Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá nepřjímá potravu

Ahoj prosím o radu po vánocích jsem adoptoval agamu vousatou, asi rok starý samec. Podmínky ve kterých byla u předchozí majitelky nebyly úplně vyhovující. Postavil jsem tedy nové terárium a nastudovali si vše potřebné pro chov. Až asi do minulého měsíce se agamě dařilo výborně jedl šest švábů každý druhý den a zeleninu taky ale spíše měně než švábů. Asi před měsícem se občas zdržel a jedl tak 4 šváby, postupně se to zhoršovalo a já byl rad když jsem do něj dostal švába za den. Vitamíny používám roboran pro plazy (http://www.happypet.cz/teraristika/doplnky-potravy /2808-roboran-pro-plazy-100g/) a tím sypu jednou týdně. Teď ale nežere šváby vůbec a zeleniny jen trochu. Zeleninou ho krmím většinou čínským zelím, rukolou, polníčkem, pampelišky a sedmikrásky nechtěl, teď jsem mu začal přihazovat i jablko a banán ale taky bez úspěchu. Byl některé dny velmi aktivní některé jen proležel. Teď se mi zdá aktivnější a snaží se často jakoby dostat z terária přes sklo.Svlékal se za tu dobu co je u mě 2x a naposled asi před 7 týdny.

Podmínky v teráriu: velikost 115-50-60, osvětlení nad kmenem Reflektorová bodová žárovka E27 40W, v pravo Reflektorová bodová žárovka E27 75W a uvb Reptile UVB 200 25W (reptile-uvb-200-25w), svítím teď 11h denně. Teploty v terariu: na kmeni 36C, na výhřevném místě 41C, na spodních částech kolem 28C a na nejvyšším bodě 32C.

Fotky najdete zde (ervin-rar)

Prosím o radu co s tím. Předem děkuji za odpověď Vláďa

Předmět Autor Datum
Na agamakovi je videt ze je podtrzeny (velika hlava v pomeru k telu) - za to nejspis nemuzete vy, an… poslední
lucifer 26.05.2015 19:13
lucifer

Na agamakovi je videt ze je podtrzeny (velika hlava v pomeru k telu) - za to nejspis nemuzete vy, ani nechci videt jak chudak musel vypadat kdyz jste ho "adoptovali". Ze zacatku se snazil dohnat co se da, ale pokud mu je uz vic nez rok je prakticky dospely a po obdobi prekotneho rustu = umerne tomu klesa i spotreba potravy, to je normalni. Dospele agamy se krmi hmyzem obden, klidne pouze jednou za 3 dni. Terarko budiz, teploty muzou byt, pridal bych jen silnejsi zarivku - trubici k lepsimu prosvetleni prostoru (90cm/30W tam vejde, treba). Pocitejte s tim ze Reptile UV 200 - 25W ma jakysi smysl s prihmourenim vsech oci tak maximalne do 20-25cm, proto umistnit tak aby byla v rozumne vzdalenosti od oblibeneho mista kde se zdrzuje nejvic.

Podminky mi prijdou relativne OK, pokud je agama rozumne aktivni tak je nejspis v mezich moznosti v poradku. Pro klid v dusi si ji jednou za cas zvazit, pokud nebude hubout tak se nic vazneho nedeje. Zkuste krmit i jinym hmyzem - cvrcci, sarancata, zophobasi... Jestli bude to nechutenstvi pretrvavat, nebyl by od veci rozbor trusu na cizopasniky.

(Za posilani fotek pres uloz.to bych ...grrr! A to jste i registrovan = neni problem prilozit je rovnou, ehm.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru