Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chamík má zavřené oči

Dobrý den, nedávno jsme dostali od známých chamíka (samička 3 měsíce), ale od počátku má přivřené oči a nevidí. Po terárku (50x50x100) leze tím způsobem, že šplhá do "prázdna". Vyhřívání a vše má stejné jako používáme u staršího samce (UVB + bílé denní svícení), teplota v terárku je přímo pod zářivkou 35°C, ve střední části 28°C a u dna 25°C, rosíme zlehka ráno a večer, v terárku má větve na lezení + živého benjamína. Větrání v terárku je vrchní (zasíťovaný strop terárka) a boční cca 5cm široký síťovaný pás po celé délce terárka.

Minnie leze je aktivní, ale nepřijímá nám potravu. Byli jsme s ní u veterináře na konci minulého týdne, bylo nám řečeno, že by měla stačit mast na oči a vitamíny s vápníkem v kapkách, které jí dáváme injekční stříkačkou, zítra jdeme na "kontrolu", ale oči se nelepší a nejhorší je, že potravu stále nepřijímá (téměř týden). Dehydratovaná naštěstí není, jakmile se terárko zarosí, okamžitě olizuje stěny. Prosím, nemohl by nám někdo poradit, čím by to mohlo být způsobeno, případě, jak do ní dostat alespoň nějakou potravu? Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
težko říct pokud to ma od pocatku , muze to byt vrozena geneticka vada (nejaky druh slepoty) nevis j…
Janekkk 08.12.2014 14:13
Janekkk
Dřív koukala normálně a žrala též, úplně na počátku jí původní majitelé měnili substrát, protože jim…
zozinka 08.12.2014 14:43
zozinka
Áááá, tak nevim, jestli mám blbě formát, nebo v čem je háček, ale mě ty fotky nejdou vložit ... tak…
zozinka 08.12.2014 15:09
zozinka
Zozinko takze ona videla uz ,v tom pripade sem to pochopil spatne , urcite to bude nejaka infekce ne…
Janekkk 08.12.2014 15:22
Janekkk
Mechanický by to podle veterináře být právě nemělo ... Jinak máme Repti - glo 50W a doba osvitu, svě…
zozinka 08.12.2014 15:44
zozinka
hlavne to reptiglo urcite nema 50w ... a takhle jak je tak vlastne vubec neni.. terarko je cely spat…
mildejINDE 08.12.2014 23:06
mildejINDE
Právě malo informaci , stym uvb souhlasim , a ohledne vetvi uz sem psal
janekkk 09.12.2014 06:18
janekkk
Vyvětvené výš momentálně není z jednoho hlavního důvodu ... jak nevidí, má tendenci padat! A pravda…
zozinka 09.12.2014 19:36
zozinka
A určitě je ten Reptiland UV lampa..?? poslední
Madra 09.12.2014 23:24
Madra

težko říct pokud to ma od pocatku , muze to byt vrozena geneticka vada (nejaky druh slepoty) nevis jestli videl normalne (nez si ho dostala)? , u tohoto se tezko radi urcite bude lepsi kdyz sem ktomu prdnes fota tera , a hlavne te malé , a jak prijimal potravu nez si ho dostala ? to vis ?

Dřív koukala normálně a žrala též, úplně na počátku jí původní majitelé měnili substrát, protože jim bylo při prvních problémech řečeno, že je to příliš prašným substrátem, my máme po zkušenostem s větším ne lignocel, ale drť a nemáme s ním žádný problém, ale právě u malý nepomohla ani medikace od veterináře, tak právě jestli někdo nemá zkušenosti ... Jinak fotky terárka i malý hned přiložím, nějak mi to tu blbne...

Terárko jsme podle veterináře upravili, aby větve nevedly příliš vysoko, protože nás varoval, že kvůli zhoršené orientaci by hrozily pády ...

Zozinko takze ona videla uz ,v tom pripade sem to pochopil spatne , urcite to bude nejaka infekce nebo mechanicke poskozeni (chamik nejak skrabl ) , pokud chameleon nevidi tak nezere , veterinar nerekl ti jestli je to ta infekce nebo něco podobnyho ? Jinak co mate za uvb a jak ho mate dlouho jen se pro jistotu zeptam ? jinak mu tam pridej větviček at ma kde splhati ikdyz je tam ten bajnamin at se muze dostat uplnee nahoru , ještě mi napis co používáš za vitaniny ? a otevira ty oci ? snazise je otevírat aspoň ? jinak me ty ocicka pripadaji otekle

Mechanický by to podle veterináře být právě nemělo ... Jinak máme Repti - glo 50W a doba osvitu, světlo má na časovač a teď když léčíme ty oči nám bylo řečeno, že dobu osvitu prodloužit, takže to má nastavené od 7:00 do 19:00. Teď má nějaký namíchaný vitamíny od veterináře, jinak tomu používáme sypký calcium ExoTerru, tím obalujeme cvrčky denně a 2x týdně sypký vitamíny. Pro malou přidáváme ty kapky do vody, aby je měla v týhle podobě ...

Co se týče očí, opuchlé je má :-( A hýbat s nima hýbá, snaží se reagovat, ale neotevře je ...

hlavne to reptiglo urcite nema 50w ... a takhle jak je tak vlastne vubec neni.. terarko je cely spatne.. proc neni vyvetvene az nahoru? vetrani dole nejake je?.
oci bych promanul optalmoseptonexem.. a urcite bych se pred podavanim nejakych vitaminu od veta zacal pidit po tom co to za vitaminy je a zda li je nutne je pouzivat..

Vyvětvené výš momentálně není z jednoho hlavního důvodu ... jak nevidí, má tendenci padat! A pravda moje chyba, v tomhle terárku není reptiglo, ale 50W reptiland ... Každopádně teploměry máme rozmístěný v rovině nejvyšších větví, které tam momentálně jsou, ve střední části a u podkladu (viz teplotní schodky, které jsem psala výš). Zároveň jsem už nahoře psala, že větrání je svrchní a boční (resp. zboku u spodu terárka).

Jinak dneska nám oči začala pootevírat a z pinzety začala přijímat i cvrčky, teda zatím jsme jí zkusili podávat jenom mikro, ale aspoň začala žrát takhle. Odpoledne jsme byli na kontrole u veterináře a snad už jí bude jenom lépe :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru