Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní želva nežere

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Po předchozích majitelích jsem získala Želvu žlutolící, o kterou se nestarali. Mám ji doma už 1,5 roku. Jmenuje se Rocky, ale myslím, že je to samička (dle obrázků), nejsem však chovatel ani odborník, tak to nepoznám. V posledních třech týdnech mi Rockouš špatně žere a hlavně se nevyprazdňuje. Žral před 3 dny pár červů a kousek kapra. Nevyprázdnil se však už týden. To mi dělá největší starost. Je fakt, že jsem mu nedávno koupila nové želvárko, ale myslím, že se mu tam líbí a první dny žral normálně.
Další podmínky bydlení. Akvárko o rozměrech 80x40x30cm. Teplota zajištěna ohříváním na 27-28°C, teď jsem mu ji zvýšila o stupínek. Vodu má čistou a filtrovanou, ohřevná žárovka 40 W, do teď jsem používala s UVA zářením. Tak to chci prostřídat, na souši moc nikdy nebyl, tak jsem ho chtěla nalákat na větší teplo, ale raději bývá ve vodě. Ve vodě má nějaké kamínky na hraní a křídu na vápník, teď už ho nejí, dřív se jím však cpal. Rockouš může mít tak 3 možná 4 roky. Váží teď 600g o rozměrech karapaxu 17x15 cm. Za tu dobu, co je u mě krásně prospívá a jeho velikost se zvýšila asi víc než o 2/3. Živím ho červi, treskou, kaprem, měl i kuřecí. Kapra miluje. Pár měsíců mi už i trochu jí nějaké ovoce a zeleninu a především pampeliškové listy. V želvárku si poplavává a odpočívá, ale apatický se mi nezdá. Většinou každý den ho dávám projít do jeho výběhu v bytě, aby oschnul.
Ovšem nevím, zda se mu a hlavičce neudělala plíseň, má ji však jen na části hlavy, kterou vystrkuje ven. Nevím, zda je možné, aby to byl vodní kámen. Nerozšiřuje se mu to a v podstatě se to nijak nemění. Prosím i o tuto radu. Zda je to plíseň a mám ji řešit slanou vodou či přidáním nějakého přípravku. Jinak krunýř má tvrdý a čistý bez poranění. Stejně tak i kůže vypadá v pořádku. Minulý rok touto dobou také moc nežral, to se loupal z kůže. I tenkrát žral určitou dobu až moc a pak nežral zase nějaký čas po dobu loupání kůže. Lehounce se mu teď kůže také loupe, ale v malé míře a špatně žere už delší dobu, ale hlavně se nevyprazdňuje, za dobu 3 týdnů asi 4x a to jinak tráví dobře.
Píšu hlavně z tohoto důvodu. Abych nepoškodila velkým kamenem želvárko, vložila jsem pod něj kousek podložky pod akvária a zastřihla, jenže on se k tomu dostal a trochu to rozkousal. Zbytky sice plavaly ve vodě, ale nevím, zda to nemohl pozřít a odtud pramení jeho potíže. Je možné, aby želva snědla něco, co k jídlu není? On je vybíravý, červ mu zrovna nevoní, tak ho nesní, z kapra či z něčeho jiného vyplivne zpět to, co nechce. Budu vděčná za radu ohledně toho, zda je možné, že sežral něco, co neměl, ohledně té plísně a také zda je to samička či sameček. Plíseň budu umět vyřešit, ale co s tím vyprazdňováním a potravou? Děkuji za vaše reakce. Odkaz na fota Rockous

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru