Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chamik nezere, prosím pomoc.

Zdravím, mam chamíka od vánoc a to už mu byl zhruba měsíc. Dnes již 4 den sám od sebe nežere a viditelně je vysílen. hned druhý den po zjištění že chamík nežere jsem ho začal přikrmovat. Pravidelně každý den pije, vím to protože pije jen z pipety. Teploty a terárko je postaveno stejně jako u druhého chamíka, který je v naprostém pořádku.
velikost terária: 60 x 40 x 80 cm . Teplota pod lampou 32 stupňů v polovině má 28 a dole 25 stupňů.
Svítím jí : REPTILE UVB 100 25W, a DAYLIGHT BASKING SPOT 50W vše od výrobce EKO TERRA. Jako doplně používám NUTRIMIX rep calci plus.
Přijde mi že i ztrácí barvu je to možné ? Prosím o pomoc a o radu . Předem moc děkuji.

Předmět Autor Datum
vapnik??? vetraní?,? fotka?
mildejinde. 12.04.2015 23:27
mildejinde.
A na večer nechávám pootevřené dvířka,
Albi91 12.04.2015 23:36
Albi91
pije z pipety... proc ? jemenaka nutis pit kazdej den ? kolik mu davas ml vody ? u tak mladeho chami…
Janekkk 13.04.2015 09:00
Janekkk
jo a jeste to vetrani je taky malo ma bejt 2/3 stropu plus pruh dole , uvb je lepsi met bez toho kve…
Janekkk 13.04.2015 10:54
Janekkk
Chamik pije ne primo z pipety ale z rozprasovace, kdyz ji jdu rosit tak sama prijde a veme si cca 5…
Albi91 13.04.2015 14:57
Albi91
http://tera.poradna.net/q/view/220728-chameleon-je mensky-uplne-zaklady
Réza 13.04.2015 15:00
Réza
chudáček - jestli je teď ještě v horším stavu, než na těch fotkách, tak osobně myslím, že půjde akor…
ahoj1 13.04.2015 16:15
ahoj1
Osobně si myslim, že tohle ještě může, při razantních změnách v chovu, ještě rozchodit...ale to už j…
Réza 13.04.2015 16:23
Réza
uz makam na zmenach. Strasne bych ji chtel zachranit.
Albi91 13.04.2015 17:26
Albi91
Prosim co mam zkusit jako prvni pro zachranu, kdyz neprijima potravu ??
Albi91 13.04.2015 17:43
Albi91
tak s tím samozřejmě souhlasím. Jestli můj post vyzněl jako že by se majitel neměl pokusit o nic, ta…
ahoj1 13.04.2015 17:51
ahoj1
opakuju - DÁT PÍCHNOUT KALCIUM A B VITAMIN, plus začít větrat skutečně a trvale. Následně bych počk…
ahoj1 13.04.2015 17:57
ahoj1
Mno premyslel jsem o pripusteni nebo porizeni samce . poslední
Albi91 13.04.2015 18:12
Albi91

pije z pipety... proc ? jemenaka nutis pit kazdej den ? kolik mu davas ml vody ? u tak mladeho chamika si zahravas na oddelani ledvin ,chameleon neni zvykli pit kazdej den jeste k tomu z pipety ,na to nemaj tvoreny ledviny na takovou zatěž,stačí tekutina z hmyzu,rostlin,1x za dva dny porosit v jemenu neúrsi kazdej den,a kdy davas vapnik to mu porad davas pri kazde krmne davce vitaminy ? napis davkovani ,uvb je v poradku pokud je nove , jinak mohla by tam byt klidne i linearka na dosvit (napr biovital, nebo neco 6500k )

Chamik pije ne primo z pipety ale z rozprasovace, kdyz ji jdu rosit tak sama prijde a veme si cca 5 kapek. Do niceho ji nenutim, jen vytvorim kapicku a ona sama si ji veme, kdyz nechce otoci se a jde pryc. Bylo mi receno od chovatele co to tady chova ze mam obalovat kazdou krmnou davku ( kazdeho cvrcka ) v NUTRI MIX REP CALCI PLUS, nic vic nepodavat. Terarko je vse delane od toho chovatele i ty lampy, ja jsem si tam jen dal vetve a kytku. Mam tedy neco vynechat nebo sehnat nejake jine vitaminy ? Prosím o radu jak bych chamikovi mohl jeste pomoct a zachranit. Prijde mi ode dne v horsim stavu.
Prosím a Děkuji moc .

chudáček - jestli je teď ještě v horším stavu, než na těch fotkách, tak osobně myslím, že půjde akorát ukrátit mu to trápení.. Je mi to moc líto, ale on se prostě jako odolný plaz snažil to vydfržet a přežít, ale po určité době mu došly vnitřní rezervy a muselo se to projevit. O to je to smutnější, že jste se zřejmě v dobré víře snažili dát mu dobré podmínky, ale úplmě blbě. Holt někdy člověk prostě dostane blbý informace.

Doufám, že tento případ tě/vás od chovu zvířat neodradí, tedy že bude nějaké PŘÍŠTĚ A LÉPE, takže až ten basking spot praskne, tak už ho znova nekupuj a kup stejně vypadající klasickou žárovku (reflektorovou) v elektroprodejně - je to jen zdroj tepla. Basking spot (česky přeloženo vyhřívací bodovka) je úplně normální žárovka zvláštní jen cenou.

Zadalší - nutrimix samosebou obsahuje vápník, ale jak již bylo řečeno pro chameleona málo a pro rostoucího chameleona smrtelně málo. Kup krmnej vápenec nebo Plastin a řiď se radou zde výše.

zadalší - co je to na zemi - není to ignocel? pokud ano, najdi si zde na webu proč je to zbytečný risk a nahraď ho něčím, co je bez rizika a bude lahodit tvému oku nebo na dno nedávej nic.

Zaposlední, a nejpodstatnější - toto terárko je málo větrané, to, že se zvíře jednou denně nadýchá aspoň trochy nezatuchlýho vzduchu, to prostě nestačí ani hodně vzdáleně. Jak píšeš, rozprašuješ denně, což je u mláděte v pořádku, mládě potřebuje trochu vlhčeji než dospělec, ale tohle je prostě terárko kde se dobře udělá takový to tropický dusný horko a pro zvířata, který v něm žijí a libuují si v něm. Chameleon jemenský si v něm libuje ještě o moc míň než člověk. Ty pruhy drátěné sítě musí být několikanásobně větší, prostě musí. Jednou jsem odjela na delší dovolenou, v terárku odešla objímka, otec se styděl sehnat někoho, kdo ji vymění, tak v dobré víře terárko utěsnil, protože se domníval, že "tím udrží vevnitř teplo" a dle instrukcí pravidelně rosil, takže podmínky vypadaly dost podobně jako u vás - no chudák chamík ještě žil, když jsem se vrátila, ale už to navzdory následné odborné veterinární péči nerozchodil - narušená funkce vnitřních orgánů a konečná. Ráda bych se mýlila, ale to že se tak honí za vodou vypadá na podobný metabolický rozvrat daný těmi špatnými podmínkami. Zkuste nechat to tera pootevřené trvale, dejte tam nějakou zábranu aby nevylezl a kupte vápník, nebo mu nechte píchnout vápník a vitamin B. Pokud je jeho stav vratný, tak by se po něm měl a mohl zlepšit. Pokud ne, no tak ho nenechte trápit..

Teplota přímo pod výhřeven může být i vyšší než 32, těžko posoudit když nevíme kde přesně jste těch 32 naměřili. jde o to, aby se zvíře nechoulilo pod žárovkou většinu dne, aby se tam ráno přišlo nahřát a bylo s tím nahříváním někdy hotové..

tak s tím samozřejmě souhlasím. Jestli můj post vyzněl jako že by se majitel neměl pokusit o nic, tak tak jsem to nemyslela. naopak. Ale když ten cham má bejt samice, tak se bojím, že i když teď přežije, může mít další život víc rizikovej - proto ta skepse. Apropos: Jaký máte plány pro vaši chameleonku v dospělosti, pokud se ji dožije??

opakuju - DÁT PÍCHNOUT KALCIUM A B VITAMIN, plus začít větrat skutečně a trvale.

Následně bych počkala, zda začne žrát nebo se aspoň o to pokoušet a v tom případě mu trochu pomoct dostat cvrčka do huby, nic víc. Násilný krmení až jako poslední možnost. Zvíře rozhodně nechcípá od hladu, ale od špatných podmínek. Pokud tělo není schopné pořádně trávit, násilím vnucená potrava je v jeho těle spíš na obtíž.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru