Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Králíci s kokcidiózou pro hady

Zdravím, mám možnost sehnat několik desítek králíků, kteří uhynuli na kokcidiózu. Jaké je riziko přenosu na hady? Všichni králíci budou před zkrmem nějakou dobu zmrazení, budeme kupovat mrtvé.
Hledala jsem tu ve vláknech, ale jediné téma je asi 6 let staré a vychází z něj jen to, že by to asi přenosné být nemělo. Proto bych se radši ještě ujistila.
Předem díky za odpovědi :-)

Předmět Autor Datum
Nekrmila bych, jednak to jsou vychrtliny, když uhynou ,takže výživová hodnota je skoro nic a za druh…
kacaba1 06.10.2014 20:27
kacaba1
Díky, ale spíš mě zajímá reálná odpověď na otázku, jestli kmen kokcidií co parazituje králíky dokáže…
V.R. 06.10.2014 20:46
V.R.
Nebrala:-), chovám léta králíky, slepice, kachny, morčata, tak věřím, že bych provoz velkých hadů po…
kacaba1 06.10.2014 21:18
kacaba1
Pro představu...5 zvířat, každé měsíčně sežere tak 8 žrádla. To je na pěknou farmičku s produkcí jen…
V.R. 06.10.2014 21:39
V.R.
tak kolegyně má pravdu v tom, že králící exlí na kokcidiózu asi nebudou kalorická bomba. Ale přenosu…
Aurifer 06.10.2014 21:44
Aurifer
Eklovalo v čem konkrétně? Kvůli té výživové hodnotě?
V.R. 06.10.2014 21:51
V.R.
Spíš si myslím,že Auri myslela--jeden nikdy neví--....
strastav 07.10.2014 06:35
strastav
Osobne bych se misto nakazy kralici kokcidiozou obaval toho, estli ti kralici nebyli necim leceni...
boa.constrictor 07.10.2014 09:03
boa.constrictor
Léčení ani očkovaní nejsou, to mám potvrzené, ale nakonec z toho sešlo, jednak jste mě přesvědčili a…
V.R. 07.10.2014 19:39
V.R.
Já osobně kdysi taky zkrmila napadená morčata a králíky hroznám, když se mi do savčárny dostala kokc…
Aurifer 07.10.2014 21:05
Aurifer
Jen přidávám vlastní zkušenost...krmím také i uhynulými či nemocnými zvířaty ať už jsou to myši morč… poslední
Anubis 1 12.10.2014 11:22
Anubis 1
Dávám je hroznovi, zkrmuji ještě živé králíky, jen jednou jsem dal uhynulého, ale niky žádný problém…
JJLoky 09.10.2014 10:46
JJLoky
Kralici kokcidie (at uz kterykoli z tech nekolika druhu, ktere se u kraliku vyskytuji), jsou velmi u…
.JaBula. 11.10.2014 20:57
.JaBula.

Pro představu...5 zvířat, každé měsíčně sežere tak 8 žrádla. To je na pěknou farmičku s produkcí jen pro hadice :-) Jedeme ve velkém potkany, lidi z okolí už vědí a nosí nám, vysbírávám v okruhu cca 20km všechny hlodavce z inzerátů ,,do dobrých rukou" :-) Jsme ale v dost zabitém kraji, vepřáky ani drůbežárny dávat nechtějí, soukromí zemědělci taky ne. Uživit ty hady není problém, ale uživit je za rozumnou cenu už stojí čas a práci. Proto sháním co se dá...už jen to vědomí, že máme stále mláďata a jsou zhruba v polovině své konečné velikosti mě nutí jaksi dělat zásoby :-)
Ale ok, jsem přesvědčená, stejně to byla mláďata a ještě docela z daleka :-)

tak kolegyně má pravdu v tom, že králící exlí na kokcidiózu asi nebudou kalorická bomba. Ale přenosu na hady se bát nemusíš....jestli jim je zkrmíš nebo ne už je tvoje volba, hadům to asi bude fuk. Mě by se to dost eklovalo tím krmit, ale to je čistě můj subjektivní názor. Vím že to řada lidí dělá a bez problému.

Léčení ani očkovaní nejsou, to mám potvrzené, ale nakonec z toho sešlo, jednak jste mě přesvědčili a jednak byli fakt z daleka.
Jen v tom mám teď trochu hokej...Auri mi potvrdila, že hadi to chytit nemůžou, strastav tu píše, že jeden nikdy neví. Dokáže mi to někdo s konečnou platností nějak vysvětlit? Teď už mě to zajímá čistě ze zvědavosti :-)

Já osobně kdysi taky zkrmila napadená morčata a králíky hroznám, když se mi do savčárny dostala kokcidióza a tyhle běžnější zvířata mi nemělo cenu přeléčovat. Tak jsem je pro jistotu zlikvidovala, aby pak nepůsobili jako rezervoár. Hrozna si nestěžovala, ale dávala jsem jim ještě živé a to z vlastního chovu, takže jsem fakt věděla čim krmim. Jinak já prostě nekrmim zvířatama, která někomu exla a pak je kdoví kdy po tom co je našel tuhoš šoupl na mražák a skladoval tam taky nevím jak...prostě se mi to ekluje, krmit cizíma chcíplinama, to je celé. Kdyby to bylo pro kajmanky, krokouše, nějaké velké varany nebo podobné popelnice, tak asi budiž, ale hadům taková zvířata prostě nedávám. Ikdyž popelnicím krajtám je to asi taky jedno, vím o dost lidech co to dělají a problém s tim (teda ti jejich hadi) nemají. Takže tam to je fakt spíš na majiteli..

Jen přidávám vlastní zkušenost...krmím také i uhynulými či nemocnými zvířaty ať už jsou to myši morčata nebo králíci(dokonce i papoušky-naposledy jsem mu zapomněla sundat kovový kroužek-no snad projde)...mívají různá kožní onemocnění a co já vím co mají v sobě. Také je kolikrát zamrazím..a zatím hadi žádný problém neměli.Ale je fakt, že jsem věděla jak bylo o zvířata postaráno a po uhynutí byli okamžitě sežráni nebo zamraženi bez většího prodlení.

Kralici kokcidie (at uz kterykoli z tech nekolika druhu, ktere se u kraliku vyskytuji), jsou velmi uzce specificke a na hady tedy rozhodne prenosne nejsou. Navic - pritomnost nekterych druhu kokcidii nemusi u dospelych, jinak zdravych kraliku vyvolavat ani zadne klinicke priznaky. A tak jste mozna nekteri z Vas krmili nakazenymi zviraty (nejen kokcidiemi, ale treba i roupy rodu Passalurus), aniz byste o tom vedeli. U tech kraliku, kde se problemy s nekterymi druhy kokcidii projevi (casto odstavcata), tam jde spise o veci, ktere jiz byly zmineny (kvalita a predchozi skladovani kadaveru, pripadna lecba atp.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru