Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone pardalis - noční pokles u mláďat

Dobrý den, poslední dobou se mi noční teplota u mláďat dostává pod 20 stupnů( na cca. 18,5). U dospělích jedinců je to v pohodě, ale rád bych se zeptal, jestli tento pokles u mláďat není už hraniční. Jakou noční teplotu u mladých želv pardálích držíte Vy?
Denní teplotu držím stabilně v rozmezí 33 - 25, tam problém není.
Díky za informaci

Předmět Autor Datum
18.5 je hodne malo pro babies. Pokud chces, aby dobre a rychle rostly musi mit v jedne casti teraria…
Rusty 27.01.2015 01:10
Rusty
Těch 18,5 byly noční teploty. Ty tvoje teploty 95-100F ( cca 37C) jsou určitě denní, nebo ne? Moje m…
jurmi 27.01.2015 09:33
jurmi
Ne tuhle teplotu udrzujes v nonstop, ale jen v kryte casti(domku) kde se schovavaji. To se udrzuje d…
Rusty 27.01.2015 21:44
Rusty
pane Rusty dotázeček...proč u stepních želv udržovat do 1 roku vysoké teploty i v noci? V přírodě je…
Aurifer 29.01.2015 21:35
Aurifer
Pane Rusty co tady píšete tak je uplná blbost. Jak by zvíře mohlo přežít takové neustálé velké teplo…
tortoise 28.01.2015 09:19
tortoise
OK.
Rusty 28.01.2015 19:08
Rusty
Jeste jednou kdyz mate zelvy na stole tak udrzujete 95-100F v miste kde se zelvy vyhrivaji. To je na…
Rusty 29.01.2015 01:26
Rusty
Jseš si jistej,že v přírodě mají taky konstantní teplotu bez jakkýkoliv výkyvů??Možná to krátkodobě…
strastav 29.01.2015 06:36
strastav
Já sem si už knížky a články přečetl a mám i kamarády co poradili. Myslíš že v noci v přírodě nepadá…
tortoise 29.01.2015 10:00
tortoise
Ale to o těch nočních teplotách už jsem psal....:-):-)Rusty mi trošku připomíná jednu rádoby chovate…
strastav 29.01.2015 10:38
strastav
Tak uvidíme čím se pochlubí a co zas vymyslí. :-)
tortoise 29.01.2015 10:49
tortoise
Zdravím, můj dotaz směřoval hlavně na chovatele a jejich konkrétní teploty pro mláďata. Různých návo…
jurmi 29.01.2015 15:02
jurmi
Mám pardálky, stejně jako psammobáty, chersiny, sulcaty, furculachelysky a homopuse od dubna venku,…
psamm. 29.01.2015 16:35
psamm.
v simulaci letního počasí tj. pro tento druh nejvhodnější doba přes zimu v domácí ubikaci, je vhodné… poslední
Baldy 05.02.2015 07:49
Baldy

Ne tuhle teplotu udrzujes v nonstop, ale jen v kryte casti(domku) kde se schovavaji. To se udrzuje do 1rok. Taky se do jednoho roku davaji do misky s vodou kazde rano na 10-15 min. kde se napiji a zaroven vyprazdni. Pak se vetsinou hned chteji zrat. Po roku staci davat do vody 1 krat tydne pozdeji 1-2 mesicne. Good luck.

pane Rusty dotázeček...proč u stepních želv udržovat do 1 roku vysoké teploty i v noci? V přírodě jejich mláďata obývají stejné biotopy jako dospělá zvířata, včetně ročních změn vlhkosti a poklesů teplot. Takže jim simulovat nějaké jiné podmínky je hloupost...ano, u suchozemských pralesních želv, kde se mláďata líhnou dejme tomu do monzunu- období s vysokou vlhkostí má význam a je vhodné je prvních pár měsíců držet dost na vlhko, ale u stepních to význam fakt nemá. Tam je akorát u mláďat lepší držet je při lokálně o něco nižších teplotách, protože se snáz přehřejí a vysuší, než větší želvy. Ale to je celé.

A co se týče toho koupání- proč? Co je to pořád za módu, koupat zdravá terarijní zvířata? Když ta želva má úkryt s vlhkým substrátem, kde se může celá zahrabat a přiměřenou misku s vodou, kam si může celá vlézt a zase snadno vylézt, tak se obslouží sama, když uzná za vhodné a netřeba ji stresovat nějakým mácháním, když zrovna chce chovatel. Argument, že se zvířata při koupání vyprázdní v reálu znamená to, že se podělají ze stresu, když je k tomu majitel donutí. Ale ona se umí vyprázdnit i v době, kdy chtějí sama a je to pro ně mnohem přirozenější.

Pane Rusty co tady píšete tak je uplná blbost. Jak by zvíře mohlo přežít takové neustálé velké teploty. A Jurmi vše máš v pořádku. Mě to padá i na 15 celsia. Pardálky dávám od května do cca října ven. A bez problému přežili i teploty cca 5 celsia. Želvy rostou a mají pěkný krunýř.

Jeste jednou kdyz mate zelvy na stole tak udrzujete 95-100F v miste kde se zelvy vyhrivaji. To je na jedne strane stolu vetsinou v krytem domku kde se schovavaji a vyhrivaji( Babies). V ostatnich castech jsou samozrejme ukryty pro ne taky a teplota muze byt pokojova. Tak ze si mohou vybrat teplotu kde chteji byt, ale vam garantuji, ze budou tam kde je nejteplej. Teplota by mnela byt mezi 75-85F v jinych mistech stolu. Kazdy den postrikovat vodu, nejvice v miste vyhrivani. Mr.Tortoise doporucuji Vam precist Leopard Tortoise Care Sheet nebo neco podobneho kde se muzete dovedet mnoho dulezitych postrehu o chovu techto nadhernych zelv a hlavne zakladnich vecech jako temperatura pro zelvy. Jurmi rozhodne bych ti nedoporucoval drzet zelvy pod 70F na delsi cas tak jako Mr.Tortoise drzi jeho zvirata na 15 az 5 C. Zelvy pri tak nizke teplote nemohou travit a budou mit respiratory problems (pneumonia) coz muze vest az k uhynu zvirat obzvlaste jestli jsou pri nizke teplote i ve vlhku. Jeste jednou good luck.

Jseš si jistej,že v přírodě mají taky konstantní teplotu bez jakkýkoliv výkyvů??Možná to krátkodobě povede k rychlejšímu růstu,ale na zdraví želv se to jistě projeví....Myslím,že by sis toho měl nastudovat více,než začneš dávat rady....

Ale to o těch nočních teplotách už jsem psal....:-):-)Rusty mi trošku připomíná jednu rádoby chovatelku z jihlavské burzy,která svítí 24 hodin u vousatek,protože žerou i v noci,rychle rostou a může je chvilku po narození prodávat....Co na tom,že na pár měsících padají....

Zdravím, můj dotaz směřoval hlavně na chovatele a jejich konkrétní teploty pro mláďata. Různých návodů je nespočet s dosti rozdilnými údaji. Rusty, jestli si z USA, tam se často uvádí noční teplota až na úrovni 26C. Oproti tomu u nás, ale i na Tortoisetrust se uvádí mláďata chovat obdobně jako dospělé kusy, tedy noční pokles ne pod cca. 18C. Myslím si, že nějaký pokles je jenom k dobru,takže otázka je jestli pro mláďata do roku není těch 18C už moc? Jak jste na to ostatní chovatelé?

Mám pardálky, stejně jako psammobáty, chersiny, sulcaty, furculachelysky a homopuse od dubna venku, popř. v jednoduchém nevyhřívaném skleníku...Teploty jsou od 0 do 50 st.celsia, občas to spadne i na jeden stupeň pod nulou... Jediné želvy, které hlídám,aby měly trochu vyšší teplotu jsou sulcaty...To ostatní bez problémů funguje a občas se i množí...:-) Stačí kouknout na oblast výskytu a sledovat teploty...Ty pardálky, pokud se jedná o babcocki budou chtít v noci možná vyšší teploty - tak kolem 8-10 st, ale jihoafrická a etiopská zvířata jsou při nočních teplotách kolem nuly absolutně v pohodě...

v simulaci letního počasí tj. pro tento druh nejvhodnější doba přes zimu v domácí ubikaci, je vhodné udržovat noční teploty vyšší 22-25°C jedním z důvodů může být i zmiňované trávení protože v tomto období nezřízeně žerou.
chladné noci si užijí v naší zemi dost v létě venku
naše léto jim nemůže nahradit léto v jejich domovině tudíž je ideální simulovat léto v zimě ve vytápěných ubikacích
v tomto letním období využívám i podlahové vytápění nastavené na 23°C
v africe kde žijí jim noční teplota půdy v letním období nijak zvlášť neklesá tak že je potřeba k tomuto přihlédnout
přikládám příklad nomentální teploty v jejich domovině dnes 5.2.2015
pocasi-v-tanzanii
pocasi-v-botswane

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru