Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor - prebytocna koza, obezita/podvyzivenost? Poradte prosim!

Zdravim,
chcem sa opytat. Mam samca vek 13mesiacov, dlzka 130-140cm, vaha 1,2KG. Dnes som si vsimol ako keby mal nadbytocnu kozu, a tiez ako keby bol "duty" neviem co to je doteraz vyzeral byt v poriadku, tiez telo nema ako by take pevne ako mal. Vyzera to ako ked obezny ludia schudnu a ostane im prebytocna koza. Poradte co to je a co s tym robit? Najprv som myslel ze ho prekrmujem no neviem posudte sami. Krmim ho 1x za 14dni...1 stredne mensi potkan. Prikladam aj foto. Vdaka

Předmět Autor Datum
Dodej tu fotku :-)
V.R. 09.05.2015 11:15
V.R.
Spominana foto
malibu 09.05.2015 11:30
malibu
Zdravim. Podla tej fotky sa my rozhodne nezda obezny. Ono ta koza urcite nema byt nejak vypasovana,…
JM83 09.05.2015 13:17
JM83
u těchhle minimálně aktivních hadů, co aktivně neloví kořist, ale spíše na ni číhají to není jako u…
Aurifer 09.05.2015 14:13
Aurifer
Asi sa pozerame na ten isty problem z rozneho uhla. Tych svalov k zivotu (v idealnych podmienkach) n… poslední
JM83 09.05.2015 15:36
JM83

Zdravim.
Podla tej fotky sa my rozhodne nezda obezny. Ono ta koza urcite nema byt nejak vypasovana, ale ked na nom zacne ovysat, tak to znamena ze dost schudol (ako s tymi obeznymi ludmi). Co sa tyka pevnosti tela, to zalezi hlavne na kondicii svalstva, teda cim menej sa hybe... vlastne tak isto ako u ludi. Tak isto zalezi na tom ako velmy tie svali napina, na dotik bude had pevnejsi ked napriklad vysi na konary, ako ked lezi na podlozke. Takze vsetko je to viac subjektivne a o pocite, ako o nejakych tabulkach.
Teda subjektyvne by som asi krmil viac. Neviem ako velky je ten stredne mensi potkan, ale had by sa mal pri prehltani trocha potrapit, ak korist vcucne ako spagetu, tak je urcite prilis mala.

u těchhle minimálně aktivních hadů, co aktivně neloví kořist, ale spíše na ni číhají to není jako u savců, že když svaly nepoužívají, tak jim slábnou. To je hloupost. Tihle hadi se hýbou, jen když musí a svaly jim atrofují jen pokud had dlouho hladoví a bere si z nic energii.

K dotazu - pokud had normálně žere a svléká se, nemá jiné zdravotní problémy (průjem atd) ale hubne, tak mu už asi nestačí velikost kořisti. takže buďto dávat větší, nebo 2 menší a třeba 1x za 10 dní. Pokud to nepomůže a had pořád hubne, tak mu nechat udělat rozbor trusu a podle výsledků pak jednat dál. Ale to zvíře na fotce vypadá normálně, akorát - ani tlusté, ani hubené.

Asi sa pozerame na ten isty problem z rozneho uhla. Tych svalov k zivotu (v idealnych podmienkach) nejak vela nepotrebujeme, vlastne, cisto biologicky brate, chceme ich mat co najmenej, je to proste organ ktory potrebuje prilis vela energie aj v kludovom stave a neustai prisun aminokyselin, ktore by sa dali vyuzit aj inak. Teda pre mna svalstvo hypertrofuje ako obranna reakcia organyzmu na nie prilis idealne podmienky. Samozrejme, dalsia cast problemu je dostatok stavebneho materialu a energie- sval nebude rast, ak nema z coho a ako pisete, pri nedostatku potravy su to prave svaly, ktore su "prve na rane" a telo nadbytok odburava.
Ono porovnavat metabolizmus plazov a cicavcov je dost tazke, ale podstavou vsetkeho je fyzyka- sustava speje k minimalnemu mnozstvu energie. To ze u cicavcov svali slabnu znamena asi tolko ze telo sa zbavuje nadbytku, ktore nieje nutene vonkajsimy podmienkamy udrziavat, to iste by sa dialo aj u plazov, ak by sme u nich pravdaze najprv vyvolali nepotrebnu hypertrofiu.
Trochu OOT, ale nabuduce radsej napisem odstavec namiesto nedokoncenej vety.
A co sa tyka tej fotky, pre Vas je tak akurat, pre mna nieje obezny, mozno sa najde niekto, pre koho bude az moc vychudnuty, je to proste o uhle pohladu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru