Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nalezená želva

Dobrý den. Včera kolem desáté hodiny byla nalezena vodní želva v potoce v obci Hodoňovice. Želva má krunýř velikosti 15cm na 23cm a netuším co je to za druh. Foto zde:
Julie

Pěkně prosím o radu co s želvou provést? Pokud se o ni nikdo nepřihlásí. Máme na zahradě přírodní rybník (přítok, odtok, kapr, ryby z potoka, rostliny, a búhví co tam ještě všechno žije) nicméně voda je v rybníku neustále čistá sem tam se zařasí. Rybník má rozměry cca 6x6m a hluboký je průměrně 100cm. Mohla by tady želva žít? Nebo je lepší jí vyrobit její vlastní výběh? Uvažoval jsem, že bychom ji zhotovili výběh vedle rybníku s jejím vlastním jezírkem (hloubka, brouzdaliště, opalovací část, souš) nebo je lepší vyrobit želvárium na doma?

Doufám, že se najde majitel. Je třeba možné, že ji někdo vypustil, pze je již stará a velká?

Děkuji mockrát za rady a tipy a přeji pohodový víkend.

loading...
Předmět Autor Datum
Tipl bych, že zdrhla relativně nedávno, protože se nejedná o T.s.elegans, ale vizuelně křížence (s T…
Epanterias 23.05.2015 11:41
Epanterias
Dobrý den. Děkuji mockrát za info. Teď jsme posbírali na zahradě pár hlemýžďů a želva si dala. Nebyl…
Viktorious 23.05.2015 12:43
Viktorious
Přes léto může být skutečně venku (je otázkou, jaké bude léto co do teplot - moje želvy vloni nikter…
Epanterias 23.05.2015 21:11
Epanterias
Dobrý den. Včera jsem vyrobili provizorní nádrž, ve které zatím želva přebývá. Nevěděl by tady náhod…
Viktorious 24.05.2015 11:23
Viktorious
Tak jsem dneska byly chytnout pár rybek a pulců. Želva na ně moc nereaguje. Hodil jsem tam kousek ro…
Viktorious 24.05.2015 17:50
Viktorious
Zkrmovat pulce je zakázané (obojživelníci jsou chránění) a taky zbytečné. O krmení jsou toho napsané…
Epanterias 24.05.2015 20:02
Epanterias
JJ Kunčičky u Bašky. Nenutil jsem želvě rohlík, snědla ho sama, jinak tam má hlemýždě, žížalu, pstru…
Viktorious 24.05.2015 23:25
Viktorious
Ono to chce počkat pár dní, než se želva "srovná". Dožívají se i více, třicet se dožívají i v přírod…
Epanterias 24.05.2015 23:30
Epanterias
Tak dneska si konečně vlezla do vody. Ale ryby ji stále nezajímají (už sem se dočetl, že jí jenom ně…
Viktorious 26.05.2015 17:03
Viktorious
pokud myslíš ty 2 oděrky nahoře na krunýři, tak to je zřejmě po nějakém starším už převážně vyhojené…
Aurifer 31.05.2015 10:45
Aurifer
Díky mockrát za uklidnění. Želva už má akvárko 60x60x120 lampu na výhřev a dřevo. Vesele baští rybky… poslední
Viktorious 31.05.2015 15:42
Viktorious
Díky všem. Jste tady všichni báječní!
Viktorious 30.05.2015 18:04
Viktorious

Tipl bych, že zdrhla relativně nedávno, protože se nejedná o T.s.elegans, ale vizuelně křížence (s T.s.scripta ?). Tahle zvířata nemají příliš šancí u nás přežívat zimy (byť teplejšího rázu, jako byly ty poslední). Osobně bych jí nevysazoval do žádného vlastního rybníku, pokud nebude šance želvu na podzim z rybníku na 100% vylovit. Z tohoto důvodu bych se přikláněl spíše k tomu vlastnímu výběhu. S brouzdalištěm si nelamte hlavu, je to pro takto velké zvíře zbytečné. Ideální je větší vodní nádrž s nějakým kusem dřeva uprostřed, želvy to uvítají daleko víc než jakkoliv upravený břeh se "saharským pískem" a podobnými nesmysly. A pochopitelně dobře krmit.

Dobrý den. Děkuji mockrát za info. Teď jsme posbírali na zahradě pár hlemýžďů a želva si dala. Nebylo by rozumnější udělat této želvě akvaterárium do domu? Stejně bychom museli něco kutit na zimu. A psi by asi taky nebyli nadšeni z želvy na zahradě. No jdu studovat co a jak. Děkuji mockrát všem za rady a tipy.

Přes léto může být skutečně venku (je otázkou, jaké bude léto co do teplot - moje želvy vloni nikterak nadšené nebyly na rozdíl od důchodců), ale na zimu bude muset určitě dovnitř. Akvaterárium s rozměry 100 (120) x 50 x 50cm by mělo tuto potřebu dostatečně zajistit, stejně jako v případě nepříznivého počasí.

Dobrý den. Včera jsem vyrobili provizorní nádrž, ve které zatím želva přebývá. Nevěděl by tady náhodou někdo o nějakém levném akváriu, třeba o nějakém vysloužilém, co už jen překáží v garáži? Nebo nechtěl by náhodou někdo takto velkou želvu? Já tak nějak nestíhám (pořád v práci) a nechci aby želva trpěla a nám to bude trvat, než ji uděláme želvárium, ve kterém by se cítila jako doma. Přidal jsem fotky, v čem zatím přebývá. Vypadá, že se ji líbí pod lampičkou. Tak snad to pro ni není utrpení. Julie

Tak jsem dneska byly chytnout pár rybek a pulců. Želva na ně moc nereaguje. Hodil jsem tam kousek rohlíku pro pulce a rybky a želva to snědla jako malinu. Jakmile tam hodím další kousek tak ho okamžitě sežere.

Nevěděl by někdo poradit jak je ta želva stará? A je normální, že jí rohlík?

Díky moc za rady a tipy

JJ Kunčičky u Bašky. Nenutil jsem želvě rohlík, snědla ho sama, jinak tam má hlemýždě, žížalu, pstruhy, pampeliškový list. To má ještě celý život před sebou, jestli se dožívají 30ti roků. Taky celkem nechápu, jak můžou být ve venkovním jezírku, kde je celkem kosa a v teráriu má být voda zahřátá na nějakých 23C? Nějak mi to hlava nebere. Za pulce se omlouvám, ale netušil jsem to. Máme jich celkem ranec na rybníčku.

Ono to chce počkat pár dní, než se želva "srovná". Dožívají se i více, třicet se dožívají i v přírodě. Pro adulty voda 23C je sice optimum, ale při možnostech nahřívat se na souši na slunci jsou schopné přežívat(nic jiného jim ani nezbývá) i v horších teplotních podmínkách, jak dokazují nálezy z různých koutů ČR.

Tak dneska si konečně vlezla do vody. Ale ryby ji stále nezajímají (už sem se dočetl, že jí jenom někdy, tak uvidíme) Dneska bychom snad mohli zajistit akvárium odpovídajících rozměrů (120x60x60) Tak snad ji to bude vyhovovat, když ji nikdo nechce (a to ani ve zveráku) Mohl by prosím pěkně někdo doporučit odpovídající filtr a ohřev vody? Bude jí stačit žárovka na výhřev, nebo bude třeba i lampa, co jí nahradí slunce (někdo píše, že je to nutné, jiný zase, že ji stačí ryby, šneci a ti to nahradí) Tak jsem z toho opět jelen. Informace, které tady čerpám bývají i 3 roky staré tak nechci něco pokazit ať se má Julča dobře, když už teda bude žít s náma.

Taky bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví z čeho může mít ty dírky na krunýři (v příspěvku výše odkaz na foto) a zdali je potřeba je nějak ošetřovat nebo tak. Díky moc za info

pokud myslíš ty 2 oděrky nahoře na krunýři, tak to je zřejmě po nějakém starším už převážně vyhojeném zranění nebo infekci. Želvy chycené v přírodě bývají málokdy "bezvadné" (to ani ty v chovech, pokud tam nemají co potřebují). S tím si nelam hlavu, vypadá to už skoro zhojené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...