenou… nový
Aurifer 17.09.2014 13:08
Aurifer
Dobře, děkuju. A rašelina se dá koupit kde? Taky v květinářství? nový
Želva zelenavá 17.09.2014 13:28
Želva zelenavá
V květinářství, v obchodech typu Baumax, Hornbach, Obi.. nový
Aurifer 17.09.2014 15:13
Aurifer
Moc Vám děkuju. Že máte trpělivost. poslední
Želva zelenavá 17.09.2014 15:36
Želva zelenavá

Ahoj,

já osobně chovám hermannky v teráriu z osb desek (takový hybrid mezi klasickým želvím stolem a teráriem). Plochu mám rozdělenou na třetinu čistě lignocelu s pískem, kterou držím vlhkou, třetina jsou drny s klasickou hrabankou a zbytek jsou kameny a želvy vypadají zatím spokojeně.

Popravdě, trochu mě vyděsily články o ucpání želvy lignocelem. Ale protože drží dobře vlhkost, tak jsem si říkala (viz. úvod.příspěvek), že bych tu vrstvu lignocelu překryla hlínou(nebo hlínou s pískem). Bude to tedy i tak v pořádku?

takhle, řada opravdu dobrých chovatelů želv na lignocelu chová a problémy nemají. O případu ucpání zdravé želvy lignocelem jsem neslyšela...přecejen býložravé želvy konzumující potravu s obrovským množstvím hrubého balastu mají ten trávicí trakt uzpůsobený dost jinak, než masožraví plazi a obojživelníci (hadi, ještěři nebo žáby), kteří s tím lignocelem prokazatelně problémy mají a případů úhynů kvůli ucpání lignem nebo další zdravotní problémy v podobě zánětů v tlamkách a kloakách je bezpočet.

Ono je potřeba rozlišit různé druhy zvířat a co platí u jedné skupiny neaplikovat strikně i na druhou naprosto odlišnou. Pak vznikají mylná dogmata. Jako příklad uvedu sice chov drobných savců- ale princip je stejný. Morčata rodí velká nidifugní mláďata a pokud samice zabřezne pozdě po zvápenatění symfýzy, tak již nedokáže porodit. Ale protože řada chovatelů morčat se vrhla i na potkany a třeba ježky, tak začla šířit, že i potkani a ježci musí zabřeznout do určitého věku, aby neměli problémy s porodem. Ale již vůbec nezohlednili fakt, že potkani a ježci rodí droboučká nidifugní mláďata a tyto potíže se jich tudíž vůbec netýkají.

No, já ty články právě četla. A trochu mě to zmátlo. Tak si říkám, že hlína s pískem bude asi to nej. Ale protože mám dost lignocelu doma, tak ho chci nějak upotřebit. Proto ten nápad, že dole bude vrstva lignocelu a na něm hlína. I ta vlhkost by se tam mohla dobře držet.
Jsem začátečník, takže chci co nejvíce minimalizovat rizika. Ale děkuju za Váš názor. Asi na tom něco bude. Ale těch chovatelů s pozitivním pohledem na lignocel - moc se jich asi nevyjadřuje, protože jsem zatím našla převahu názorů negativních.
Ono je to docela o nervy hledat informace o chovu želv, protože jsem se už dočetla mnoho poměrně protichůdných názorů, zkušenosti. Asi budu muset zapojit "selský rozum".

Ale těch chovatelů s pozitivním pohledem na lignocel - moc se jich asi nevyjadřuje, protože jsem zatím našla převahu názorů negativních.

Ono hodně záleží na tom, kde hledáš...sem už bohužel ti zkušení želvaři přestali až na pár vyjímek s hodně pevnými nervy chodit. Ale na jejich webech ty informace pořád jsou..tyhle informace je lepší hledat tam.

Dobře, moc Vám děkuju. Z některých diskuzí jsem nabyla dojmu, že jsem skoro tyran, pokud nechám želvu na lignocelu. Asi máte pravdu, řídit se stránkami chovatelů, i když i tam jsou často názory a zkušenosti značně odlišné. Já želvu zatím nemám, ale v nejbližších dnech bude. Tak snad časem získám cit a pochopím sama, co želvě prospívá a co méně.

Taky jsem měl jeden čas mladý hermanky na lignocelu s pískem a problém s tím nebyl. Přesto si myslím, že kombinace lignocel, hlína a písek dobrotu dělat nebude, obzvláště pokud to má být ta vlhčí část, kde bych se bál, že to v téhle trojkombinaci může plesnivět. Dal bych bud lignocel s pískem, nebo hlínu s pískem, at se to nemíchá. Když budete navíc dávat jídlo do druhé části, kde budou jenom kameny, tak riziko že nějaká želva lignocel pozře snížíte na minimum a máte klid.

lignocel nedělá neplechu v kombinaci s rašelinou a pískem nebo v kombinaci s listovkou, to neplesniví. S klasickou hlínou ale nevím, přecejen ta je dost hutná.

Želvy jsou jediní plazi, u kterých ligno občas používám, ale spíš provizorně když dojde hrabanka (chovám lesní želvy). Ale pokud ano, tak ve směsi s rašelinou a pískem zakryté listím problémy s plíní nebyly.

Tak a ještě jeden dotaz. Už jsem to udělala (na lignocel hlína a v zadní časti jen lignocel, tam by se jídlo dostat nemělo). Plesnivění budu hlídat.
Ale - dá se použít i hlína z květinářství? Ta co se kupuje v pytlích a je buď na venkovní nebo pokojové rostliny. Nevím, zda nejsou něčím obohacené, co by želvě vadilo. Četla jsem sice složení, ale nejsem z toho moc moudrá.
Omlouvám se za svoje "tupé" dotazy. Ale tak se bojím, abych želvám neublížila a při tom množství informací je to trochu náročné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru