Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení chovu, šváb turkistánský

Zdravím,
chtěl bych si založit chov švábu turkistánských a potřeboval bych poradit jestli je nutná nějaka podestýlka, nebo stačí jen plastový box s platem od vajíček? Popřípadě jaký je vhodný krmivo? Miska s vodou je asi taky samozřejmostí? Na netu se mě nepodařilo najít žádné info ohledně chvu tohoto druhu, tak se obracím sem s nadějí že někdo z Vás poradí.
Díky za každou radu a pomoc

Předmět Autor Datum
Zdravím, ak myslíš tartary, tak chov je rovnaký ako u dubií, len s tým rozdielom, že sa nezahrabávaj…
miro293 07.11.2014 14:01
miro293
Opravdu nic ?!? A co google ? Rychlý výtažek Suchou složku krmení obstarává kukuřičný šrot, ovesné…
Divočák 07.11.2014 15:31
Divočák
tartary jsou snad jedni z nejjednodušších švábů, co se týče chovu... já je chovám v Samlách, proložk…
Aurifer 07.11.2014 18:12
Aurifer
Prosím pěkně dokáží malincí tartaři lézt po plastu? Včera jsem si všimla že se mi konečně v bedně po…
Melanie 28.06.2016 08:23
Melanie
Oni to umí i větší, když na to přijde ;-) Zvlášť, pokud je ten plast trochu špinavý. Já si taky mysl…
V.R. 28.06.2016 10:41
V.R.
Ok vazelínu mám doma díky za tip ;-) poslední
Melanie 28.06.2016 11:39
Melanie

Zdravím, ak myslíš tartary, tak chov je rovnaký ako u dubií, len s tým rozdielom, že sa nezahrabávajú a stačí im nižšia teplota. Podstielku môžeš mať, do veľkosti 2cm je nepodstatná, pri adultoch je už vhodná. Im robí problém hlavne čistenie, staršie adulty neznášajú zmenu a potom bez starej podstielky radi kapú.

Opravdu nic ?!? A co google ?

Rychlý výtažek

Suchou složku krmení obstarává kukuřičný šrot, ovesné vločky, strouhanka,granule, atd...
Jako vlhké krmivo ze kterého švábi získávají vodu podávám jablka, broskve,atd...

Zařízení chovné nádoby stačí zařídit pro chov krmných švábů jednoduše, účelně. Nádobu stačí vyskládat proložkami od vajec. Tím získáme pro švábi mnohem více místa k pohybu. Nádoba musí být dobře větraná. To zajistíme vyříznutím otvoru (cca. 30% plochy) do víka nádoby, a vlepením mušího kovového pletiva. Moje chovné nádoby jsou plastové boxy 60x40x30cm, do víka vlepené pletivo 30x30cm. Pro ukládání potravy používám čtvercovou plastovou misku pod květináč 15x15cm.

tartary jsou snad jedni z nejjednodušších švábů, co se týče chovu... já je chovám v Samlách, proložky od vajec asi do 3/4 bedny, aby tam byl okraj a nevyskakovaly ven. Ale nelezou po hladkém a nelétají, takže pokud bedna neni uplně plná, tak ani nemusí být víko a pak to líp větrá. Já osobně krmim psíma granulema, piškotama nebo suchými rohlíky a plátky jablek, hrušek, občas třeba okurka atd. Suché dávám na vodorovně položených proložkách, ovoce prostě poházim po bedně v množství tak, aby ho sežrali než se stihne zkazit. Vodu nedávám vůbec, stačí tekutiny z toho ovoce/zeleniny. Substrát na dně u nich nemam, ale tak 1-2x týdně ze dna vyberu bordel, ootéky a pochytám a zkrmim přestárlé šváby (jsou hodně tmaví a mají už olámané nožičky, takže pomaleji lezou a různě pajdají :-)). Ootéky inkubuju v krabici zvlášť s trochou vermikulitu a občas je trochu navlhčim, aby nepřesychaly. Líhnu si tak různé velikosti nymf, protože je používám místo mikráčů cvrčků, proti kterým jsou podstatně méně choulostivé a řada zvířat je i rači než cvrčky. Akorát z každé krabice nymf vždycky trochu nymf odsypu do chovné nádoby k dospělým, aby se chov obnovoval. Tartary se samozřejmě dají chovat i v směsném chovu, kdy se na dno dá trochu substrátu a plata a substrát se občas zvlhčí, aby nevysychaly ootéky a pak se nymfy líhnou normálně v chovné nádobě, ale tenhle způsob chovu mi nevyhovuje.

Jinak bedny mam nahoře na terárkách, přez den teplota kolem 28-30°C, v noci asi 22°C.

Prosím pěkně dokáží malincí tartaři lézt po plastu? Včera jsem si všimla že se mi konečně v bedně pohybují malinkatí švábi...ale nevím jestli tito malincí náhodou nemohou vylézt nahoru vzhledem k tomu že jsou lehouncí.Větší to neumí to vím.Mám nahoře na víku pletivo s trochu větším okem a mám celkem strach aby mi nezdrhli.Děkuju moc ;-)

Oni to umí i větší, když na to přijde ;-) Zvlášť, pokud je ten plast trochu špinavý. Já si taky myslela, jak to neumí a doteď je u zvířat v místnosti potkávám a to už je víc jak rok nechováme. Doporučuju koupit obyč vazelínu v lékárně a natřít horní okraje bedny, stačí tak 3 5 cm široký pruh. Jistota je jistota :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru