Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Návrh terária pro hada

Zdravím všechny chovatele,
jak už všichni asi víte, mám doma Hroznýše Královského - viz moje "problémy" v mých předchozích příspěvcích. V poslední době se ale snad situace otočila a už docela dlouhou dobu jsem neřešil žádný závažnější problém - had je aktivní, pěkně se svléká, výkaly má rovněž v pořádku a skvěle příjímá potravu i když s ním někdy dělá psí kusy :-)
A tak s ním začal počítat do budoucnosti a s tím se pojí i nové terárium, které by mělo být už pro dospělého hada a proto chci, aby v teráriu byly všechny potřebné věci. Ovšem při vymýšlení designu jsem narazil na několik problémů, se kterými bych potřeboval poradit a proto se obracím na Vás, jakožto zkušené chovatele.
Nyní řeším tyto problémy :

1.) Asi to nejdůležitější - rozměry ? Jak už jsem psal, je to pro Hroznýše Královského a tak jsem si představoval rozměry asi 250x100x80cm (dxšxv), abych mu nějak nebránil v růstu.

2.) Miska s vodou - jak asi velká ? Představuji si, že vyrobím nějakou třeba ze sádry (je to vhodný?) přímo do designu terária a přidělal bych jí tam napevno a dolů dal nějaký odtokový kanál, kterým by šla voda vypouštět (celé terárium bude na podstavci - něco jako skříňka), je to takto vhodný ? Dále bych chtěl do sádry zadělat topný kabel, aby mu vodu přihříval, protože když se koupe (třeba před svlekem), tak je celý ledový a ztuhlý, navíc kdyby měl vodu vlažnou, lépe by se svlékal.

2.) Materiál - venek je jasný, ten bude v barvě "dubu", neboť terárium bude pod dubovými schody. Spíš mě zajímá, jak to udělat zevnitř, aby se mi to za pár let nerozpadlo díky zvýšené vlhkosti uvnitř. Napadly mě nějaký ochranný fólie jako jsou třeba na auta. Nevím, jestli by to bylo použitelné.

3.) Výhřev a větrání - nejdříve k větrání, bude stačit, když dám dolů po stranách a do přední stěny nějaký větrací mřížky + je ještě dám nahoru do zadní stěny ?
Vyhřívání bych udělal nějakými topnými tělesy + třeba jednou žárovkou na slunečním místě, aby se měl, kde vyhřívat. Denní přisvícení by bylo realizované buď LED diodami ve stropě nebo trubicovou zářivkou - co je lepší ? Prosím, pište, raďte, tomuto se meze nekladou - jsem elektronik, takže můžu vytvořit cokoliv. Celý ohřev + osvětlení bude řízené "terário-kontrolérem", který bude spínat jednotlivé fáze ohřevu, noční/denní provoz a bude měřit vlhkost a teplotu.

4.) Sklo - neboli průhledná přední stěna. Táta mě pořád přesvědčuje, že sklo bude strašně těžký a bude muset být docela silné, aby se v těchto rozměrech nebortilo. Určitě bude bezpečnostní a potažené fólií, aby kdyby náhodou prasklo, aby se někomu něco nestalo. Otázka zní, bude lepší když bude sklo v prostředku půlené na dvě části ? Tím by se mohlo i celé terárium otevírat. Mě se ovšem tento nápad moc nezamlouvá a rád bych přední stěnu udělal jednolitou a celé terárium by se otevíralo ze shora.

5.) Vnitřní vybavení - určitě to bude chtít něco na lezení + nějaký úkryt. Jak toto nejlépe vyřešit ? Plus jak nejlépe udělat vnitřní design ? Představoval bych si "něco", aby to bylo motivováno přírodou, třeba nějaký deštný prales nebo třeba skálu. Co jsem koukal po návrzích terárií, tak dělali vnitřní stěny pomocí montážní PU pěny, kterou následně něčím potahovali (stříkali ?), ale čím ?
Plus by v teráriu mělo být něco po čem by had lezl - nějaká větev, pařez, co unese váhu hada (kolik tak váží dospělý jedinec ?). to bych klidně nějak přišrouboval do postranních stěn.

Tak to je asi vše, co mi nyní vrtá hlavou. Zatím je to hudba budoucnosti, ale chci mít časovou rezervu, had roste poměrně rychle, tak to nechci nechávat na poslední chvíli. Nyní mám terárium o rozměrech 80x40x40cm (dxšxv), ovšem had má už zhruba 75cm, tak abych mu nějak nezastavil vývoj malým teráriem.

Děkuji za každou pomoc, prosím pište, komentujte, nechci zase něco zmrvit :-)

PS. Hada mám od minulýho října, bylo to letní mládě, je nynější velikost adekvátní ke stáří hada ? Nebo je, nedej Bože, něco špatně ?

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru