Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Materiál pro insektárium

Ahoj teraristé a teraristky,

jestli dovolíte, nejdřív vás zasvětím do svého problému: nějakou dobu již chovám různé menší druhy strašilek a využívám rack systému a díky tomu mi bohatě stačily různě upravené samla boxy z IKEA. Ráda bych si však pořídila i větší druhy strašilek, což znamená že potřebuji alespoň 60cm na výsku - takto vysoký box se mi již nepodařilo sehnat, tudíž nastala otázka z čeho jiného si insektárium udělat.
Tady jsou mé osobní typy, které bych ráda nadhodila a byla bych vděčná za jejich doplnění, nebo upravení:

1) Sklo - bohužel nepřichází v úvahu kvůli váze.
2) Lamino/OSB - jelikož se většina strašilek musí rosit každý den, bojím se že by lamino ani OSB nemuselo zvládnout takovou vlhkost. Četla jsem různé články o ošetření proti plísním atd., ale také spoustu názorů, že i přes to jim lamino/OSB nadělalo potíže. Napadlo mě to vytapetovat nějakou folii, která by nepropouštěla vodu; předpokládám, že by se ale muselo jednat výhradně o jezírkovou folii, která se dělá (pokud vím) pouze v tmavých odstínech. Já bych však uvítala folii bílou - je tedy možné nějakou takovou folii sehnat?
3) Polystyren - četla jsem, že cena za "vhodný polystyren" se pohybuje velmi vysoko. Předpokládám, že tedy obyčejný fasádní pěnový polystyren by nebyl vhodný...? Je také nutné brát v úvahu, že strašilky leccos prokoušou.
4) Polypropylen - jelikož jsem řezala a lepila nespočet plastových boxů, tak s tímto materiálem jsem přišla do styku velmi často. Na internetu se mi však nepodařilo sehnat desky tohoto materiálu... nemáte nějaký typ kde je sehnat, případně jestli někdo nedělá z transparentního polypropylenu na zakázku?
5) PVC - obávám se, že asi není možné, abych si to nějak smontovala doma sama...?

Tohle jsou materiály, které napadly mě. Budu tedy vděčná, pokud budete mít nějaké rady nebo nápady. Taktéž pochopím pokud dostanu odpověď, že mi tedy zbývá asi opravdu jen to sklo, ale jak jsem již naznačila: byla bych ráda za jiný a lehčí materiál.

Díky a přeji hezký den. :-)

Předmět Autor Datum
Co plexisklo? Jedna firma plexiplast.cz v Praze dela cokoliv na zakazku. 1 m2 cireho plexi vyjde na…
chewbacca 04.02.2015 09:23
chewbacca
Materiál můžeš nakoupit třeba tady: www.omniplast.cz nebo v něčem podobném. (Není zřejmé odkud jsi).…
Guba 04.02.2015 10:34
Guba
Děkuji za názory, nakonec jsem vsadila na ten poplypropylen, ale nějaké vyšší terárko budu zkoušet u…
DH 08.02.2015 16:23
DH
Sice je to už 4 měsíce staré, ale třeba si to dohledáš nebo to pomůže někomu jinému. U strašilek byc… poslední
Tamika 29.06.2015 15:03
Tamika

Materiál můžeš nakoupit třeba tady: www.omniplast.cz nebo v něčem podobném. (Není zřejmé odkud jsi). Vyhledávače pomůžou. Nevýhoda je, že musíš koupit alespoň 1/2 tabule a potom to nějak lepit (svařovat). Vzhledem k vysokým cenám plošného materiálu bych to asi nechal svařit kostru z pásů a desek Polypropylenu a potom vyplnil vzniklá okna hliníkovým "muším" pletivem. Plexi se za chvíli poškrábe a nebude hezké.
Sklo bych nezavrhoval.
Pokud uděláš nějakou nosnou kostru, dala by se použít plachtovina na náklaďáky, která je bílá. Cenu za m2 neznám. Zdar

Sice je to už 4 měsíce staré, ale třeba si to dohledáš nebo to pomůže někomu jinému. U strašilek bych se vykašlala úplně na sklo, jednak těžké, snadno rozbitelné, drahé a nevětrá a pak vznikají plísně, protože vzduch necirkuluje.

Úplně nejlehčí je si zajít do nějakého hobby marketu, kde Ti i podle Tvých přání nařežou OSB desky. OSBéček se neboj, teraristi je normál používaj, jednak protože si můžou udělat rozměr jaký chtějí, je levný, a pokud ho správně "naimpregnuješ", tak je i voděodolný - normálně se z něho dělaj i vlhký paludárka třeba pro dendrobátky.

I barvu nátěru si můžeš zvolit jakou chceš, ale bílou bych pro strašilky fakt nedoporučovala vzhledem k jejich biologii.

Vhodně zvolíš buď otevřené stěny nebo mřížku, s muším pletivem nemám dobré zkušenosti, dokáží ho prokousat.

Ale na netu se dají sehnat i boxy s výškou nad 60cm - vždycky to bude lehčí a méně pracnější než OSB.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru