Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochočení

ahojte, chtěla bych se zeptat kdo má skušenosti s leguánem zleným.
Je to něco přes měsíc co jsem si pořídila leguánka taklže ho mám doma skoro dva měsíce. od začátku je strašně divoký a chtěla bych s e zeptat jak má postupovat aby si na mě co nejlépe zvykl jelikož i po tom měsíci se stále bojí a já se ho nemohu ani dotknout a záleží také na blízkosti kterou sem od nej. ted už mohu pomali vlézt do terárka a dát mu zeleený a vodu ale jakmile udělám prudkej pohyb a to sem mimo terárko tak se strašně lekne.. ted už to není tak časté ale ještě se to stane ale velmi zřídka.Mám ho natvrdo vzít doruky a aby si na me zvykl nebo mám postupně aby si na mě zvykl.4etla sem toho zpoustu a píše s efurt neco jinýho.Kdo mi poradí? je to hodně těžky je neuvěřiteně divoký známý neměl takové problémy.děkuji za odpověd..

loading...
Předmět Autor Datum
Plazi nejsou zvířata, co se dají ochočit. Na mazlení je morče.
Elaphka 06.04.2015 22:19
Elaphka
tvl . nejsem debil. ale vím, že známý neměl takové problémy. je jasné že se každý jedinec v povaze l…
pavucinka 06.04.2015 22:24
pavucinka
Napiš do vyhledavače vpravo nahoře socializace leguán a vyjede ti hafo vláken :-) . Jen tak shrnu, c…
Josefek 06.04.2015 22:26
Josefek
oo děkuji za info ,aspon někdo se setkal s tímto ještěrem či aspon o něm ví víc. a nepovažuje ho za…
pavucinka 06.04.2015 22:29
pavucinka
To si moc nerozumíme. Tomu zvířeti je nejlíp ve správně zařízeném teráriu a z nějakého venčení nebud…
Josefek 06.04.2015 22:33
Josefek
ale rozumíme, chápu že to není kočka ani pes,kterýho budu tady někde venčit. ale dá se ochočit. že b…
pavucinka 06.04.2015 22:46
pavucinka
Budoucí veterinářka Elaphka to nejspíš pochopila tak, že leguán dostane kšíry a bude chodit na proch…
Josefek 06.04.2015 22:54
Josefek
Budoucí (snad) veterinářka to pochopila tak, že chce zadavatel zvíře akorát stresovat taháním z terá…
Elaphka 07.04.2015 15:00
Elaphka
Ahoji. Očividně netrpíš přestřelenými představami ohledně ochočitelnosti leguána, takže si odpustím…
Myria 07.04.2015 00:20
Myria
Doporučujem popozerať staré témy,veľa sme tam už popísali.Mojimi rukami prešlo doposiaĺ iba 5 leguán…
johny13 07.04.2015 16:33
johny13
ahojky děkuji ti velice takghle nějak jsem chtěla vysvětlit jestli na to du správně mám o nem naštdo… poslední
pavucinka 07.04.2015 21:07
pavucinka

Napiš do vyhledavače vpravo nahoře socializace leguán a vyjede ti hafo vláken :-) . Jen tak shrnu, co se tady běžně píše. Socializace leguána chce dost času a záleží na konkrétním jedinci. Ze začátku je nejlepší před zvířetem nedělat prudké pohyby a nedávat mu náznak toho, že jsi dravec tzn. třeba i k němu nepřistupovat zezadu nebo z výšky. Postupně ho navykat na manipulaci v teráriu. Chce to trpělivost a čas. Zdejší krotitelé leguánů ti ale poradí ještě líp ;-)
edit: každej si asi představujeme pod pojmem mazlíček něco jiného

To si moc nerozumíme. Tomu zvířeti je nejlíp ve správně zařízeném teráriu a z nějakého venčení nebude nadšeno. Tím pojmem socializace je spíš myšleno to, že to zvíře bude komunikativní, nebude jančit pokaždé, když se otevře terárium a bude se dát třeba poškrábat na hlavě a po každé manipulaci nebudeš muset jet na šití. :-)

ale rozumíme, chápu že to není kočka ani pes,kterýho budu tady někde venčit. ale dá se ochočit. že bude zvyklí a nebude se mně bát a budu ho moct hladit. ale nemyslím si že by se nedal ochočit stylem že se mužu snažit jak chcu a nebudu moct na nej šáhnout což mi s první odpovědi takhle vyznělo. že se nedá vubec ochočit.

Budoucí (snad) veterinářka to pochopila tak, že chce zadavatel zvíře akorát stresovat taháním z terária nejlépe každý den, mít ho na klíně, pouštět ho na volno po bytu atd. Ty kšíry jsou jen bonus navíc :-D

a je schopen být mazlíčkem to by ses divila

Jo? A jak prosím vypadá spokojený ochočený leguán - a hlavně podle čeho poznáte, že se mu to fakt líbí? Ano, dá se navyknout na nějaký ten dotyk a manipulaci, ale věř nebo ne, leguánovi a obecně plazům je nejlépe, když nejsou rušeni a mají vhodně zařízené obydlí.

Konec, tečka. Nebudu se hádat, ať si každý tahá své "mazlíčky" tak, jak uznají za vhodné :puff:

Ahoji. Očividně netrpíš přestřelenými představami ohledně ochočitelnosti leguána, takže si odpustím přednášku na téma "co je a není možné očekávat". :-D
Takže něco málo z vlastní zkušenosti... Chování, které u něj popisuješ je běžné. Obzvlášť, pokud je to malý prcek a je najednou sám potom, co bydlel ve skupince sourozenců. Občas se najde jedinec, který není plachý a od pohledu si rychle zvyká, ale to nemusí být dobré znamení - může být nemocný, nebo silně stresovaný.
Hlavní je, aby bylo terárium dobře zařízené a měl v něm svůj úkryt. Pokud se v teráriu nebude cítit bezpečně, bude nervák vždycky. Základ je, aby nebyly všechny stěny tera průhledné - navzdory všemocnému hlasu PETA a Greenpeace, většina zvířat(obzvlášť býložravých) otevřené prostory nerada. Otevřený prostor pro ně znamená "nejsem krytý, nebezpečí může přijít odkudkoli".
Osobně obvykle počkám, až se zabydlí a potom uplácím jídlem. Rychle si zvykají na pravidelný systém. Krmím dvakrát denně - dopoledne a odpoledne. Po určité době vědí na hodinu přesně, kdy má přijít svačina. Vynech dopolední dávku a tu odpolední mu zkus dát z ruky. Hlavně pomalu, opatrně a dostatečně dlouhé listy, aby nemusel být příliš blízko. A počkej, až si přijde sám - opři si ruku a snaž se jí vůbec nehýbat. Můžeš na něj vklidu mluvit, ať si zvyká na tvůj hlas. Když nepřijde, tak mu dej misku a zkus znovu někdy jindy. Většinou je to jen otázka času, než nad strachem zvítězí hlad. Až si začne normálně brát z ruky, polož si jednu ruku na druhou tak, aby ti na ni cestou k jídlu musel vyšplhat.
Určitě to stojí za tu trělivost. I kdybys měla leguána opravdu jen na koukání, dříve nebo později může přijít okamžik, kdy s ním budeš muset manipulovat (nemoc, paraziti, stěhování do většího terária) a brát do rukou úplně divokého 1,5m ještěra by byl VELICE nepříjemný zážitek pro vás oba. Mazlíček nebude, ale není tak těžké maučit ho, že nejsi ani hrozba, ani jídlo a bude tě tolerovat jako neškodnou součást svého teritoria.

Doporučujem popozerať staré témy,veľa sme tam už popísali.Mojimi rukami prešlo doposiaĺ iba 5 leguánov.Môžem iba potvrdiť,čo kus to iná povaha bez rozdielu v pohlaví.Reagujú väčšinou aj tak podľa momentálnej nálady.
Malého treba nechať v kľude,prihovárať sa mu,ako je popisované hore.Nič netreba robiť nasilu,bude sa zbytočne iba viac báť a stresovať.Chce to jednoducho čas,trpezlivosť a dobré podmienky.V terku so samcom môžem manipulovať ako chcem,samica nenechá na seba siahnuť,iba občas mi dovolí poškrabkať.Mimo terka sa správal samec ako....lovil som ho ako krokodíla.Mimochodom,netreba sa báť a čudovať,keď socializovanému legovi, naučenému na pravidelnú manipuláciu jedného dňa prepne a dokáže útočiť na všetko.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...