Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán útočí na psa

Dobrý den,

potřebovala bych od Vás poradit. Mám 4-letého leguána.
Už dva roky bývám s Legošem u přítele, který má 7-letého dobrmana. Ze začátku Legoš měl z něho strach a došlo i k šoku. Ale časem se vše změnilo. Legoš denně lozí po pokojích a hlavně se rád sluní v okně. Zvykl si tedy na ustavičné hlídání dobrmanem, i když samotné je nikdy nenecháváme a hlídáme je. Ale před pár dny začal po dobrmanovi útočit.

Vypadá to asi takto: i když je legoš otočený zády a leží na větvi v teráriu ve výšce 1,5 m a najednou psa spatří u terária. V momentě se napruží, nafoukne lalok a vystartuje. A to klidně pak vysí za zadní nohy z větve. Včera i skočil z větve a už se připravoval ho švihnout.(Většinou totiž terárium nemáme zavřené, aby si kdykoli mohl vylézt do okna anebo se prošel). Nikdy to nedělal. Švihal max. do 1 roku. Pak se z něj stal klidný mazlíček.

Hodně i na něj kýve hlavou. První jsme mysleli, že ho zdraví, ale po těchto reakcí už to vypadá, jak kdyby ho vyzýval na souboj :-D Ale, když se k němu přiblížím já a oslovím ho i pohladím je sice trochu napružený, ale je v klidu a nic mi neudělá.

Pročítala jsem už různé poradny a brožurky, ale nikde žádné konkrétní vyjádření na můj problém. Všude píšou, že tyto agresivní reakce se dějí, když má období páření. Nevím, jestli jsem si už na dotaz neodpověděla, ale chci si být jistá i z vašich zkušeností, že je to jen období a že to ustane. Protože mám strach, že by to mohlo špatně skončit. Pes si to nenechá dlouho líbit a při menší naší nepozornosti ho rafne.

I z důvodu našeho bezpečí se ptám, aby nezačal na nás být agresivní a abych neměla obavy po příchodu miminka, jaké bude mít reakce na něj. I když je to takový mazel a klidně za námi lozí do postele. Převážně, když něco jíme. Dokáže usnout nám za hlavou. Papá nám z rukou, lozí po nás. Prostě nikdy jsme takové agresivní chování u něho neviděli.

Omlouvám se, za rozepsání, ale ve dvou větách mi to nešlo napsat. Aby, jste měli představu, jaký náš leguán je.
Děkuji tedy za váš čas k přečtení a napsání vašich zkušeností. Jen doufám, že je to prkotina a nemáme se čeho obávat :)
pěkný den všem přeji
Jana

Předmět Autor Datum
Vida, další polidštěný leguán. Obávám se že když budeš trvat na tvých podmínkách chovu, tak žádná ra…
naden 21.11.2014 14:20
naden
Jediná rada, velké terárko-zavřené dveře.
Kája z Brna 21.11.2014 14:52
Kája z Brna
mohu se zeptat na lepší vyjasnění dané odpovědi? Já totiž na žádných svých podmínkách chovu nelpím.…
JančaK. 21.11.2014 14:54
JančaK.
Z velké části jste si odpověděla sama. Leguán není mazlíček. Pojem socializace u něj nedává žádný sm…
VilemC 21.11.2014 16:30
VilemC
děkuji za odpověď :) Ano je mě jasné, že když to nepomine. Bude v teráriu zavřený. Jen mi nedává sm…
JančaK. 21.11.2014 17:08
JančaK.
Vilém nemá tak uplně pravdu. Leguáni jsou jedni z nemnoha sociálně žijících druhů ještěrů s poměrně… poslední
Aurifer 21.11.2014 22:01
Aurifer

mohu se zeptat na lepší vyjasnění dané odpovědi?
Já totiž na žádných svých podmínkách chovu nelpím. Samo to tak přišlo, pořídila jsem si Legoše, když jsem bývala u rodičů. Zvykl si na mě a nedělalo mu problém vylézt z terária. Tak jsem mu časem vytvořila i odpočinkové místa z větví mimo terárium ve stejném pokoji kde měl terárium.
Z mého pohledu je to dobře, skvěle se socializoval a nebojí se. Až teda na posledních pár dnů kdy je agresivní vůči psovi, jak píši výše. To chápu že leguán sám o sobě není pes a žádné psí kousky ani po něm nevyžaduji.
Ale on sám má rád tu možnost kdy se může projít a zkoumat. Popřípadě koukat co se děje za oknem, když svítí sluníčko.
Tak přece mi to nemůžete mít za zlé?

Z velké části jste si odpověděla sama. Leguán není mazlíček. Pojem socializace u něj nedává žádný smysl, neoblíbí si vás, maximálně se naučí, že pro něj nepředstavujete nebezpečí, případně si vás spojí s jídlem a bude vás tolerovat. Díky tomu se naučí vylézat z terária, to ale neznamená že se necítí ohrožený a že se nebude chovat obezřetně. Pes je pro něj predátor a nehraje roli zda se na něj jenom kouká, vrčí na něj nebo zda ho ignoruje. Je to konstantní nebezpečí, které se někde kolem pohybuje. Je relativně jedno jestli se aktuálně leguán takto chová protože se bojí, nebo proto, že se předvádí, nikdo vám neslíbí, že přestane, protože prostě přestat nemusí. V zájmu bezpečí je proto jediná možná rada ta, kterou tu už napsali ostatní a to udělat dostatečně velké terárko, zavírat dveře a legouše pouštět maximálně v době kdy bude pes pryč.

děkuji za odpověď :)

Ano je mě jasné, že když to nepomine. Bude v teráriu zavřený. Jen mi nedává smysl, že po dvou letech klidného soužití se psem, se projevuje až teď agresivita vůči němu. Neříkám, že byli kamarádi, ale legoš si ho nevšímal, párkrát na něj vylezl a to bylo vše. Říkám si, že pohlavně vyzrál a začíná být dominantní samec a chce si hlídat své teritorium...to jsou jen mé domněnky. Nemám ještě také zkušenosti s chovem, ale po přečtení článků o chování leguánů mi to tak přišlo.

Uvidíme, co přinesou další dny..

Vilém nemá tak uplně pravdu. Leguáni jsou jedni z nemnoha sociálně žijících druhů ještěrů s poměrně složitým sociálním chováním. Kteří dokáží člověka považovat za sociálního partnera a oblíbit si ho, to pak záleží na konkrétním zvířeti. Někteří jsou krotcí a dají se označit za mazlíky rodiny, jiní jsou mazlíci vůči určitým lidem, jiné nenávidí a další zůstanou celý život draci s ďábelskou povahou.

Co se týče psa, tak tam máš pravdu - leguán se ho nebojí, ví že mu pes nesmí ublížit (nebo tomu aspoň věří) a tak ho teď po dosažení dospělosti bere jako konkurenta v teritoriu a snaží se ho odtamtud vyhnat, to je dost normální. Jediný způsob, jak zabránit tragédii je prostě leguána zavřít do přimeřeně velkého terária, nebo psa nepouštět do pokoje s leguánem. A co se týče příchodu miminka - tak tam bez debat, ten leguán s ním nesmí vůbec přijít do styku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru