Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Utýraná zvířata

Ahoj všem, existuje nějaký zákon, který zakazuje debilům co utýrali již tři terarijní zvířata-konkrétně hroznýše, gutku a jemeňáka, aby si pořídili čtvrté? Nic číst nebudou, všechny tyhle zvířata už měli, jemeňák UV nepotřebuje, předtím ho měli taky bez toho. nevadí že v zimě jim tam klesá teplota pod 12 stupňů, kabely pořizovat nebudou, ani fólii, vyhřejou se ráno až zapnou bludičku žárovku....vzteky nevidím:-(

Předmět Autor Datum
Ne. Na ochranu zvířat se vztahuje zákon č. 246/1992. Na to, co popisujete, se dá napasovat spousta…
Elaphka 18.06.2015 18:39
Elaphka
Ono každýho dojme týraný pejsek,kočička nebo kůn,ale ty naše zvířata nechaj "mudly" většinou bez lít…
Nuty 18.06.2015 19:00
Nuty
A korunu tomu dodala: co se to ted´ děje, mě pošla chameleonka, tys taky říkala, že ten jeden tvůj h…
kacaba1 18.06.2015 19:45
kacaba1
Hmm kéž by to šlo, týrání savců chápe každý, týrání plazů chápou asi jen lidi, kteří o nich něco věd…
Míša_drak 19.06.2015 07:28
Míša_drak
Ahoj. Tak ono je to poměrně složitější totiž orgáni ty páky mají= mohou čerpat z vyhlášek celé EU.…
Petrš 19.06.2015 07:43
Petrš
A smím se zeptat na čísla těch vyhlášek? Teď do toho nechci nijak rejpat, jsem jen zvědavá - ve škol…
Elaphka 19.06.2015 10:24
Elaphka
Nemyslím si, že by byla nějaká vyhláška specielně na plazy. Většina zákonů platí plošně pro všechna…
VilemC 23.06.2015 10:24
VilemC
Podle mě nějakých 90 procent VŠECH chovaných plazů u Nás umírá ne na stáří, ale na na problémy spoje…
MadMike... 25.06.2015 12:46
MadMike...
Miku, 90% snad né :-D
Josefek 25.06.2015 14:12
Josefek
také si myslím, že 90% ne :D Ale 50% už by bylo reálné :D
Míša_drak 25.06.2015 14:34
Míša_drak
Mad Mike: záleží co to je za plazy a uplně nejvíc záleží na tom, u koho jsou...v případě vousatek, j…
Aurifer 25.06.2015 16:54
Aurifer
Jasnej souhlas. Podle mě to je těch zbylejch 10%. Znám hodně lidí, u kterých bych se chtěl narodit a…
MadMike 25.06.2015 18:09
MadMike
No, já třebas bydlím ve Švýcarsku a tady je to postavené tak, aby si právě každej blb nemohl koupit…
Tamika 29.06.2015 15:18
Tamika
Ale mne to naozaj pride len ako sposob na vytrieskanie penazi z obyvatela, pripadne ako ucinna forma…
JM83 29.06.2015 15:43
JM83
tohle je dvojsečné - ano, je to bezesporu také úřednická pruda lidí a způsob, kterak lidem vytáhnout…
Aurifer 29.06.2015 16:51
Aurifer
No to je naozaj tazka tema, ci by mal zakon hovorit co je zakazane, alebo co je dovolene... Ale osob…
JM83 29.06.2015 17:05
JM83
No, že by kobra v terárku byla na machrování před bohatými blbci je zrovna dost nemístné. Ty kobry n…
Aurifer 29.06.2015 21:12
Aurifer
No to ako sa cenovo pohybuju kobry, to netusim, nikdy som nebol moc do jedakov, ale cisto psichologi…
JM83 29.06.2015 21:42
JM83
Bolo by to az take strasne ak by bol predajca (teda vsetky zverimexi atd) povinny poskitnut bezplatn…
Aurifer 30.06.2015 01:18
Aurifer
No s vamy je anozaj tazke nesulasit, samozrejme, ze pred x rokmy by bola aj mna mamina poslala s had…
JM83 30.06.2015 02:08
JM83
Hm tak to nema na to, co mi vypravela znama vcera. Ze pry kdyz byla mala (13let) chtela agamu kocici…
Míša_drak 30.06.2015 06:26
Míša_drak
A další expert na jedné nejmenované FB stránce. Má dospělou vousatku a krmí jí 2x denně 15 švábama
Míša_drak 30.06.2015 09:21
Míša_drak
Člověk nemusí být odborník, já taky nejsem, ale snažím se číst vše o zvířatech mnou chovaných a vytv… poslední
kacaba1 02.07.2015 11:27
kacaba1

Ne.

Na ochranu zvířat se vztahuje zákon č. 246/1992. Na to, co popisujete, se dá napasovat spousta odstavců z paragrafu 4. Jenže: pokud nemáte důkazy (fotky, nahrávky atd.), že předešlé chovy byly totální katastrofa... a stejně by to bylo k ničemu, protože nyní vlastně nic nechovají = nyní neporušují zákon. Teoreticky by se dalo počkat, než si daní lidé koupí další zvíře, a pak je - při nevyhovujícím chovu - oznámit na KVS.

Další problém je ten, že nemáme v ČR žádné standardy (vyhlášky, nařízení etc.) pro chov plazů (vyjma krokodýlů na farmách, tuším).

A korunu tomu dodala: co se to ted´ děje, mě pošla chameleonka, tys taky říkala, že ten jeden tvůj had nevypadá dobře...Tak jsem to prodejchla a řekla, jenže tomu hadovi, jak nevypadá dobře je 22let-gutka, ten má na to právo, ale tví hadi se dožili tuším hroznýš půl roku, než zmrznul, gutka asi rok a jemeňačka rok a něco, nemyslíš, že je něco špatně?Na to mi nedokázala odpovědět.

Hmm kéž by to šlo, týrání savců chápe každý, týrání plazů chápou asi jen lidi, kteří o nich něco vědí. Viz jedna nejmenovaná stránka na FB, kdy slečna mela položenou agamu vousatou na rantlu vany, strčila do ní, takže agama spadla do vany, která byla na agamu dost plná vody, takže agama musela plavat a slečna se smála, jak je to roztomilé ... (chudák agama neměla ani jak z vany vylézt)

Ahoj.

Tak ono je to poměrně složitější totiž orgáni ty páky mají= mohou čerpat z vyhlášek celé EU.

Ale zásadní problém je v tom,že i bez toho jsou dost velké tlaky ze strany " ekoteroristů" na regulaci chovů atd.a v zásadě by to stejně nepostihlo onoho BLBCE kterej zmastí spoustu zvířat jen pro zábavu z vlastní blbosti!!!! ale všechny ostatní kteří se tomu snaží věnovat na 100%.

Nemyslím si, že by byla nějaká vyhláška specielně na plazy. Většina zákonů platí plošně pro všechna zvířata v zájmovém chovu. Těmi vyhláškami bylo spíš míněno to, že pokud není náš zákon dostatečně přísný, je možné dohledat nějaký nadstavbový na úrovni EU.

Podle mě nějakých 90 procent VŠECH chovaných plazů u Nás umírá ne na stáří, ale na na problémy spojené s nevhodným chovem, dlouhodobě jistě označitelným jako týrání. Tudíž aby se zamezilo týrání plazů, bylo by vhodné chov úplně zakázat. Nic jinýho nepomůže :D. Já jen aby byla nějaká sranda :D

Mad Mike: záleží co to je za plazy a uplně nejvíc záleží na tom, u koho jsou...v případě vousatek, jemeňáků a většiny zelených leguánů to tak bohužel bude, protože si je nepořizují teraristé. Ale pořád tu je slušné % zvířat, která opravdu chovají teraristé a ta se toho spokojeného stáří celkem dožívají.

Jasnej souhlas. Podle mě to je těch zbylejch 10%. Znám hodně lidí, u kterých bych se chtěl narodit a žít jako plaz... ;-). Trochu jsem narážel na takový ty oblíbený trapný kecy třeba o cigánech, jakože "pár jich určitě slušných je, ale ty se obětují, protože naprostá většina jsou šmejdi" - tak o teraristech se dá říct uplně to samý :D, s trochou nadsázky samozřejmě. Těch informací je dostupnejch tolik a ty lidi o těch zvířatech ví a zjišťují čím dál tím míň a tím, že jsem se spoustou teraristů prakticky denně v kontaktu, jsem už z toho nějako unavenej...

No, já třebas bydlím ve Švýcarsku a tady je to postavené tak, aby si právě každej blb nemohl koupit plazáka, aby ho utýral. Pokud o to stojí, musí projít opravdu kurzem, který si těžce zaplatí, pak dokázat teoretické znalosti, pak si připravit vhodné budu říkat třeba terárium, které mu zkontrolují a na kontroly chodí pravidelně. Normální mudla tu může na chameleony, ještěry, želvy zapomenout. Hodně z Vás si řekne buzerace, ale já vidím, že to k něčemu je. Podobně je to řešené se psy a je vidět, že je tu taky nemá každej blb jako okrasu gauče nebo svého ega, a pokud nějakého potkáte, je vychovaný, protože je tu zas povinný kurz výchovy, který si taky zaplatíte za nemalý peníz, hodně přísné podmínky pro chov fretek. Opět kurz, nejdříe pro ní doma musíte vše zařídit, to Vám zkontrolují, teprve pak si jí můžete přinést domů a pak Vás opět pravidelně kontrolují. Lidi to vede k zodpovědnosti a uvědomují si, že kromě ní - mít zvíře je i zátěž finanční a to nemalá, což odradí právě tyhle debily, kteří si u nás na burze koupí jemeňáka za tři stovky, protože je roztomilej, a když jim chcípne, tak ho hodí do koše. Není to jen o zákonech, je to i o jejich dodržování díky kontrole.

Ale mne to naozaj pride len ako sposob na vytrieskanie penazi z obyvatela, pripadne ako ucinna forma odradenia cloveka od cohokolvek. Vysolit par tisic za povolenie na chov cohokolvek? tak to teda nie, to je akurat znamka najhorsieho alibizmu zo strany statnych uradov. Na to, aby clovek pouzil hlavu, spital sa, hladal informacie a tak vseobecne sa nezachovaval ako hovado ziadny kurz nepomoze.

tohle je dvojsečné - ano, je to bezesporu také úřednická pruda lidí a způsob, kterak lidem vytáhnout z kapsy peníze. Jenže pokud jde o ta zvířata, tak zrovna pro ně je to dobré. Protože pokud je někdo fakt chce, tak to podstoupí a zaplatí. A odfiltruje se ten zbytek, kteří si z pohnutí blbosti pořídí nějaké zvíře a doufají, že mu doma bude stačit ta krabice od bot. Což ono bohužel to, co se tu teďka děje a občas vyplave na povrch případ týrání, kterých je ale v reálu x a akorát dávají vítr do plachet skupinám aktivistů typu Peta, k tomu postupně směřuje.

No to je naozaj tazka tema, ci by mal zakon hovorit co je zakazane, alebo co je dovolene...
Ale osobne sa my zda ze taketo vyhlasky akurat robia (nielen) z teraristiky vysadu bohatych blbcov, ktory proste maju na povolenie a kobra v terku je naozaj len na machrovanie pred podobnymi bohatimi blbcami.
Ano, rozhodne by takyto zakon znamenal menej utyranych pogon, jemenakov atd. ale znamenal by aj menej chovanych zvierat, a naozaj neverim ze to percento plazov umierajucich na starobu a nie na blbost chovatela by vzrastlo, skor naopak. Len dufam ze nejaky europoslanec nepride s takymto genialnym napadom pre vsetky krajiny v unii, lebo naozaj neviem ci by som si mohol dovolit vyhodit vyplatu (alebo dokonca niekolko vyplat?) na blbe povolenie.

No, že by kobra v terárku byla na machrování před bohatými blbci je zrovna dost nemístné. Ty kobry na machrování si vesměs pořizují joudové, protože řada druhů jedáků je teďka za babku. Ale lidi co mají peníze/jsou ochotní je dát za dražší zvířata si ta zvířata vesměs nepořizují kvůli nějakému machrování. Jsou to teraristé, co si prostě jen pořídí dražší zvířata, protože na ně mají/jsou ochotní za ně zaplatit. A taky jim zaplatit za vybavení ubikací atd. A právě tahle dražší zvířata tvoří větší část %, které se obvykle dožívá toho spokojeného důchodu. Protože když už někdo vyplázne nějakou sumu peněz za nějaké zvíře, tak ji nevyplázne proto, aby ho umořil v krabici od bot. A druhů v chovech by neubylo, vem si, co je dneska v chovech dražších zvířat (třeba různí varani, Abronie, některé druhy želv a gekonů atd) a stejně se chovají. A jejich majitelé rozhodně nejsou žádní blbci, co potřebují machrovat, naopak vesměs to jsou zkušení profesionálové. Ubylo by jen těch masově produkovaných, levných zvířat, která se právě kvůli nízké ceně dostala do pozice "spotřebního zboží".

No to ako sa cenovo pohybuju kobry, to netusim, nikdy som nebol moc do jedakov, ale cisto psichologicky, kobrou sa urcite machrovat da...
Samozrejme nechcem tvrdit, ze kazdy kto na to tie prachy ma, je blbe hovado, ale ak na druhu stranu, taketo povolenie by sposobovalo problem, tam kde nemusi. Bolo by to az take strasne ak by bol predajca (teda vsetky zverimexi atd) povinny poskitnut bezplatny kurz starostlivosti o zviera?
Podla vasich skorsich prispevkov si dovolujem hadart ze vztah k teraristike mate od detstva, urcite by sa vam v tom pripade nepacilo, ak by si nejaky uradnicek pomyslel, ze na chov plaza musite mat 21 rokov.
Este raz, suhlasim s vamy, ze takyto zakon by odfiltroval idiotov, ktori si proste chcu dat fotku s jemenakom na ramene na facebook, ale urcite by sposobyl nepotrebne problemy vsetkym ostatnym...

Bolo by to az take strasne ak by bol predajca (teda vsetky zverimexi atd) povinny poskitnut bezplatny kurz starostlivosti o zviera?

Když by to bylo bezplatné, tak ale kdo by to zaplatil tomu prodejci/zverimexu? Muselo by se to promítnout do ceny těch zvířat a ta by pak prostě zase šla nahoru. A prodejcům by klesly tržby.

vztah k teraristike mate od detstva, urcite by sa vam v tom pripade nepacilo, ak by si nejaky uradnicek pomyslel, ze na chov plaza musite mat 21 rokov.

Jenže to byla jiná doba. Teraristika zajímala jen opravdové nadšence a terarijní zvířata byla cenově někde jinde, než jsou dneska. Ani ty v té době běžné druhy nebyly za babku, protože je nikdo masově neprodukoval. A naopak dneska běžné druhy byly cenově v řádu několika výplat. Lidé si ještě nebyli líní dohledávat informace, možná proto, že tenkrát to nebylo jen tak.

ale urcite by sposobyl nepotrebne problemy vsetkym ostatnym...

To bohužel ano. Já jsem z principu proti jakékoliv zbytečné úřední prudě, ale zrovna u tohohle prostě připouštím, že konkrétně těm masově produkovaným druhům by to pomohlo, hodně zvířatům by to ušetřilo zbytečné utrpení.

No s vamy je anozaj tazke nesulasit, samozrejme, ze pred x rokmy by bola aj mna mamina poslala s hadom do prdele a osobne by som nemal nic proti vyssim cenam zvierat (verte ci nie, ta masova produkcia "mazlov" ma tiez dost serie), na tomto priklade ma ale uprimne vytaca to miesanie sa uradnickov do toho co mozem/ nemozem. Ak by existoval zakon, ktory by zabranal hovadam tirat zvierata, tak sem s nim, ale ked to ma byt v zmysle zaplateneho povolenia, tak to sa urcite myna ucinkom. Ako som pisal vyssie, to by robilo z teraristiky akurat vysadu bohatych blbov, a to urcite nikto z nas nechce.

Hm tak to nema na to, co mi vypravela znama vcera. Ze pry kdyz byla mala (13let) chtela agamu kocicinskou, tak sla do zverimexu a misto agamy ji prodali leguana s tim, ze to je agama. No pry mu cpala cvrcky atd a legous to samozrejmne nejedl, tak ho utyrala hlady. Ja kdyz to slysela, tak jsem myslela, ze ji jednu natahnu.

Člověk nemusí být odborník, já taky nejsem, ale snažím se číst vše o zvířatech mnou chovaných a vytvořit jim adekvátní podmínky a občas použít rozum a to co nevím, tak na to se zeptám zkušenějších a proto nechápu, že zrovna včera u mě byla ta známá, co má mimochodem opět guttku, pro myši a já si vyráběla smýkačku na hmyz, ptala se co to je, já jí to řekla...ona se zamyslela a řekla : a to se nebojíš, že zvenku od toho hmyzu chytnou nějakou nemoc?....Já jen řekla, že ne a dál to radši nerozváděla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru