Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Najde si agama zdroj UVB sama?

Ahoj, i když jsem si už toho spoustu přečetl, jsem stále začátečník a byl bych rád za radu, mám dvě holky agamy vousaté 4měsíce staré, včera jsem dodělal nové terárium a pořád si nejsem jist správným rozmístěním světel. Dříve jsem měl jen malé terárium 60x40x40 bodovku na výhřev, reptile 150 13W a trubici 24W 6500kelvinů a na tak malém prostoru měly holky vždy světla dostatek.Nové je 120x50x80 bodovka 50W hned u ní reptile 200 25W a ve stropu 2x 18W Osram Biolux.Zdá se mi, že terárko není tak prosvětlené jako to menší, ale stačí tolik světla? Teplota se pohybuje cca ve 2/3 výšky 28-30° Hned první den v novém terárku obě holky ztmavly, je to jen než si zvyknou na nový prostor? Většinu dne se zdržují spíš na větvích, nebo na pozadí a vyhřívat a tím pádem i k UVB jdou jen zřídka.Někde jsem se dočetl, že si zdroj UVB najde sama, jen je nutné mít ho přístupné? Neměl bych raději výhřevné místo přesunout do pravého rohu na plošinu v půlce výšky terárka a k ní i UVB, nebo obojí nechat u země a dát ještě jedno UVB do větší výšky? Moc mi záleží na tom, aby se holky měly dobře a nic jim nescházelo. Přikládám fotku terárka. Díky moc za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nepride mi to ako tmave terarium - ale fotky klamu. Riadil by som sa tym, ako sa agamy budu spravat…
SoCo 29.09.2014 18:41
SoCo
Ci agama vidi infra alebo uvb netusim, ale je to mozne Ano- plazi, ptáci a hmyz UV vidí, takže si h…
Aurifer 29.09.2014 18:55
Aurifer
Diky za reakce, porad premyslim co jim jeste dodelat na lezeni, chtel bych udelat jeste provazovy ze…
frederik 29.09.2014 20:31
frederik
provazový žebřík patří na opičí dráhu, ne do terária ;-) Co se týče těch větví, tak by byl lepší spí…
Aurifer 29.09.2014 22:16
Aurifer
Dával jsem tam i fotky,tam je vidět že 3D pozadí s policema, silné větve jsou tam, jen co do toho zb…
frederik 29.09.2014 23:05
frederik
Já vím, jen je to pozadí a police na takhle prostornou ubikaci prostě málo "3D" :-) Ty police mohly… poslední
Aurifer 30.09.2014 14:18
Aurifer

nepride mi to ako tmave terarium - ale fotky klamu. Riadil by som sa tym, ako sa agamy budu spravat - ked budu apaticke, budu zaliezat, hrabat a pospavat, tak svetla bude treba pridat. Intenzita svetla klesa druhou mocninou vzdialenosti, takze aj odrazene svetlo sa dalej rozptyluje vo vacsej miere mimo terarium. Ale to je uplne normalne.

To ze mlade lezu hore je bezne, citia sa tam bezpecne(jsie). Casom az vyrastu sa tam nezmestia, resp. neudrzia :) A aj povaha sa zmeni do viac salamistickej, takze budu travit cas tam, kde im bude najlepsie.

Ci agama vidi infra alebo uvb netusim, ale je to mozne. Ak presunies vyhrevnu a uvb na plosinu, predpokladam ze sa nic nezmeni, budu travit cas zalezene nad nou. Za pokus nic nedas. Ak by si predsalen nieco riesil s osvetlenim popremyslaj nad vybojkou.

Ci agama vidi infra alebo uvb netusim, ale je to mozne

Ano- plazi, ptáci a hmyz UV vidí, takže si ho dokáží vyhledat. Ale samozřejmě je nejpřirozenější mít zdroj UV a tepla blízko sebe.

Jinak takhle vysoké terárko by se dalo i vhodněji zařídit, aby agamy mohly využívat celý prostor. takhle tam je většina prostoru "ladem". Ony totiž vousatky pokud mohou, tak dost šplhají.

Diky za reakce, porad premyslim co jim jeste dodelat na lezeni, chtel bych udelat jeste provazovy zebrik, nebo dalsi vetve, ale nechce se mi to preplacat, zatim jeste po dvou dnech nevyuzivaji ani vseho co maji, mozna az se rozkoukaji. Nebo prosim o navrh, nebo zkusenost po cem radi lezou. Prosim o zkusenost jestli mate nekdo podobne velke terarko, jestli je dostacujici 2x 18W zarivky? Terarko je hned vedle okna, tak pres den maji svetlo i z venku. UVB dam jeste jedno ke stropu, aby i nahore neco pobirali.
Omlouvam se za interpunkci, ale v praci mam ve windowsech jen nemecky jazyk.

provazový žebřík patří na opičí dráhu, ne do terária ;-) Co se týče těch větví, tak by byl lepší spíš nějaký vhodně velký, masivní kořen, který jim vytvoří dostatek příležitostí k lezení i odpočinku. A nebo si pak pohrát s polystirenem nebo montážní pěnou a lepidlem na kachce a udělat jim tam pořádnou 3D umělou skálu s policema.

Já vím, jen je to pozadí a police na takhle prostornou ubikaci prostě málo "3D" :-) Ty police mohly být podstatně delší. takže tam je možnost buď jěště dodělat něco z té jedné již nepolepené strany, a nebo do prostoru šoupnout nějaký masivní kořen. Pak by totiž ta světla ani nemusela být takhle nízko..ta ubikace je fakt velká a prostorná, dala by se opravdu parádně zařídit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru