Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skrmovanie vtákov pre plazy.

Zdravím všetkých,
chcel by som sa informovať ohľadom skrmovania našich bežných vtákov, napr. vrabec ,škorec a pod. Nie som žiadny plieniteľ prírody ani nič podobné, len mám doma asi dosť šikovné mačky,ktoré mi ich dosť často nosia. Tak ma napadlo či by som ich nemohol občas využiť ako spestrenie jedálnička mojich chovancov,najmä pre kajmany a korytnačky kajmanky. Ide mi hlavne o riziko prenosu chorôb a parazitov.
Ďakujem za rady.

Předmět Autor Datum
Volne zijuce vtaky su na SK chranene... Takze aj ked ti to donesie macka mrtve, tak v pripade ze to…
boa.constrictor 22.04.2015 10:31
boa.constrictor
Ja osobne by som spestril potravu kajmanom práve tými mačkami. Potom sa nebude stávať v takej veľkej…
miro293 23.04.2015 09:27
miro293
Však jasně píše, že ty kočky jsou jeho. Navíc, rozlišit toulavou kočku od té, která někomu patří, ne…
D.H 23.04.2015 11:01
D.H
Písal, že mu nosia mŕtve vtáky. Osobne si myslím, že nie je dobré, ak "domáce" zviera zabíja voľne ž…
miro293 23.04.2015 23:13
miro293
Souhlas, taky jsem pro to, aby se kočky držely doma, ale psát nekomu, aby zkrmil svoje domácí mazlíč…
D.H 24.04.2015 10:13
D.H
Nojo no,ale takhle to je u většiny vesnickejch koček.To už asi jiný nebude.Ještě "lepší" je ,když ně…
Nuty 23.04.2015 23:31
Nuty
Nie som žiadny plieniteľ prírody ani nič podobné, len mám doma asi dosť šikovné mačky,ktoré mi ich d…
Aurifer 24.04.2015 03:45
Aurifer
Ja mám mačky vonku nie vo vnútri,to by mi niekto napísal,že ich tu týram keď ich mám zavreté alebo n…
odpadlik 24.04.2015 10:36
odpadlik
chov koček v bytě není žádné týrání, naopak pokud někdo chce chovat kočku, tak by ji měl mít zavřeno…
Aurifer 24.04.2015 15:23
Aurifer
chov koček v bytě není žádné týrání, naopak pokud někdo chce chovat kočku, tak by ji měl mít zavřeno…
Epanterias 26.04.2015 20:57
Epanterias
Já mam kočky ráda a sama 2 mám. ale tak právě proto je mám zavřené v bytě a ven nechodí, max občas v… poslední
Aurifer 26.04.2015 22:29
Aurifer
Co jim dát alespoň obojek s rolničkou? Prodávají se i bezpečnostní, snadno rozepnutelné, aby se kočk…
Tina21 24.04.2015 16:41
Tina21
Rolnička není špatný nápad...je pravda, že kočky nadělají dost paseky. V naší přírodě by domácí kočk…
Réza 24.04.2015 17:29
Réza
Ak chceš dávať zvieratám vtáky, tak im daj japonské prepeličky. Pred pár dňami známy zo Žiliny ponúk…
miro293 24.04.2015 23:30
miro293
Ono tu nejde primárně o krmení ptáky,ale o zužitkování nechtěných "obětí".
Nuty 25.04.2015 00:35
Nuty
Co takhle zkrmování těch kočičích škodičů? To by byla určitě lepší služba přírodě, jen by se to asi…
Réza 25.04.2015 01:33
Réza

Volne zijuce vtaky su na SK chranene... Takze aj ked ti to donesie macka mrtve, tak v pripade ze to chces skrmit sa dopustas protizakonneho chovania - tolko k legislative...
Osobne by som sa bal skorej toho, preco dane zviera exlo (okrem toho ze ho zabila macka) - su pripady kedy (hlavne semenozrave vtaky) exnu na otravu pesticidmi a pod - macky to uz len najdu a prinesu.

Ja osobne by som spestril potravu kajmanom práve tými mačkami. Potom sa nebude stávať v takej veľkej miere, že budú plieniť našu nielen ornitofaunu. Túlavé mačky sú v tomto smere veľké zlo, ktoré možno nemá až taký dosah, ak poľnohospodárstvo, ale významne znižujú počty vtákov, piskorov, jašteríc a v podstate všetkého živého v okolí ľudských obydlí...

Nojo no,ale takhle to je u většiny vesnickejch koček.To už asi jiný nebude.Ještě "lepší" je ,když někdo vypouští odrostlý kotata dál od domova aby se nevrátili.Když vidim ,jak dokážou lovit agilisky(zahrádkářská kolonie),tak to neni hezkej pocit.Omlouvám se za ot.

Nie som žiadny plieniteľ prírody ani nič podobné, len mám doma asi dosť šikovné mačky,ktoré mi ich dosť často nosia

Ty třeba nejsi přímo plenitel přírody, ale tvoje kočky ano. Pokud chytají ptáky, tak bys měl spíš vyřešit to, aby je nechytaly, než řešit, co s těmi mrtvými ptáky.

Ja mám mačky vonku nie vo vnútri,to by mi niekto napísal,že ich tu týram keď ich mám zavreté alebo niečo podobné nie? Mám mačky zaočkované a vykastrované ešte im dám vytrhať zuby a drápy. Týmto by som poprosil admina o zmazanie príspevku nakoľko sa tu ako obvykle rieši niečo iné ako som chcel. Ďakujem všetkým.

chov koček v bytě není žádné týrání, naopak pokud někdo chce chovat kočku, tak by ji měl mít zavřenou v bytě. Protože kočka prostě v naší přírodě nemá co dělat, kvůli škodám na původní fauně, které tam způsobuje.

Pokud sem dáš vlákno na skrmování místní fauny, tak se nediv, že se tu začne řešit něco jiného - tedy příčina.

chov koček v bytě není žádné týrání, naopak pokud někdo chce chovat kočku, tak by ji měl mít zavřenou v bytě. Protože kočka prostě v naší přírodě nemá co dělat, kvůli škodám na původní fauně, které tam způsobuje.

Tak, naprosto přesně. Člověk, kterému se kočka toulá po okolí, resp. vůbec po venku ať mi nevykládá, že mu na ní záleží a že s ní "počítá". Je to prachsprostá výmluva. Venkovní kočky umírají zhusta na silnici (kde mohou být navíc příčinou autonehod), končí v zubech psů, střílí po nich myslivci i ti, které zhusta sere, že se jim producírují po pozemcích, serou v dětských pískovištích atd. Kočka patří pod zámek, v bytě se vůbec netýrá a tyhle "bezprizorky" mohou být kastrované (což majitele šlechtí), nicméně je to nezbavuje možnosti dělat paseku takového kalibru, že se z toho při větším počtu toulavých koček (což je každá kočka, co se nezdržuje u sebe na dvorku a osobně takovou ani neznám) stává zhouba jak pro ptactvo, tak pro plazí populace.

Já mam kočky ráda a sama 2 mám. ale tak právě proto je mám zavřené v bytě a ven nechodí, max občas vyběhnou na dvorek, když jsou pootevřené dveře. Kam vědí že to nemají dělat, tak hned zase mažou domu. A doma jsou celý život a spokojené. A myši řeším pastičkama.

Jinak když někdo argumentuje, že má kočky na lovení myší, tak kočky sice uloví i nějaké ty myši. jenže mnohem víc uloví toho, co nemají - právě ptactvo, plazy, zajíčky atd. Když najdu čerstvou přejetou kočku, tak pokud není moc rozstřelená, tak z ní vypreparuji kostru a lebku. No a samozřejmě odpitvám..některé kočky jsou plné granulí + občas nějaký ptáček, ještěřička. Jiné u okrajů vesnic jsou plné jenom zbytků ptáčků, ještěrek, křečků, mláďat užovek a zajíců, a celkem vyjímečně myš. A to jsou jenom vzorky toho, co ty kočky sežerou... zbytek jenom zabijí.

Rolnička není špatný nápad...je pravda, že kočky nadělají dost paseky. V naší přírodě by domácí kočky neměly co dělat, protože zmaří všechno živé, co jsou schopné ulovit, ptáčky, ještěrkami a hady počínaje, malými zajíčky a hmyzem konče. Rolnička sice před kočkou nezachrání třeba ty plazy, ale alespoň něco... V některých městech člověk skoro nepotká kosa nebo vrabce, mimo jiné kvůli kočkám...jenže lidi to neřeší a myslivci jsou za likvidování toulavých koček spíš "kriminalizovaní"...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru