Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem agama vousatá - zařízení terária

Dobrý den, prosím o pomoc s teráriem pro agamy. Dostala jsem ho již zařízené, ovšem nevhodně, jen s 1 bodovým světlem na teplo. Přidala jsem zdroj Uvb a plánuji ještě obyčejnou zářivku nad terárium pro více světla. Rozměry terária jsou 70x40x50. Teploty jsou myslím dobré, 40 pod lampou a jinak 24 stupňů. Nevím, jak vysoko mají být lampy. Na uvb je 38cm nad kamenem a na teplo jen 12cm nad kamenem. Také nevím,jak silné žárovky volit. Jsem začátečník a nechci udělat chybu. Agamky mám týden, jsou jim 3 měsíce a zatím jsou v pohodě. Také se mi stává,že lezou na kryt lampy s UVB, nemohou si ublížit? Děkuji za odpověď. Přikládám foto.

Předmět Autor Datum
Zdravím!Tera má docela pěkné pozadí,ale do budoucna bude pro dvě malé.Teplota v prostoru by mohla bý…
Memphis-m6 09.03.2015 00:46
Memphis-m6
Mohla bych poprosit o nějakou radu, jaký typ bodovky z elektra máš na mysli? Elektřině vůbec nerozum…
shaula 17.05.2015 21:31
shaula
50w vo zverimexe je 50w v elektre... takze normalne, pokial chces vyhrevnu 50w ziarovku, treba prist…
obluda 17.05.2015 22:10
obluda
Teploty jsou myslím dobré, 40 pod lampou a jinak 24 stupňů teploty nejsou dobré, v prostoru by mělo… poslední
lucifer 18.05.2015 08:37
lucifer

Zdravím!Tera má docela pěkné pozadí,ale do budoucna bude pro dvě malé.Teplota v prostoru by mohla být vyšší,pod zdrojem je ok.Tu výhřevku příště kup v elektru.Stačí obyč bodovka.Tohle je akorát předražená bodovka.Watáž volit podle vytopení terka,aby ho nepřehřívala,ale aby ho také dostatečně vytopila.A možná také podle ročního období.V létě bude stačit slabší.Z UVB bych sundal ten kryt,aby to prosvítilo celé tera a dal bych jí k výhřevné.A ten písek jestli je to ten rádoby speciální ze zveráku bych pro sichr taky dal pryč a místo něj obyč písek do dětských hřišt.

Mohla bych poprosit o nějakou radu, jaký typ bodovky z elektra máš na mysli? Elektřině vůbec nerozumím, dnes jsem v OBI koukala po žárovkách a byly tam vesměs za cca 150 Kč, a ten Intense Basking Spot jsem 50 W viděla ve zverimexu za 99 Kč, 25 W byl paradoxně dražší, 119 Kč. Tak jsem si říkala, že taky asi koupím ten Basking Spot, u toho aspoň vím, že jde o typ vhodný do terárií. U normálních žárovek nevím, podle čeho vybírat (jak říkám, elektru nerozumím:-(
A tu watáž nejde říct alespoň přibližně? Nechci kupovat jednu žárovku za druhou, abych to mohla zkoušet vyloženě metodou pokus/omyl... Mám to pro budoucí Paroedura picta, tera plánuju 50x40x40 cm.

50w vo zverimexe je 50w v elektre... takze normalne, pokial chces vyhrevnu 50w ziarovku, treba prist do elektra a vypytat si obycajnu 50w ziarovku.
a kedze tie v elektre stoja naozaj par korun tak klidne kup aj 50w aj 25w a vyskusas
teda aspon to je moj nazor, mozno niekto skusenejsi ti povie viac

Teploty jsou myslím dobré, 40 pod lampou a jinak 24 stupňů

teploty nejsou dobré, v prostoru by mělo být víc, kolem 30°C - 24°C budiž v nějakém nejchladnějším koutku.

- tu UVB pokud už, tak 26W verzi (a raděj UVB 200), a i tak ji umístnit blíž výhřevnému místu - aby byla od agam do max. 20-25 cm. Na kryt od UV lezou protože jim to tam hřeje - láká je to jako výhřevné místo. Pokud to není moc rozpálené (což nemyslím) tak nevadí, ale stejně bych ten kryt spíš sundal. A až to bude u sebe - ta UV a bodovka, přidal bych nahoru přes celou délku normální zářivku - trubici kvůli prosvětlení prostoru. Vejde tam 60cm 18W, nebál bych se dát tam klidně svítidlo s dvěma zářivkami - čím víc světla tím líp. Tu výhřevnou bodovku bych dal silnější (40W bych zkusil) a malinko výš. Písek jak už se psalo - vyměnit za normální "do pískoviště"

- terárko teď pro prcky vyhoví, ale za pár měsíců se budete muset ohlížet po něčem větším.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru