Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jsou teploty pro užovku dostatečné?

Dobrý den,
mám ročního samečka užovky červené v teráriu o rozměrech 60x40x60 cm. Terárium je vytápěno 15W žárovkou a topným kamenem. Vzhledem k tomu, že terárium je spíše vyšší, má v jednotlivých patrech teplotní rozdíly, a to 21°C na substrátu, 23 první patro (břidlicová deska) a 27°C na nejvyšším patře. Zároveň je celý den k dispozici topný kámen, na kterém je 35°C. Myslíte si, že jsou tyto teploty pro užovku dostatečné?

Předmět Autor Datum
zdravím, vaše terárium,je ne zrovna vhodně koncipované. Ten rozměr základny je celkem OK a i pro dos…
triangulum 19.10.2014 23:49
triangulum
jo a ten topný kámen dejte pryč,je tam k ničemu,užovka jej nepotřebuje
triangulum 19.10.2014 23:53
triangulum
Zdravím,tak já bych řekl že teploty jsou vcelku ok akorát bych to taky trochu předělal a to: vyndat…
Lisci 20.10.2014 05:57
Lisci
Odpovím najednou, proto nebudu příspěvek řadit jednotlivě. Předně moc díky za odpovědi. S velikostí…
shark.jd 20.10.2014 15:23
shark.jd
zdravím, je mě divné ,že Vám někdo navrhl pro užovku červenou terarium spíš na výšku.I když ta výška…
triangulum 20.10.2014 16:04
triangulum
Dobrý den, moc díky za cenné rady. 25-26°C má pouze v blízkosti květináče, jinak je spíše kolem 21-2…
shark.jd 20.10.2014 16:49
shark.jd
těch 25-26 nemusí být úpně všude,v opačné části než je světlo, může být klidně 22-24 např,had si sám…
triangulum 20.10.2014 16:56
triangulum
Topný kámen jsem do nového tera 100x50x50 už nedávala ani v malém ho užovka nevyužívala. Mám příprav… poslední
DT 09.11.2018 12:59
DT

zdravím,
vaše terárium,je ne zrovna vhodně koncipované. Ten rozměr základny je celkem OK a i pro dospělého hada typu užovky by se dal považovat za minimum,které by mohlo stačit. Problém,je ta výška 60 cm je moc. 15W žárovka by měla stačit,ale budete ji muset nejspíš dát níže,tak 20-25 cm nad substrát,aby v místě pod žárovkou bylo cca30 a vedle pak 25-26. Máte ji asi moc vysoko a ohříváte vršek . I tak bych se později popřemýšlel po lepším terku tak 80x40x40,to je asi takové optimum pro užovku

Zdravím,tak já bych řekl že teploty jsou vcelku ok akorát bych to taky trochu předělal a to: vyndat topný kámen a žárovku dát níže,těch 20-30cm nas substrát. Výška si myslím že je taky ok,já mám doma 2,1 mám tera taky výšku těch 60cm a oni jsou prostě všude,ale určitě do budoucna s větší plochou. Petr

Odpovím najednou, proto nebudu příspěvek řadit jednotlivě. Předně moc díky za odpovědi. S velikostí terária nyní nic neudělám, bylo děláno přesně pro tohoto hada (bylo děláno chovatelem, který věděl, pro jakého hada bude určeno). Do budoucna ale díky za radu.

Největším problémem pro mě je fakt, že se na internetu člověk dočte spoustu různých a občas i úplně opačných informací a jako lajk se v tom vůbec nevyzná. Dneska v noci jsem nechal zapnutý kámen a užovka na něm byla zalezlá celou noc. Z toho usuzuji, že minimálně v noci jí je asi chladněji, a proto se přesunula sem. Kámen má pouze 6W, takže nijak extra netopí, spíše příjemně hřeje. Teplota okolí v pokoji padá až na cca 18°C a ani přes den není v tomto pokoji o moc tepleji (soudím tak 22°C max). Je to roční sameček, tak mám podezření, že mu předchozí majitel "topil" víc a nyní je mu zima.

Koupil jsem v Tescu levnou 28W žárovku, tak ji zkusím vyměnit a změřit teploty. Volal jsem chovateli, od kterého užovku mám, a doporučil mi dát 25W žárovku a sundat květináč, který je nyní okolo žárovky. Prý hrozí popálení užovky, pokud si v noci na žárovku vleze a ráno ji hodiny automaticky rozsvítí. I na květináč jsou ale na internetu velmi rozdílné názory.

Teploty rozhodně nepadají přes den pod nějaké neúnosné meze (více než 22°C má vždy), ale pod slabší žárovkou asi nemá těch 30°C. Zkusím tedy tu silnější. Poslední otázka tedy zní - dá se nějak z chování užovky zjistit, zda jí není chladno? Ještě doplním, že jsme ji hned v den příjezdu dali dvě holátka a slupla je dobře. Necháváme jí teď úplný klid na trávení. Moc díky všem za reakce

zdravím,
je mě divné ,že Vám někdo navrhl pro užovku červenou terarium spíš na výšku.I když ta výška problém není,důležitá je ta základna,tam by to chtělo přidat.Ale v pohodě.
Co se týče topného kamene: Ano ,pokud si má užovka vybrat v noci mezi o něco tepleším místem a teplotou kolem 18 st Na ten kámen nejspíš vleze .Rada na na vyndání topného kamene z terka,byla myšlena tak,že noční teploty lehce pod 20,nejsou pro užovku nic problematického a nutně ten topný kámen nepotřebuje. Pokud se ji tam líbí,klidně jí ho ponechte,záleží na vás.
watáž žárovek otestujte: Já mám v teráriu pro korálovku,které je podobné tomu vašemu (64x40x40)20W halogenku,které odpovídá 25w klasické žárovce, teploty mám 26,pod zdrojem 30.
Můj názor na květináč jako stínítko,je takový,že to je taková nouzovka a má to svůj základ v minulosti,kdy tady nebyla nabídka tera pomůcek a výbavy jako dnes.
Hlavní nevýhodou je,že květináč nemá odvětrávací otvory jako má každé stínítko. Může docházet k přehřívání patice a poté porušení izolace vodičů(vlastní zkušenost)Samozřejmě záleží na použité watáži žárovky, u 15w-25w by toto asi nastat nemělo. Mě se to stalo při použití 40w žárovky. Nyní použivám sice keramické stínítko,ale s otvory pro větrání jako např toto
http://euzelva.cz/stinitko-na-osvetleni-keramicke- velke

žárovku ponechte klidně bez stínítka,pokud Vám nevadí světlo z toho Můžete použít i bodovou žárovku,která tak neoslňuje,jen je třeba počítat s tím,že ta bodovka vyzáří více tepla přímo pod sebe
Jak poznat ,že je užovce zima? Pokud bude neustále pod zdrojem světla a i v době kdy třeba netráví,lze z toho vydedukovat,že jí okolní teploty nestačí.
Z mých zkušeností ,pokud dokážete v teráriu udržet teplotu mimo místa pod žárovkou mezi cca 25-26,myslím,že se ani užovka pod světlem vyhřívat nebude.Ale každému hadovi vyhovuje malinko něco jiného. Moje užovka červená to nikdy nedělala,korálovky také ne. V noci je to jiné,tam pak už klesají ty teploty jak píšete na 18 st,proto si vleze na ten kámen,ale ani ta teplota 18 st není pro užovku něco,co by ji mělo ublížit na zdraví.Myslím si,že takový teplotní výkyv prospívá i její kondici

těch 25-26 nemusí být úpně všude,v opačné části než je světlo, může být klidně 22-24 např,had si sám vybere kde chce být. Jen bych ještě v terku udělal více úkrytů,jeden třeba blizko světla,druhý o kus vedle atd,ať má hádek možnost volby teploty a zároveň pocit bezpečí.
Hodně zdaru

Topný kámen jsem do nového tera 100x50x50 už nedávala ani v malém ho užovka nevyužívala. Mám přípravu na dvě žárovky, používám jen jednu v teplé části a to 50W ve výšce 40 cm. V tera mám v teplé části kolem 30-35 dle teploty v pokoji a v té chladné části kolem 22-25. Je fakt, že naše druhá nová užovka leze po zhasnutí do květináče sloužícího jako stínítko a už se nám stalo, že jednou jsme ji ráno po rozsvícení nemohli najít a ona byla u žárovky. Zvažuji jiná stínítka, někdo doporučuje mřížku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru