Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov krmného hmyzu

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zda je možné chovat cvrčky pouze v 1 nádrži nikoli po vývojových stádiích. Mám malou agamu vousatou a dospělou želvu nádhernou a spolu toho spořádají docela dost, takže 1 krabička cvrčků ze zverimexu vydrží ani ne týden a navíc je to vcelku drahé, tera trh je jen 1 za měsíc a úplně se nevyplatí tam jet jen kvůli cvrčkům a platit vstupné. Taky jsem přemýšlela jestli chovat cvrčky nebo raději šváby či jiný hmyz... nevím co by pro agamku bylo nejvhodnější i když cvrčky má mnohem raději než šváby.

Děkuji

Předmět Autor Datum
možná chov 1 boxu cvrčků (+inkubátor na 2 týdny než se vylíhnou) a 1 švábů aby měli pestřejší stravu…
weeerisek 03.04.2015 13:05
weeerisek
s cvrčkama je dost práce. samozřejmě je můžeš chovat jen v 1 bedně, ale výtěžnost je pak celkem malá…
Aurifer 03.04.2015 20:18
Aurifer
výtěžnost asi nemusí být velká stačí pokud vystačí pro toho našeho jedlíka (sní tak 10 cvrčků denně)…
weeerisek 03.04.2015 20:39
weeerisek
pokud myslíš vylíhlé nymfy, tak spíš až tak po měsíci, kdy už nejsou tak citliví na nedostatek vody.…
Aurifer 04.04.2015 01:07
Aurifer
Měl jsem na chov šváby (dubie), ty jsou nenáročné...tma,teplo,nažrat a šmitec. Jsou celkem velké tak…
Riwer 04.04.2015 04:36
Riwer
já si chovám pro větší druhy ještěrů B.dubia (ty ale ne všechno žere a zvířatům se začas "přejedí"),…
Aurifer 04.04.2015 14:57
Aurifer
Jo a ve zveráči vyjde saranče na 8kč (alespoň v Lounech) na netu je najdete za 2,50kč
Riwer 04.04.2015 04:38
Riwer
"nemám moc prostoru abych měla několik beden cvrčků," myslím, že máš zbytečnou představu o velikosti…
ahoj 1 04.04.2015 16:04
ahoj 1
no pravda že asi mám moc velkou přesdtavu o velikosti beden :D , všude na internetu jsem zatím viděl…
weeerisek 05.04.2015 13:27
weeerisek
Zdravím, mohl bych tady přidat dotaz,ať nezakládám nové vlákno? Zkouším vylíhnout malé cvrčky,do bed… poslední
gekon66 25.09.2015 11:34
gekon66

s cvrčkama je dost práce. samozřejmě je můžeš chovat jen v 1 bedně, ale výtěžnost je pak celkem malá a práce s tim je taky. Spíš by se ti vyplatilo chovat víc druhů švábů, tam je ta pracnost dost minimální a cvrčky nebo saranče občas koupit jako změnu.

výtěžnost asi nemusí být velká stačí pokud vystačí pro toho našeho jedlíka (sní tak 10 cvrčků denně)... dnes jsem koupila nové cvrčky banánové a po těch hned skočila a byla nenasytná, ale jakmile jsem jí dala švába tak ohrnovala nos a nechtěla ho, snědla ho až po delší době když zjistila, že další cvrček nebude... proto uvažuji o chovu cvrčků,abych jí dopřála co má nejraději, i když je to náročnější, ale nemám moc prostoru abych měla několik beden cvrčků, proto je jediná možnost chovat všechna vývojová stádia spolu.

Ještě jsem se chtěla zeptat než začnu s chovem za jak dlouho je vhodné nově vylíhlé cvrčky dát do boxu s ostatními, dočetla jsem se, že asi za 2 týdny co dám kladiště do inkubátoru, ale nevím jestli to není brzy.

děkuji za odpověď :-)

Měl jsem na chov šváby (dubie), ty jsou nenáročné...tma,teplo,nažrat a šmitec. Jsou celkem velké takže agamu zasytí. Na čas. Já mám tři dospělé a krmim sarančaty - není problém i třicet kousků když jsou při chuti (každá 10) víc už jim ale nedám...krom zeleného teda... U dubií mně štvalo, že se zahrabávají... Sarančata jsou trošku náročnější, ale jsou větší, množí se také poměrně snadno a cenově nejsou ani drahé pokud kupujete do zásoby přímo od chovatele. Já osobně by jsem se na cvrčky vyprdnul - dělají kravál a až Vám agama povyroste, tak aby jste měla opravdu velkou kolonii pro pokrytí zkrmování...

já si chovám pro větší druhy ještěrů B.dubia (ty ale ne všechno žere a zvířatům se začas "přejedí"), E.distanti a B.discoidalis. A pro mláďata a menší druhy N.cinerea a S.tartara. Různě jim to střídám, pokud berou všechny druhy. Cvrčky a saranče koupim jen občas jako změnu. Když už je doma mam, tak jim dám kladišťata a udělám si nějaké "mikro", ale je s tím hrozně práce. Ti švábi jsou na tohle uplně zlatí- nedělají rámus, nesmrdí a je to skoro bez práce, občas jim akorát hodit žrádlo. Sarančata mi nikdy moc nešla, takže ty rači občas koupim do zásoby, taky vesměs okolo těch 2,50,- za kus od dodavatele.

"nemám moc prostoru abych měla několik beden cvrčků,"
myslím, že máš zbytečnou představu o velikosti těch "beden". můžeš klidně použít ty větší krabičky ve kterých to kupuješ nebo nějaký malý kýble a tak 2 malý a 2 o něco větší naštosovat na sebe někam do kouta. jen do tý pro dospělce dáš kladiště. zaprvý jak tu už bylo řečeno, mimina potřebují vlhko, zadruhý je prostě nepraktický ty prťata sesypat s tami velkými dohromady a pokaždý v tom guláši lovit tu správnou velikost. No a když dojdou nebo nějak pochcípají, budeš mít důvod se vypravit na burzu jednou za čas pro doplnění...

Jo a do toho kladiště kladou cvrčci vejce postupně, takže se taky postupně líhnou, zkrátka to celou tu dobu vypadá jak mraveniště a moc se to hemžení přebírat a přendávat nedá, akorát časem vyhodit to starý vylíhnutý kladiště a nechat cvrčky poporůst do manipulovatelné velikosti v tom v čem byli.

Zdravím,
mohl bych tady přidat dotaz,ať nezakládám nové vlákno?
Zkouším vylíhnout malé cvrčky,do bedny s dospělci dám kladiště,zkoušel jsem rašelinu,nebo rašelinu z pískem.Vlhkost substrátu je vyšší,tak aby při zmáčknutí hlíny netekla voda,ale dost vlhké.Po pár dnech je vidět spoustu vajíček,dám je tedy do inkubátoru nastaveném na asi 30 stupňů,ohřev zajišťuje topný kabel nalepený na stěny inkubátoru plus tam mám ventilátor z PC,ať je vzduch rovnoměrně prohřátý.
Problém mám v tom,že ačkoli denně shora kladiště porosím,vznikne na povrchu taková tvrdší vrstva-krusta.Přes ní malí nevylezou-pokud se vůbec líhnou.Zkoušel jsem horní část bedýnky (mám kladiště v malé bedně,ať vylíhlí cvrčci nezdrhou) zakrýt ze 2/3 sklem,ale do dvou dnů se objevila plíseň.Také jsem slyšel od chovatele,že kladiště zabalí do igelitového sáčku a inkubuje,ovšem tady se plíseň objevila ještě rychleji.
říkal jsem si,že ten teplý vzduch hodně vysušuje povrch a tím dojde ke ztvrdnutí horní vrstvy.Mám inkubátor předělat tak,aby topné kabely nahřívaly bedýnku pouze zespodu-topný kabel mezi dvě skla?
Děkuji za radu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru